VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
04.05.2013.
Autor: Miloš Panjković

Novi član porodice

  Klijenti me povremeno pitaju koju rasu kuce ili mace da kupe. Ovo naizgled jednostavno pitanje ima veoma komplikovan odgovor. Odabir rase je poprilično lična stvar tako da odluka na kraju uvek bude na vlasniku. Moje je da dam savet.
  Najčešće savetujem potencijalne vlasnike da se dobro raspitaju o karakteristikama rase, veličini životinje, potrebama u vezi ishrane, prostoru koji će životinja zauzimati, troškovima držanja, mogućem temperamentu rase...
Vlasniku novog ljubimca uvek ukažem na rasne predispozicije ka određenim bolestima. Na primer, zna se da su određene rase sklone problemima sa kožom, problemima sa lokomotornim sistemom ili sklonost ka tumorima.
  Ako postoji mogućnost, dobro bi bilo da novi vlasnik pre kupovine, poseti veterinara sa kandidatom za kupovinu, na taj način se smanjuje verovatnoća da se kupi bolesna životinja. Ako veterinar otkrije potencijalni zdravstveni problem sa potencijalnim dugoročnim posledicama koje plus mogu biti i finansijski zahtevne za vlasnika najbolje je štene/mače vratiti odgajivaču.


  Naravno, u praksi se obično događa da se kod veterinara dođe tek pošto se životinja nabavi, i onda cela gore navedena priča pada u vodu. Odgajivači obično obave prvo čišćenje od parazita i vakcinaciju, što je na prvom mestu NELEGALNO i najčešće potpuno pogrešno. Ljudi koji se izdaju za odgajivače nemaju medicinsko predznanje potrebno da samostalno rade vakcinaciju. Moj savet potencijalnim kupcima je da uvek provere da li je njihov novi ljubimac vakcinisan od strane licenciranog veterinara, dokaz za to je pečat i potpis veterinara i neki dokument ( obrazac, formular, knjižica). Samo tako mogu biti sigurni da novi ljubimac neće razboleti od potencijalno smrtonosnih bolesti.
  Zato pamet u glavu! Istražujte, posavetujte se sa treniranim profesionalcima, nemojte da Vas prevare pri kupovini. Posle toga je obično kasno, uglavnom ne možete da vratite ljubimca natrag, pare više nećete videti i što je možda najtragičnije, vežete se za bolesnu životinjicu koja nema budućnost.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
Oct
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
01.
Sep
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.
Jun
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković