Roditeljstvo
12.02.2018.

Usaglasite se

Iako roditelji postajemo tek kad dobijemo decu, svako od nas je sopstveni roditeljski stil delimično stekao, a delimično izgradio još u detinjstvu. Ako vam ova tvrdnja možda ne zvuči baš logično, vi se prisetite koliko ste puta kad ste bili mali rekli ocu „Ja nikada neću kažnjavati moju decu“ a majci „Moja deca neće morati da jedu spanać, da idu u krevet u 9, ali će zato imati dva psa i biće im dozvoljeno da se uključuju u razgovore odraslih“.
E, pa vidite, vi ste još tada, kao uvređeno dete odlučili kakav roditelj želite i kakav roditelj ne želite da budete.

U međuvremenu ste revidirali mnoge stavove, mnoge roditeljske zahteve i zabrane ste tek sada razumeli, podrazumeva se da vam ni spanać više nije mrzak, ali od zamišljenog idealnog odnosa prema deci niste odustali. Sjajno, bićete sjajan roditelj, ali samo ako uspete da se usaglasite sa vašim partnerom koji je takođe, kao i vi, svoj roditeljski i vaspitni stil stekao pre nekoliko decenija. Ako se roditelji ne slažu oko vaspitavanja i podizanja dece moraće da se nose sa mnogim izazovima i ispitima na koje će biti stavljen i njihov brak i porodična sreća.

Za to postoji samo jedan recept – usaglašavanje.

1. Otkrijte vaše vaspitne stilove
U suštini postoje tri različita stila roditeljstva. Autoritaran koji podrazumeva striktna pravila, disciplinu i kazne, autoritativan koji takođe takođe počiva na pravilima i posledicama, ali i na uvažavanju ličnosti i potreba deteta, i popustljiv roditeljski stil koji zanemaruje pravila već u prvi plan stavlja želje i potrebe deteta. Za početak otkrijte u šta se vi i vaš supružnik uklapajte, pa da idemo dalje.

2. Tražite sličnosti, a ne razlike
Sedite i razgovarajte o tome kako vidite sebe, i pojedinačno i zajedno, kao roditelje koji su vaši ciljevi, koje vrednosti želite da usadite detetu, kako da mu pomognete da postane dobar čovek. Razgovor treba da vam pomogne da nađete sličnosti i zajedničke ciljeve, a ne razlike, a zatim i način da uskladite vaše vaspitne stilove.

3. Napravite zajednički plan
Razmislite kako da ostvarite vaš zajednički cilj – odgajanje dobrog, čestitog, uspešnog i srećnog čoveka. Kad definišete vašu roditeljsku misiju i kad postavite prioritete, sve će biti lakše. Važno je da zajednički odredite šta očekujete od deteta po pitanju obrazovanja, bavljenja sportom, učenja stranih jezika, hobija, ponašanja, odnosa prema obavezama, a onda mu zajednički pomozite da ostvari ciljeve.

4. Rešavajte problem po problem
Dogovorite se da nikada ništa ne lomite preko kolena, naročito ako se vaši vaspitni stilovi dramatično razlikuju. Male, tekuće probleme rešavajte odmah, a one velike tek nakon ozbiljnog i argumentovanog razgovora. Ne bi valjalo da jedno od vas dvoje strogo kazni dete zbog nekog većeg prestupa, a drugo samovoljno ukine ili ublaži kaznu zato što se ona ne uklapa u njegov vaspitni stil. Deca brzo nauče kako da manipulišu roditeljima i da ih okreću jedno protiv drugog da bi izbegli kaznu ili da bi dobili nešto što žele.

5. Pomirite se s tim da niste bezgrešni
Niko nije savršen, a roditelji posebno. Oboje ćete grešiti manje ili više, ali imajte na umu da ljutnja, prebacivanje i svađe neće pomoći ni jednom od vas dvoje niti deci. Sve što treba da se raspravi, raspravljajte u četiri oka, što dalje od dece. Pred njima uvek treba da držite jedno drugom stranu.

Foto: modernmom.com, hiveminer.com, twobrightlights.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno