Kuvar
12.04.2020.

Umesto hleba spremite ćabatu, a zasladite se testeninom sa makom

Ćabata

Potrebno je
400gr belog brašna, 1,5 kašičica soli, 1 kašičica šećera, pola kocke kvasca, 300ml vode, 3 supene kašike maslinovog ulja

Priprema
Ostavite kvasac da nadođe petnaestak minuta u posudi u kojoj ste prethodno stavili 100 ml tople vode i šećer. U slučaju da koristite suvi kvasac, sipajte ga u plastičnu veću posudu zajedno sa svim suvim sastojcima a zatim dolivajte polako vodu i zamesiti testo kašikom. Posudu sa testom poklopiti i ostaviti 12h u frižideru da odstoji. Izvadite testo i premesite ga preklapanjem. Ostavite još sat vremena na sobnoj temperaturi da nadođe. Pospite brašnom radnu površinu i prebacite na nju testo iz posude, a zatim i gornju stranu testa pospite brašnom. Testo je žitko i brašno koristite samo da možete da ga podelite na dva dela da oblikujete ćebatu I prebacite na papir za pečenje. Zagrejte rernu na 240 C, ubacite u nju posudu sa vodom i smanjite temperaturu na 200 C kada ubacite hleb. Pecite oko 40 minuta.

Testenine sa makom(posno)

Potrebno je
400gr testenine bez jaja, 150gr mlevenog maka, 1 kesica vanillin šećera i 100-150gr šećera ili dve do tri kašike meda(manje količine šećera ili meda stavljate ako nemate čist već mak sa šećerom), 100gr margarina, 100ml vode.

Priprema

Skuvajte testeninu vodeći računa da se ne prekuva. Isperite hladnom vodom i procedite. U međuvremenu prokuvajte vodu sa običnim i vanillin šećerom i dodajte mak. Posle minut sklonite sa ringle. U šerpi zagrejte margarin i dodajte mak. Mešajte dva minuta a zatim sjedinite sa testeninom. Ukoliko testenine spremate sa medom, dodajte ga tek pošto sjedinite mak i testeninu, ali prethodno nemojte da dodajete šećer u vodu. Možete služiti i uz džem po izboru.

Foto: privatna arhiva

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno