Bebi kuvar
29.08.2017.

Nek prvi zalogaji budu posebni

Kakvi ste vi srećnici – beba vam prelazi na čvrstu hranu baš sada, početkom jeseni kada je ponuda voća i povrća na pijacama najbolja. Nećete znati šta pre da ponudite bebi, a šta da strpate sebi u usta, onako usput, dok seckate, kuvate, pasirate... Breskve i nektarine nikad nisu bile slađe, šljive i kruške vas mame sa tezgi, a stigle su i mirisne jabuke ajdare. I povrća je u izobilju, samo treba da izaberete ono što se preporučuje za određeni uzrast.

Bebe rastu i napreduju individualnim tempom, pa nema strogog pravila kada treba da im se uvede čvrsta hrana koja se, istini za volju, samo tako zove, a zapravo je kašasta. No, iskustveno gledano, većina dece spremna je oko šestog meseca za prvi nemlečni obrok, jer će im u tom uzrastu organi za varenje biti dovoljno razvijeni. No, ako imate dilemu, postoji nekoliko pouzdanih pokazatelja... Proverite da li vaša beba može da sedi, da li joj je glava stabilna, da li je u stanju da hranu stavi sebi u usta i da li može da je proguta, pa zaključite da li je spremna za prve kašice.

Počnite se voćem


Na početku uvođenja guste hrane nije toliko važno koliko hrane dete pojede, već da se privikne na jelo. Bebama na početku nisu potrebna tri nemlečna obroka dnevno, već male količine voća i povrća kako bi se navikle na ukus i teksturu hrane u ustima.
Prve obroke spremajte od jabuka, kruška, bresaka, kajsija, šargarepe, krompira, tikvica i bundeva… Uvodite po jednu novu namirnicu na tri do pet dana, a ako je beba sklona alergijama na pet do sedam dana. Postepeno uvođenje novih namirnica omogućiće vam da uočite da li neka od njih smeta bebi.

Prvog dana neka to bude jedna kašičica, drugog dve, pa četiri, a zatim koliko beba želi. Za uvođenje paprika, spanaća, blitve i zelja treba sačekajte da dete napuni osam meseci, za uvođenje boranije, sočiva, graška i pasulja devet do meseci 10, a bobičasto, jagodičasto i citrusno voće ne treba im davati do prvog rođendana.

Kad dođe vreme za meso, oko osmog meseca, birajte piletinu, ćuretinu, jagnjetinu i teletinu, a na so zaboravite do 12. meseca.

Učite ih da žvaću


Oko osmog meseca bebe počinju da uče da žvaću mekane komadiće i da jezikom pomeraju hranu po ustima. Dete se privikava na određene namirnice tako što mu se one nude više puta, čak i kada ih odbija. Ponekad će nešto odbiti 15 puta, a onda će joj ta ista namirnica, sasvim iznenada, biti omiljena. Takođe, nemojte da se iznenadite ako vaše dete iznenada počne da odbija nešto što je koliko juče rado jelo, ali ova faza obično nastupa tek oko druge godine.
Što je beba mlađa, to će pokazivati veću spremnost da proba nešto novo.

Nek jedu sami, prstima


Većina beba pre šest meseci starosti još nema zube, pa im se zato nudi potpuno ispasirana, kašasta hrana, a kad prođe ova faza moći će da se „izbori“ i sa manjim komadićima ili grudvicama.
Kad dođete do faze žvakanja, nudite im barene štapiće ili komade voća i povrća koje će moći da uzimaju sami prstićima i prinose ih ustima.

Čim beba počne da sedi, počnite da je uključujete u porodične obroke, jer deca uče da jedu gledajući druge kako jedu. Podstičite ih da jedu sami, čak i ako znate da će se uprljati. Obroci su prilika za učenje i zato je važno da detetu budu zabavni.

Kuvajte na pari, zdravo je


Iako ćete uživati u ovoj novoj fazi odrastanja vašeg deteta, brzo će vam dosaditi prljave šerpice, činijice, tanjirići i štapni mikseri. Tada posegnite za savršenim rešenjem za sve vaše probleme – „Aventovim“ blenderom 4 u 1.
Sa ovim multifunkcionalnim aparatom detetu ćete obezbediti najzdravije obroke, jer ćete kuvati na pari, a namirnice skuvane na pari zadržavaju sva svoja nutritivna svojstva, bogat ukus, pa čak i boju.
Dobro oprane, očišćene i oguljene komade povrća, mesa ili ribe isecite na sitnije komade i stavite u posudu za kuvanje, a u rezervoar sipajte vodu. Uključite opciju za kuvanje na pari i, dok vam zvučni signal ne javi da je kuvanje završeno, uživajte u igri s bebom, odmarajte se ili obavite neki od kućnih poslova.

Kad se kuvanje završi, okrenite posudu, stavite je na postolje i izmiksajte sve sastojke. Kašica za vašu bebu biće spremna za tren oka.
Ali to nije sve! Ovaj magični kombinovani aparat, osim što kuva i blendira hranu, može i da otapa i podgreva gotove bebine obroke.

A kad beba preraste kašice, „Aventov“ blender 4 u 1 možete da koristite za brzo kuvanje na pari i pripremu zdravih obroka za čitavu porodicu, pirea, potaža, frapea... Toliko je dobar i koristan da nećete moći da zamislite život bez njega.

Ukoliko smo vas makar malo zainteresovali, dodatne informacije potrežite na Philips Avent blender 4u1.

Foto: MapleHorizons-pixabay, tookapic-pixabay, StockSnap-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

08.
Jan
2019
Bebi kuvar
14.
Sep
2018
Bebi kuvar
27.
Aug
2018
Bebi kuvar