Tinejdžeri
23.09.2017.

Nije ni lepo ni zdravo

Branimo im da jedu slatkiše i da satima sede ispred računara i televizora, teramo ih da se bave sportom i da pešače do škole kad god mogu, poturamo im bareno meso i brokoli ubeđeni da ćemo im na taj način pomoći da se reše suvišnih kilograma, ali uzalud. Deca su nam sve tromija i sve gojaznija.

Rešenje za ovaj sve veći i sve češći problem, nažalost, ne nalazi se na dohvat ruke, ali to ne znači da bitka ne može da se dobije, naročito ako se pažljivo sagledaju svi uzroci, tvrde nutricionisti i pedijatri. Osim fizičke neaktivnosti i loše ishrane, za epidemiju gojaznosti krivi su prvenstveno roditelji, ali ne samo zato što deci nisu usadili zdrave navike.

Opsežno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji u 19.244 porodica sa decom do 10 godina pokazalo je da deca majki koje su u trudnoći pušila češće pate od gojaznosti u odnosu na vršnjake koji pre rođenja nisu bili izloženi štetnom uticaju duvanskog dima. Takođe, deca čiji roditelji imaju prekomernu težinu često imaju višak kilograma, što zbog loših prehrambenih navika u porodici, što zbog genetske predispozicije.
Na ove faktore, poručuju britanski naučnici, ne možete da utičete retroaktivno, jer ste ili pušili ili niste pušili u trudnoći, ali zato možete svi zajedno da se hranite zdravije i da se što više krećete.

Sledeća dva uzročnika gojaznosti, manjak sna i preskakanje doručka, najčešće se javljaju u pred pubertet i u tinejdžerskom dobu, kada sa decom nije lako izaći na kraj.
– Ujutro se teško bude, sporo se spremaju i nemaju vremena da doručjuju. Ako im date novac, sigurno će jesti nešto iz pekare što je po liniju podjednako štetno kao i preskakanje prvog obroka – kažu nutricionisti i savetuju da dete obavezno pojede jaje, kačamak s mlekom ili sirom, mafin od integralnog brašna ili da u školu ponese zdrav sendvič.

Istraživanje je pokazalo i da kasno odlaženje u krevet i manjak sna utiču na povećanje težine tako što pojačavaju apetit i usporavaju metabolizam, zbog čega deci treba zabraniti da ostaju budna do kasno uveče. To podrazumeva i ugašen televizor, isključen mobilni telefon i računar, jer uz ove uređaje nema spavanja.

– Ako mislite da je gojaznost samo estetski problem i da će se rešiti sam od sebe, grdno se varate. S viškom kilograma se treba boriti prvenstveno iz zdravstvenih razloga, jer može da uzrokuje mnoga oboljenja, ali i zbog psihičke stabilnosti deteta. Ukoliko nije zadovoljno svojim izgledom, naročito u pubertetu, ili ako mu se vršnjaci rugaju, počeće da pati, da se povlači u sebe i, što je najgore, da traži utehu u hrani. Zato im pomozite da se izbore s problemom pre nego što uzme maha – poručuju pedijatri.
Poslušajte ih!

Foto: med.news.am, rebuildyourvision.com, yummymummyclub.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri