Blog
22.12.2014.

Uspeh nas roditelja u 2014.godini

Dragi roditelji,
čestitam vam na uspehu koji ste postigli u 2014.godini! Sigurna sam da ih ima na pretek.
Verujem da ste se trudili da kvalitetno provedete vreme sa decom, da ste ih naučili lepim manirima, skromnosti, po nekom slovu. Neki od nas su uspeli da isprave nepravilnosti u govoru, da nauče mališane da plivaju, da se pentraju po drveću. Znam da ste igrali Tač, Ne ljuti se čoveče, da ste zajedno mesili testo, pustili dete da ižvrlja zid, od plastelina napravi šargarepu, zajedno ste čitali i knjige, sankali se, grudvali, i jednostavno provodili vi sa njima vreme. Pa to je neverovatan uspeh! Uz sve to, vi ste uspeli da im kupite nove patike, sveske za školu, ranac, da im usadite životne vrednosti kojima ste i sami naučeni.
Da, vi jeste uspešan roditelj i ova odlazeća 2014.godina jeste vaša uspešna godina. Možda samo nije onakva kakvu ste priželjkivali. Možda nije dovela do napredovanja u karijeri, ali ste proslavili zdravi još jedan rođendan, uživali u veseloj graji dece, po nekoj petici i trojci.
Odavno ste naučili da se radujete malim stvarima. Tako i treba, jer život čine sitnice. Radujemo se svakodnevno onom pogledu naše dece koja u nama vide oslonac, uzor, koja se nama itekako ponose. Hvala im za osmeh kojim nam ulepšavaju svakodnevicu, rasteruju tmurne misli i navlače veo sreće i našeg ponosa njima, kako na maskenbalu, na roditeljskom, na priredbi. Osvajaju mališani medalje, bore se za uspehe na svim poljima. Raduju se, jer oni su deca i treba da se raduju.
Za razliku od starijih, oni umeju i da maštaju, da se užive u željene likove, različite uloge, da žive na taj način svoj san.
Možda ste pokušali da im objasnite da to nije stvarnost, ali, nekako mislim da ne treba, da ih treba pustiti da uživaju u svom  čarobnom svetu što duže. Neka se igraju, padaju, raduju, neka se takmiče, glumataju, bodre na utakmicama, jer to detinjstvo od njih zahteva. Zahteva da imaju krvava kolena, po neku slomljenu koščicu, modricu. Zahteva da budu zaljubljeni, da recituju, pevaju sa drugarima, ali i dobijaju i dvojke i petice. Detinjstvo zapoveda da mu se da prostora, da njegovo vreme ne sputavate, da ga ne preksačete, već da ga forsirate.
Nije to lako, ali mi kao roditelji moramo se izboriti za najlepše trenutke naših mališana koje detinjstvo pruža. Moramo ih odvesti na reku, u parkić, na izlet, moramo da im dozvolimo da šljapkaju po blatnjavim baricama, da se igraju sa puževima. Moramo i da ih odvedemo u pozorište, bioskop, napravimo Pidžama žurku, zajedno sa njima pravimo haos po kući. U stvari, morali bi češće da organizujemo takve akcije, da se praznimo, prikupljamo novu energiju. Možda zajedno odemo na neki koncert, utakmicu. Sve to zajedno čini kvalitetno vreme sa mališanima. Kvalitetno vreme je i ako se vozite gradskim prevozom ili automobilom i pričate o prirodi pokraj koje prolazite, učite saobraćajne znakove na koje nailazite, igrate se drugih igara koje u toku vožnje možete da osmislite. Kvalitetno vreme sa decom ne može da se kupi, propušteno sa njima ne može nadoknaditi poneka čokolada, odlazak u igraonicu, računar niti telefon, niti najnovija igračka.
Pričajte sa decom, ne dozvolite da se dosađuju, angažujte ih da vam pomognu i tako razgovarate o njima bitnim stvarima. Njih ne zanima što je vaš šef jutros bio ljut na vas, što kasni dolazak kući opravdavate velikim obimom posla koji vam stoji nad glavom svakodnevno, što vam je plata smanjena, jer i to je život. Na nama je da preduzmemo sve da on bude što bolji, kvalitetniji, da se ne predajemo, već da se borimo jer i to je svakodnevna lekcija koju će od nas savladati.
Znam da ste učinili mnogo više od navedenog i ja vam na tome čestitam!
Znam da ćete u 2015-oj biti još uspešniji, bolji, da ćete naći vremena i načina za sve što vam treba, jer kad se hoće, uvek postoji rešenje. Ja vam čvrsto držim palčeve da u toj nameri i uspete.
Želim vam puno zdravlja, dečijih smeha i ljubavi u 2015. godini! Naš sajt će vas pratiti u zdravom odrastanju mališana, potruditi se da da što više odgovara na pitanja koja nas muče i truditi se da raste zajedno sa mališanima i sačeka one nove generacije dece kojima ćete vi i vama bliski postati roditelji.

Aleksandra Bogdanović
osnivač www.decjisajt.rs
 

Slike:frockfiles.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno