VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
04.04.2013.
Autor: Miloš Panjković

Proleće i krpelji

  Naš narod kaže da krpelji napadaju u proleće! To se dešavalo nekada kada je zima bila duga i jaka sa puno snega i temperaturama koje su bile u minusu više meseci. Kada je situacija bila takva, jaka zima je uništavala odrasle i razvojne oblike krpelja, i novi bi se izlegli iz položenih jaja kada dođe proleće. Pošto takvih zima više nema, krpelji napadaju stalno!
  Kućni ljubimci moraju biti zaštićeni od ektoparazita cele godine. Sezonalnost je stvar prošlosti. Kada se popne na psa ili mačku krpelj se hitinskim zubićima kači za kožu, probija je i ubrizgava pljuvačku koja sadrži antikoagulans da bi mogao nesmetano da se hrani. Pljuvačka izaziva krvarenje i nekrozu tkiva na mestu ujeda, a sa pljuvačkom u krvotok budu ubrizgani i paraziti, mikroorganizmi i virusi.
  Najčešće bolesti koje prenose krpelji psima i mačkama su Babezioza, Erlihioza, Anaplazmoza i Lajmska bolest. Svaka za sebe, ove bolesti su smrtonosne ako se ne leče adekvatno. Simtomi zavise od vrste krvnog parazita koje je krpelj preneo.  Uglavnom je to visoka temperatura, gubitak apetita, bledilo sluzokoža, žutica, apatija...


 

Ako vlasnik primeti neki od ovih simtoma kod svog kućnog ljubimca, ne treba čekati sa posetom veterinaru. Sve ove bolesti su izlečive ako se sa terapijom počne na vreme, u suprotnom pas ugine za sedam dana. Naravno, najbolje je sprečiti da do bolesti uopšte ni ne dođe. Postoji veliki broj komercijalnih ektoparazitika na tržištu, pa bi bilo dobro da se posavetujete sa vašim veterinarom koji vid zaštite bi najviše odgovarao vašem ljubimcu.
  Imajući u vidu da nam dolazi lepo vreme, zaštitite vaše ljubimce nekoliko dana pred odlazak u prirodu i onda možete da zajedno uživate u lepom vremenu i proleću!
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
Oct
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
01.
Sep
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.
Jun
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković