Roditeljstvo
07.11.2022.

Ovo su sitnice koje svaka mama treba da uradi za sebe

Od trenutka kada žena postane mama, ona svoje potrebe i zadovoljstva stavlja na drugo mesto. Puno svakodnevnih izazova, besanih noći, umor i žurba čine da mame gotovo zaborave na sebe i male svakodnevne radosti

A kako se s razlogom govori „srećna mama - srećno dete“, valjalo bi da žena nađe način da ugodi sebi makar s vremena na vreme. Da bismo bile dobre našim porodicama, mi na prvom mestu treba da budemo dobre prema sebi. Uostalom, svaka mama to zaslužuje.

Pojedite makar jedan obrok bez žurbe


Nekoliko zalogaja dok spremate ručak, komadić pice koji dete nije moglo da pojede ili par kašika supice da zavarate glad dok ne budete mogle da sednete za sto... Tako se hrani većina majki iako je važno da se makar jedan obrok dnevno pojede bez žurbe i nervoze, za stolom a ne s nogu.

Tražite makar pet minuta masaže dnevno


Svima prija opuštanje posle napornog dana, a posebno zaposlenim majkama i zato one ne treba da oklevaju već da zamole partnera, prijateljicu ili starije dete, ako je dovoljno veliko, za barem minuta masaže.

Češće govorite NE


Mame se trude da udovolje svima: deci, suprugu, da ne odbiju prijateljicu kada ih zove na kafu, da ne uvrede mamu ili svekrvu ako požele da preskoče nedeljno okupljanje za ručak. Međutim, nije zabranjeno nekada odgovoriti i sa NE, preskočiti kafu, odložiti ručak za naredni vikend, posebno ako vam nije ni do čega osim do odmora.

Makar jedno veče nedeljno provedite bez mobilnog


Odvojte makar jedno veče u toku nedelje kada će mobilni telefon, televizija i kompjuter biti isključeni i posvetite se sebi i svojoj porodici.

Popijte prvu jutarnju kafu u miru


Nema ničeg dragocenijeg od prve jutarnje kafe dok svi još spavaju i kuća je u tišini. Ne preskačite je!

Čitajte barem nekoliko stranica knjige dnevno


Ma kako ovo zvučalo neizvodljivo, dovoljno vam je 10-15 minuta pre spavanja da pročitajte nekoliko stranica knjige koju već dugo držite uz uzglavlje.

Uključite decu u kućne poslove


Uključivanjem dece u kućne poslove ne samo što će se učiti disciplini i radnim navikama već će vam njihova pomoć biti dragocena.

Unesite novu biljku u stan


Čak iako nemate puno vremena ni strpljenja za gajenje biljaka, možete odabrati neku koja je jednostavna za gajenje, poput kaktusa. Osvežiće prostor jer dodatno zelenilo uvek dobro dođe.

Izađite u prirodu makar na pola sata
Bilo da volite da trčite ili biste samo prošetali na svežem vazduhu, potrudite se da makar jednom nedeljno odete do obližnjeg parka i popravite sebi raspoloženje.

Postavite sebi jedan mali cilj mesečno


Bilo da je u pitanju preuređenje dnevne sobe, planiranje porodičnog putovanja, ili želja da krenete na časove joge, korisno je sebi postaviti makar jedan mali cilj koji će nas motivisati i radovati.
foto:juuucy-pixabay, gracinistudios-pixabay, mick-haupt-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor 186001CT
Mašina za pranje i sušenje veša 186001
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kuhinjska kolica 101406
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.480,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi