VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
22.05.2013.

Sistematski pregled ljubimca

Jednako kao što se brinete za svoje zdravlje, brinete se i za zdravlje svog ljubimca. Vaš 8-godišnji ljubimac i dalje trčkara po livadi, tamani klopu i uživa u igri sa lopticama, ali jeste li stvarno sigurni da je 100% zdrav? Znate li da većina pasa u 7.oj godini postaje «senior», odnosno svrstavaju se među starije pse? Zavisno od veličine psa, male rase se svrstavaju među seniore sa otprilike 8 godina, dok veći psi sa otprilike 6-7 godina.
Sistematski pregled se preporučuje na  svake 2 godine do 10-te godine, pa nakon toga svake godine do kraja života. Takođe se obavezno radi pre operativnih zahvata.
Šta zapravo znači «senior» ili «stariji pas»?
Sa godinama, menjaju se mnoge stvari u organizmu. Od brzine metabolizma, nutritivnih zahteva, stanje koštanog i mišićnog sistema, pa tako i zdravlje unutrasnjih organa.
Srce možda malo slabije radi, bubrezi malo slabije izlučuju toksine iz organizma, sluh i vid slabe, pojavljuje se bela dlaka oko očiju i njuške… To su sve normalne fiziološke promene koje se ne mogu sprečiti. Ali, ukoliko postoji neki patološki proces ili disfunkcionalnost nekog organskog sistema u organizmu, kvalitetan sistematski pregled će to pokazati.
Od čega se zapravo sastoji sistematski pregled životinja?


Osim opšteg pregleda, vrši se analiza krvi, odnosno mala krvna slika i biohemijska analiza i po potrebi RTG snimanje.
Ukoliko postoje neke promene, dodatno se mogu učiniti razne pretrage kao što su npr. EKG i analiza urina.
Mala krvna slika pokazat će nam količinu i odnos krvnih zrnaca, što takođe može biti indikator velikog broja bolesti.
Biohemijska analiza krvi je jedna od najvažnijih pregleda kada pas uđe u starije razdoblje. Posle opšteg pregleda, RTG-a i male krvne slike, veterinar će izabrati kombinaciju biohemijskih parametara posebno po vašem ljubimcu koji će dati vrlo tačan uvid u stanje unutrasnjih organa.
Na primer, dali ste znali da većina bolesti bubrega počinje da pokazuje simptome tek nakon što je nepovratno stradalo više od 60% bubrega? Po pravilu, dok vlasnik primeti da se nešto sa životinjom događa, šteta je već učinjena i najčešće je nepovratna.
No, biohemijska analiza nam već u vrlo ranim fazama može ukazati da postoje problemi sa određenim organskim sistemom, pre nego nastane nepovratna šteta, odnosno još u fazi dok se na bolest može uticati lekovima, specijalnom hranom ili ispravljanjem načina držanja životinje.
Iz tog razloga je izuzetno bitno redovno kontrolisati zdravlje životinje, kako bi se na vreme stiglo reagovati  i da bi se bolest počela lečiti dok je na samom početku.
Ukoliko veterinar uspostavi da su neke biohemijske vrednosti granične, u saradnji sa Vama dace predlog za plan redovnih analiza, kako bi se na vreme otkrile promene.

RTG će pokazati postoje li možda promene na kostima, i ukoliko postoje, kolika je velicina tih promena. Danas postoji celi niz lekova koji će ublažiti artroze i pomoći Vašem ljubimcu da duže bude mobilan i bez kostobolje. Takođe, ukoliko postoje promene na kostima, vlasniku će se savetovati šta ljubimac sme i ne sme raditi kako bi se te promene ublažile ili njihova progresija usporila. Takođe, neretko se nađe povećan organ koji može upućivati na bolest čiji simptomi još nisu počeli. Može se videti veličina i oblik srca, što može ukazivati na srčane probleme, koje je takođe izuzetno bitno početi lečiti u što ranijoj fazi.
Preporuka je napraviti sistematski pregled nakon što životinja uđe u seniorsku kategoriju, otprilike 5 godina za gigantske rase ( > 50 kg t.t. za velike pse poput doga, bernardinaca i sl.), 6 godina za velike rase (l> 30 kg, npr. labradori) i 8 godina za manje rase pasa, a kod mačaka sa otprilike 7-8 godina.

Veterinarska ambulanta Petar centar http://www.petarcentar.rs/cms/

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
Oct
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
01.
Sep
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.
Jun
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković