Roditeljstvo
19.05.2023.

Tata je važan od prvog dana

Ona nežna, specijalna veza između mame i bebe počinje da se razvija još od prvog dana trudnoće, a nakon porođaja, već u prvim minutima, postaje mnogo snažnija. Međutim, zbližavanje tate i bebe odvija se nešto drugačije i sporije, prvenstveno zbog straha da će povrediti to malo krhko biće, što se, naravno, ne dešava. Njima je potrebno malo više vremena, ali mame, srećom, mogu malo da ubrzaju i olakšaju ovaj proces.

Šta god drugi govorili, očevi su podjednako važni u odgajanju deteta, kao i majke, čak i u prvim bebinim danima. Važna je samo volja i želja da zajedno odgajate vaše čedo, da mu pružite pažnju, nežnost i da se uključite u negu i čuvanje.
Savim je prirodno da se tata oseća nesigurno i da prvih dana sa strahom drži bebu dok je kupa i prevlači, ali to će se brzo promeniti. Dovoljno je nekoliko dana da svaki tata nauči kako da pridržava bebinu glavicu, kako da je uspava i kako da je umiri ako plače.

Ako je mama uznemirena i beba će se uznemiriti, pa tada na scenu treba da stupi tata. On u tim trenucima mora da bude pribran i opušten, jer će se tako njegova smirenost preneti na bebu. Dovoljno je da je uzme u naručje i privije na grudi, da je nežno ljuljuška i priča joj nešto lepo kako bi se što pre navikla na tatin glas. Kad tata shvati koliki je njegov uticaj na bebu, ohrabriće se i sve će nakon toga biti lakše.
Mame su, inače, najčešće uznemirene zbog umora, nespavanja, brige što beba štuca ili bljucka, što malo kaki, što ima osip ili loše sisa, pa bi valjalo da deo redovnih obaveza prebace na očeve. Oni će se osećati korisnije, a mama će moći da se odmori i da se reši makar dela stresa.

Kada se tate prihvate posla oko bebe, kupanja, hranjenja i presvlačenja, mame često imaju primedbe i zamerke jer one to rade drugačije, što samo po sebi ne mora da bude bolje. Tata ima ne samo da sme, već treba da razvija svoje dnevne rutine, da uspavljuje i kupa bebu na "svoj" način, jer će tako razviti svoju posebnu vezu sa bebom. Ako im se neprekidno prebacuje i pridikuje da nešto ne rade kako treba, oni će se povući, a to nijednoj mami ne treba da bude cilj. Cilj je da se tata i beba zbliže što više i da razviju svoju, specifičnu i neraskidivu vezu.

Imate li vi neki savet za buduće očeve?

foto: HeatherDawnKemp-pixabay,smpratt90-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Alarmi SCD501/00
Avent Alarm za Bebe Baby Monitor Dect Opis proizvoda: Ovaj Aventov bebi alarm o...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi