Bebi kuvar
27.02.2014.

Planirate da uvedete čvrstu hranu odojčetu?

Jasna Anđelković, nutricionista

Prvih šest meseci odojčad dobija sve potrebne hranljive materije putem majčinog mleka. Ishrana beba čvrsta hranom kreće nešto ranije, već oko 4. meseca i to je najvažniji momenat u ishrani odojčeda, kada je njegov sistem za varenje spreman da prihvati i čvrstu hranu.

Dete u ovo doba može da žvaće, iako još nema zube, da drži glavu i da se sedi uz malu pomoć mame. Dete vam može staviti do znanja da je spremno za ovaj korak tako što  posle popijenih četvrt litra mleka i dalje nije sito, nemirna je i razdražljiva.
Uvođenje čvrste hrane u ishrani beba je postepen proces, čije trajanje je za svaku bebu različito, ali postoje neke uopštene smernice. Obično se čvrsta hrana uvodi u ishranu deteta od četvrtog do šestog meseca. Pre četvrtog meseca života se ne praktikuje davanje čvrste hrane odojčetu jer njegov sistem za varenje ni bubrezi nisu spremni za ovaj proces. Posledice ovoga mogu biti nadimanje, gasovi, crvenilo oko čmara, dijareja, povraćanje, razdražljivost.
Ako mama ni posle 6. meseca ne počne davati odojčedu čvrstu hranu, dete može postati anemično, a napredovanje se može znatno usporiti. Naravno, nerealno je očekivati da beba odmah počne da uzima čvrstu hranu i odbaci mleko, taj proces ide uporedo, jer je primarna bebina hrana do kraja prve godine majčino mleko.

Prva čvrsta hrana može da bude:

PIRE OD TRI VRSTE VOĆA
Izmešajte po jednu kafenu kašičicu pirea od jabuka i krušaka sa pola izgnječene banane.Izmiksajte u blenderu da dobijete glatku masu.

PIRE OD ŠARGAREPE
Oljuštite i iseckajte dve srednje šargarepe. Stavite ih u šerpicu kad voda proključa, poklopite i kuvajte oko 25 minuta, dok ne omekšaju. Procedie ih ali ne bacajte tečnost. Napravite pire od šargarepetako da masa bude glatka, dodajući tečnost od kuvanja.

PIRE OD BROKOLIJA I KARFIOLA
Pripremite po 100 grama od obe vrste povrća. Povrće dobro operite, iscepkajte na cvetiće i prelijte sa 150 ml kipuće vode. Kuvajte poklopljeno dok ne omekša, oko 15 minuta. Procedite, ali ne bacajte vodu. Napravite pire, tako da dobijete glatku masu pa dodajte tečnost od kuvanja kako biste dobili željenu gustinu.

PIRE OD ŠARGAREPE I KARFIOLA
Kuvajte 50 grama očišćene i iseckane šargarepe 20 minuta dok ne omekša, pa dodajte 170 grama cvetića karfiola. Procedite i napravite pire. Umešajte dve supene kašike mleka za bebe. 

slike:www.drgreene.com, supervalu.ie, www.babyhampergift.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

08.
Jan
2019
Bebi kuvar
14.
Sep
2018
Bebi kuvar
27.
Aug
2018
Bebi kuvar