Tinejdžeri
05.09.2017.

Dobre strane društvenih mreža

Veliko globalno istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da više od 90 odsto tinejdžera svakodnevno provodi vreme na Fejsbuku i Instagramu, što uz znanje roditelja, što protiv njihove volje. Iako se deca na društvenim mrežama snalaze bolje i od svojih roditelja, izvesno je da nisu svesna potencijalnih opasnosti, pa čak ni toga koliko vremena gube na ovaj način.
Zato se i danas, kad su mnogi roditelji otvorili svoje profile i naloge, vođeni devizom "Kad ne možeš da ih pobediš, pridruži im se", vode rasprave o ozbiljna istraživanja o štetnosti interneta.
Dileme su iste - treba li i kada dozvoliti detetu da se otisne u virtuelni svet, da li ga i u kojoj meri od udaljava od stvarnog života i realnih prijatelja, kako ga zaštititi od neprimerenih sadržaja i, na kraju, imaju li socijalne mreže svoju dobru stranu.
Da, imaju...

Omogućavaju uključivanje u grupu
U tinejdžerskom dobu uključivanje u različite vršnjačke grupe i zajednice veoma je važno za njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Korišćenje društvenih mreža i povezivanje kroz njih može biti od velike koristi adolescentima, ne samo u socijalizaciji već i u širenju pogleda na svet i sebe. 

Olakšavaju učenje
Umesto u enciklopedijama, današnji klinci informacije traže na internetu koji je veoma koristan i za učenje stranih jezika, onlajn kurseve, nalaženje kreativnih sadržaja. Najbolje od svega je što društvene mreže, ako se koriste za istraživanje, izradu seminarskih radova, pravljenje prezentacija, gledanje dokumentaraca i druge korisne stvari, štede vreme koje će dete onda moći pametno da iskoristi.
Ako ih ovako posmatramo, društvene mreže nikako ne mogu da se posmatraju kao puka zabava i gubljenje vremena, kako ih mnogi roditelji vide.

Služe za informisanje
Generacije se menjaju pa tako i načini informisanja. Nekada smo za to koristili samo štampu, radio i televiziju, a danas vaši tinejdžeri  do informacija o aktuelnim dešavanjima i novostima iz oblasti koje ih interesuju dolaze preko socijalnih mreža. Nažalost, na isti način i na istim mestima deca mogu da nađu i mnoge poluinformacije i potpune dezinformacije.

Razvijaju kreativnost
Na društvenim mrežama mladi danas često kroz pesme, citate, video-zapise i fotografije izražavaju svoja osećanja, ali i sklonost ka umetnosti. S jedne strane mogu da pokažu svoju individualnost, da podele sa svetom svoju brigu i vide da nisu sami, da njihov problem i nije baš tako velik i strašan. a sa druge strane mogu da izražavaju svoju kreativnost i da nalaze inspiraciju u radu svojih vršnjaka koji su prisutni na Tumblru, Instagramu, Pinterestu...

Razotkrivaju stvarni svet
Mnogi roditelji se trude da što duže drže decu u sigurnom okrilju doma, što je normalno, ali ako su previše zaštitnički nastrojeni prema adolescentima, imaće više štete nego koristi.
Kroz internet i društvene mreže, mladi postaju otvoreniji za ljude koji se razlikuju od njih i tolerantniji, što će im kasnije svakako umnogome korisititi kroz život.
Oni koji žive pod staklenim zvonom će, kada se najzad souoče sa realnim svetom, imati problema sa prilagođavanjem.

A kako ni u čemu ne treba preterivati, a naročito u boravku u onlajn svetu, dogovorite se sa detetom koliko vremena dnevno sme da provede na internetu, i podstičite ga da se druži, licem u lice, s vršnjacima. 

foto: Noble Mouse, Huffington Post, Cyberbullying Research Center

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri