Bebi kuvar
05.08.2014.

Kašica od jabuka i krušaka

Majčino mleko svakako je najbolja hrana za bebe u prvim mesecima života. Uvođenje čvrste hrane često je izazov i nepoznanica za mlade roditelje. Pedijatri savetuju da ovaj proces započnete u periodu između četvrtog i sedmog meseca. Uvođenje čvrste hrane je proces koji traje nedeljama kako bi se beba postepeno privikavala na nove namirnice.

Savetuje se da se prvo krene sa uvođenjem žitarica, ali je dozvoljeno početi i sa lako svarljivim povrćem i voćem - šargarepom i jabukom na primer. Uvođenje namirnica koje nose velki rizik od pojave alergija, kao što su jaja recimo, preporučuje se tek nakon navršenog šestog meseca.

U Japanu se na primer, veliki značaj pridaje bebinom prvom čvrstom obroku koji nosi naziv Okizome što znači - prvo jelo. Sastoji se od specijalno spravljenog namaza koji se pravi od ribe, pirinča, hobotnice i ukiseljenog povrća.

Kašice od jabuke ili kruške su idealna prva hrana za vašu bebu, jer su lake za varenje i malo je verovatno da će izazvati alergije.

Potrebno je:  2 jabuke ili kruške srednje veličine, oprane, oljuštene i isečene na kockice, sok od jabuke ili prokuvana voda.

Iseckano povrće stavite u šerpu sa sokom od jabuke ili vodom, poklopite i kuvajte na laganoj vatri - oko 6 minuta za jabuke, 3 minuta za kruške. Voće takođe možete kuvati i na pari.

Kada je voće kuvano, ispasirajte ga ili izmiksajte ručnim mikserom. U kašicu od krušaka možete dodati i kuvani pirinač da biste je malo zgusnuli.

foto: dnevnikbebe.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

08.
Jan
2019
Bebi kuvar
14.
Sep
2018
Bebi kuvar
27.
Aug
2018
Bebi kuvar