Roditeljstvo
09.10.2020.

Pomaganjem u kućnim poslovima deca stiču važne veštine

Postoje roditelji koji deci ne poveravaju nikakakve kućne poslove i obaveze, sve u želji da ona imaju što bezbrižnije detinjstvo, da slobodno vreme provode u igri, pa tako spremanje kreveta, pakovanje igračaka ili pospremanje stola nakon ručka preuzimaju na sebe. Neki ovo opravdavaju i činjenicom da se kućni poslovi mnogo efikasnije i brže obavaljaju kada deca nisu uključena u njih. 

Sve ovo je tačno, međutim, uključivanje dece u kućne poslove primerene uzrastu, ima brojne pozitivne strane.

Biće odgovornije i imaće više samopouzdanja

Sređivanje udžbenika i pribora posle učenja, nameštanje kreveta svako jutro ili pospremanje stola posle ručka nisu zahtevni za dete, a nakon što ih obavi, osećaće se odgovornijim. S druge strane, dodeljivanjem zadatka detetu pokazujete da verujete da će na vreme i kvalitetno obaviti poverenu obavezu i na taj način jačate njegovo samopouzdanje. Takođe, ovako uči da bude odgovornije i prema sebi. 

Sticaće nove veštine 

Čak je iako do osamostaljivanja vašeg deteta ostala čak i čitava decenija, taj trenutak će neizbežno doći, a veštine koje usvoji pomažući u kući biće mu korisne ceo život. Pranje sudova, usisavanje, širenje veša, planiranje kupovine i raspoređivanje kućnog budžeta dete treba da uči od malena.
Ukoliko sve ove stvari obavljate umesto njega, lišićete ga prilike da postepeno uči ove korisne veštine pa u starijem dobu obavljanje ovih aktivnosti biće potpuna nepoznanica ili će se čak kod njega javiti odbojnost prema tim stvarima jer je naviklo da to uvek neko obavlja umesto njega.

Učiće se boljoj organizaciji 

U današnje vreme organizacija često predstavlja izazov i za odrasle, pa je mudro upravljanje vremenom bitna veština koju deca treba da svladaju. Ukoliko već od ranog školskog uzrasta dete polako počnete da uključujete u kućne poslove, naučićete ga kako da lepo rasporedi vreme, kako da uklopi svoje školske obaveze, vreme za odmor i igru i vreme za obavljanje kućnih obaveza, tj. kako da rasporedi prioritete. 

Prepoznaće značaj timskog rada

Dete kroz podelu posla uči kako je za veći zadatak bitno da svako od članova ekipe svoj deo posla obavi na vreme. Greške i propusti se kod kuće lakše praštaju, pa je ovo odlična prilika da dete razvije veštine timskog rada koje će mu kasnije u školi, na fakultetu i poslu višestruko koristiti.
Takođe, ovi mali porodični zadaci okupiće vas i povezati kao porodicu, dete će se osetiti važnim i odraslim. Čak i komunikacija između vas i deteta može postati bolja jer se u opuštenoj atmosferi, dok ste posvećeni zajedničkim zadacima, mogu lakše poveravati i biti podstaknuti da vas pitaju za savet.
Foto: bebesymas.com, etapainfantil.com, unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi