Roditeljstvo
14.12.2020.

Iz pomoć ova četiri trika svaka mama će imati više vremena

Pred svakom ženom koja ima decu, roditelje, prijatelje, posao i društvene obaveze, bilo da živi s partnerom ili ne, svakog dana stoji ogroman broj zadataka i obaveza s kojima nije lako izaći na kraj. Pored kućnih poslova, valja pokriti i one za koje se prima plata, podizanje dece, naći vremena za širu porodicu i prijatelje, rad na sebi, učenje i usavršavanje, ali i za odmor i opuštanje. Težak zadatak, ali nije nemoguć, ako isprobate ova četiri trika za upravljanje vremenom koji se svode na četiri pitanja.
Krenite redom, postavljajte sebi jedno po jedno...

Mogu li da eliminišem ovaj zadatak?

Iako vam to sada ne izgleda tako, pokazaće se da postoji tako mnogo zadataka i poslova koje smo same sebi potpuno nepotrebno nametnule i da uopšte nije teško eliminisati ih. To znači da iduće nedelje ne morate da napravite osam sorti sitnih posnih kolača za Svetog Nikolu iako to radite već 20 godina zaredom. I ne, nije to zbog korone i zbog toga što nećete imati goste, već zato što je isplativije kupiti kolače. I to nije jedini posao koji može lako da se eliminiše... Ne morate da peglate kuhinjske krpe i dečje čarape, ne morate da perete prozore ako ste umorni ili ako vam se baš ništa ne radi...

Mogu li da automatizujem ovaj zadatak?

Ako ste utvrdili da nešto mora da se obavi, sledeći korak je da procenite da li postoji jednostavniji način da to obavite. Dobar primer za pojednostavljivanje poslova je naručivanje karata, neke robe ili plaćanje računa. Umesto da čekate u redu pred nekim šalterom, instalirajte aplikaciju za elektronsko plaćanje računa ili, gde god je to moguće, radite preko trajnog naloga. Dobar primer za pojednostavljivanje poslova je i kuvanje na veliko, za više dana u nedelji, zamrzavanje obroka koje je potom lako podgrejati, podela obaveza oko odvoženja i dovoženja dece u školu i iz škole s drugim roditeljima...

Mogu li da prebacim ovaj zadatak na nekog drugog?

Mame su poznate po tome što na svoja pleća preuzimaju mnogo veći teret nego što bi trebalo, što misle da one sve umeju najbolje, najbrže, najefikasnije ili najlepše. Nekad žele da poštede ukućane, nekad nemaju poverenja u saradnike na poslu, a onda se pitaju kako to da ne stižu da se odmore, da čitaju, da uživaju u nekom hobiju. I to nas onda dovodi do rešenja problema... Za početak, drage mame, vratite svima njihova zaduženja koja ste preuzeli na sebe, a onda polako počnite da delegirate svoje zadatke drugima. Verovatno ćete se suočiti s gunđanjem i otporom („Zašto ja da čistim svoje patike“, „Nije fer... Teraš me da sama nameštam svoj krevet i sređujem svoju sobu“, „Zašto ne mogu i danas da izađem ranije s posla), ali ne popuštajte. Preporodićete se!

Obavi posao sada, odmah, što pre!

Ako neki zadatak ili zaduženje ne može da nestane pomoću tri prethodna trika, to znači da morate da ga obavite same. Pa, ako je već tako, onda ne časite časa, uhvatite se u koštac s tim poslom. Ne odlažite, ne prolongirajte ga, već ga obavite sada, odmah, što pre.
Foto: pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi