Bebi kuvar
14.09.2018.

Mljac, stiže kašica

Šarene se pijačne tezge ko pirotski ćilim! Žute se kruške, dinje, zlatni delišes i grozdovi afus-alija, zelene se blitva, krastavci i tikvice, crvene se paprike i paradajz, tu su narandžaste šargarepice i bundeve, ljubačasti patlidžani, šljive i gajbice pune hamburga i sultanije, šarene breskve, mirisne ajdare... Sve sočno, sve zdravo i ukusno, sve puno vitamina.
Kakva radost za roditelje beba koje upravo sada treba da se upoznaju s nemlečnom ishranom!

Da li se i vaša beba nalazi među njima? Ima već pet, šest meseci, lepo sisa, raste kao iz vode, svaki dan vas iznenadi nečim novim što je naučila... A da li je spremna za čvrstu hranu?
Ako može sama da sedi, ako čvrsto i stabilno drži glavicu, ako „kidiše“ na vaš tanjir dok ručate i nema problema sa gutanjem, znači da je spremna za prve kašice. Prvih dana i nedelja ne treba da se opterećujete količinama koje je beba pojela, jer je od toga daleko važnije da se dete privikne na nove ukuse i teksturu.

Prvi nemlečni obrok treba da bude od voća, a zatim se prelazi na povrće. Nove namirnice se uvode na tri do pet dana, jedna po jedna, da biste ispratili eventualne alergijske reakcije i da biste utvrdili da li neko voće ili povrće smeta bebi. Prve kašice spremajte od jabuka, kruška, bresaka, kajsija, šargarepe, krompira, tikvica i bundeva…
Paprika, spanać, blitva i zelje uvode se u ishranu kad beba napuni osam meseci, boranija, sočivo, grašak i pasulj sa devet do 10 meseci, a bobičasto i jagodičasto voće, kao i citrusi, tek nakon prvog rođendana. Prve kašice s mesom, s piletinom, ćuretinom, jagnjetinom i teletinom, bebi ponudite kad napuni osam meseci.

Ako ne spadate u srećnike čije bebe sa oduševljenjem jedu sve što im se ponudi, računajte na pljuckanje i bljuckanje, odnosno na odbijanje određenih namirnica, čak i onih koje je beba pre izvesnog vremena „gutala“. Može vam se desiti da bananu odbije 15 puta, a onda će tražiti samo kašicu od ove voćke, ali sve je to normalno i spada u roditeljski staž. Važno je samo da se bebama koje nemaju zube nudi samo pasirana, kašasta hrana.

No, ako se iz dana u dan budete petljali sa prljavim šerpicama, činijicama, tanjirićima i štapnim mikserima, nećete stići da uživate u ovoj fazi odrastanja vašeg deteta. Zato priprema obroka za vaše čedo treba da bude jednostavna i brza, što se najlakše postiže upotrebom „Philips-Aventovog“ blendera 4 u 1. On je savršeno rešenje za sve vaše probleme
Sa ovim multifunkcionalnim aparatom detetu ćete obezbediti najzdravije obroke, jer ćete kuvati na pari, a namirnice skuvane na pari zadržavaju sva svoja nutritivna svojstva, bogat ukus, pa čak i boju.

Njegova upotreba je više nego jednostavna... Dobro oprane, očišćene i oguljene komade povrća, mesa ili ribe isecite na sitnije komade i stavite u posudu za kuvanje, a u rezervoar sipajte vodu. Uključite opciju za kuvanje na pari i, dok vam zvučni signal ne javi da je kuvanje završeno, uživajte u igri s bebom, odmarajte se ili obavite neki od kućnih poslova.
Kad se kuvanje završi, okrenite posudu, stavite je na postolje i izmiksajte sve sastojke. Kašica za vašu bebu biće spremna za tren oka.
Ali to nije sve! Ovaj magični kombinovani aparat, osim što kuva i blendira hranu, može i da otapa i podgreva gotove bebine obroke.

Ukoliko smo vas makar malo zainteresovali, dodatne informacije potražite OVDE.

Promo tekst
Foto: babiesbloomstore.com, searchingc.com, dietitiannalini.com, stuff.co.nz, dreamstime_m_31061541-Oksun70

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

08.
Jan
2019
Bebi kuvar
27.
Aug
2018
Bebi kuvar
29.
Aug
2017
Bebi kuvar