Roditeljstvo
28.11.2017.

Držite se zlatne sredine

Nema roditelja koji se svaki dan makar jednom ne zapita da li je u nečemu pogrešio i da li dete vaspitava na pravi nači, jer nam se uvek čini da što god da uradimo – ne valja. Ako „zatežemo“ i teramo „mak na konac“, nema rezultata nema, nije dobro ni kad previše popuštamo, pa se pitamo postoji li uopšte idealno roditeljstvo?

Stručnjaci kažu da postoje tri stila vaspitanja: autoritaran, popustljiv i umeren, a vi sada vidite gde ste.
I šta bi bilo najbolje...

AUTORITARAN STIL
Previše strog način vaspitanja zasniva se na isticanju roditeljske moći na negativan način. Roditelji skloni ovakvom vaspitanju prepoznaju se po rečenici: „Tako je zato što ja tako kažem!“ „Moraš da me slušaš!“. Oni svoju decu kažnjavanju za svaku sitnicu i ne uvažavaju nikada njihovo mišljenje. Takav stil vaspitanja, koji se zasniva na strahopoštovanju, stvara nesigurne osobe koje ćute kod kuće a napolju obično prave haos.

POPUSTLJIVI STIL
Potpuno suprotan je popustljivi stil. Deca sama odlučuju o svemu i nameću roditeljima svoju volju, zbog čega su prilično dezorjentisana. Nemaju stabilan oslonac, nemaju kome da se obrate za pomoć, što dovodi do neodgovornog ponašanja.

UMEREN STIL
Kao najbolji pokazao se umeren stil vaspitanja, koji se sastoji u poštovanju ličnosti deteta, dogovaranju, usmeravanju na socijalno poželjna ponašanja. To je pristup prilagođen individualnim razlikama koje se prate i podržavaju, a opet se razvija samostalnost. Predstavlja kombinaciju emocionalne topline i roditeljske kontole, podstiče radoznalost, kreativnost i nezavisnost, a dovodi do emocionalne uravnoteženosti, jer nema zbunjenosti kao u slučaju promenljivih kriterijuma roditelja, već je prisutna opravdana doslednost u ponašanju uz koje se dobije pojašnjenje.
Ovaj stil vaspitanja je popularno nazvan zlatna sredina. Njega je posebno važno primenjivati tokom puberteta, uz obostrano poverenje koje se izgrađuje i postupnost. Kod deteta treba podsticati razgovor o svemu još u detinjstvu, bez tabu-tema. Samo tako će se dete otvoriti i kada mnoge ozbiljnije teme dođu na red. A doći će.

* Približno 20 odsto roditelja vaspitava decu kroz razgovor, objašnjavanje šta je dobro, a šta ne, bez kazni.
* Čak 73 odsto dece u Srbiji vaspitava se uz verbalne ili fizičke kazne.
* Trećinu dece roditelji nazivaju pogrdnim imenima: glupačo, magarčino, „kretenu".
* Sedam odsto mališana je teško fizički zlostavljano i prebijano.
* Šest odsto roditelja nije nikako kažnjavalo decu, ali nije ni upotrebljavalo preporučene metode vaspitavanja, pa se ova deca tretiraju kao potpuno zanemarena.
* Podaci Unicefa

Foto: parfaitemamancinglante.com, parentingfromtheheartblog.com, psicotogether.com, kidspot.com.au, desiakhbar.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi