Školarci
22.06.2022.

Pomozite detetu da briljira na maturi

Ostalo je još svega par dana do upiska osnovaca u željene srednje škole. I to možda i ne bi  bila neka vest da poslednjih mesec dana nisu česte dojave o bombama u školama, da ne brinu više roditelji nego deca, da se neka blaga neroza ne stvara u vazduhu iako će, na kraju deca upisati željene škole i otići na zaslužen odmor.

Roditelji,opustite se, ovo nije vaša matura!


Mnogi roditelji se nerviraju ukoliko njihovo dete ne provodi dovoljno vremena za knjigom ili malu mature shvata olako, ali treba misliti na činjenicu da je vaše dete vredno radilo godinama i da će sam čin polaganja biti testiranje onoga što je savladalo od gradiva. Nemojte mu dodatnu tenziju stvarati već pokušajte da ga opustite. Realno, i vi znate da mu od toga ništa ne zavisi. Setite se onoga što je vama bilo bitno u tim godinama. Vi ste ta generacija, koja je uveliko polagala maturu, do duše, samo srpski i matematiku, ali prijemni nije bio u vašoj osnovnoj već željenoj srednjoj školi. Bilo vam je teže, pa ste pregurali. Pričajte detetu o onome što sledi nakon što se agonija oko upisa završi.

Neka beže od tremaroša i onih što dižu tenziju


Kad god razgovarate sa detetom, pričajte mu da izbegava sve one što zabrinuti dođu i počinju sebe da ispituju gradivo, kojima se znoje ruke, gubi glas, koji jednostavno preblede. Oni znaju da budu okidač za nepotrebnu tremu. Neka se pomere od njih i pokušaju da vode neke druge priče. U pet minuta do početka testiranja teško da će neko gradivo novo da savladaju, a veoma verovatno da će lako, ako su tremaroši da nabiju tenziju, što može loše da se odrazi na samo polaganje.

Dragi roditelji, brinite se u sebi


Sigurno da vi niste osoba od kamena i da, koliko god da je vaše dete dobar đak, briga postoji. Posebno, ukoliko poželi da upiše školu “na glasu” ili smer, koji prima mali broj dece. Vaša briga je razumna, ali vaše ponašanje to ne treba da otkrije. Bežite od deteta, ne pokazujte mu svoju zabrinutost, već ga bodrite sa punim uverenjem da će ono uspeti u svojoj nameri. Detetu, koje je dovoljno hrabro da se uhvati u koštac sa konkurencijom, koju ne poznaje treba čestitati i onda kada eventualno ne uspe. Njegovu spremnost da izmeri znanje, samouverenost, koju poseduje treba podržati, naravno, ako za to postoje realne šanse. Ako tih dana mislite da vam treba i neko sredstvo za smirenje, uzmite, ali da to dete ne vidi. Ispred njega budite i vi samouvereni, dajte sve od sebe da mu olakšate tri dana, koja mu predstoje.

Posle polaganja, obavezno na opuštanje


Kako agonija sa maturom traje danima, pokušajte da se svi opustite što više. Dobar film, plivanje, bilo koja fizička aktivnost i te kako će da prija maturantu. Idealno je već u nedelju, dan pred prvi test da dete usmeri misli na opuštanje, i u društvu onih, koji mu prijaju.

Nazdravite nakon testiranja


U sredu, nakon poslednjeg testiranja vreme je da zaključite ovaj period života deteta. Što je bilo do njega, ono je uradilo. Sami rezultati, polaganje druge dece, i čin upisa nisu više u njegovoj moći. I da, sreća jeste bitan faktor. Setite se, kad ste vi polagali ispite kako je formula bila jasna-sreća + znanje +ćef profesora. Sve pomalo uticalo je na poneku vašu ocenu. Tako će i u buduće vašem detetu i realno, Vi tu ne možete ništa. Ono što možete, već ste uradili.
Ostalo je da mu dajete vetar u leđa za buduće zamisli, projekte, želje i planove. Tu ste da ga vinete u visine i spustite na zemlju , kad zatreba. Tu ste da kritikujete, zagrlite. Koliko god da negodovanje deteta postoji, zadatak roditelja je da napravi kvalitetnog čoveka,a  to se ne gleda kroz peticu iz matematike, već kroz moć uzdizanja nakon pada, kroz činjenicu da su lična ujedno i najbolnija iskustva, ali ona koja treba da preživimo da bi smo razumeli poruku i uspeli. Negujte to i kod sebe i kod dece, a u ponedeljak kad vaš maturant krene na testiranje, pomozite mu da briljira, a evo i kako. 
Recite mu:
Da obavezno doručkuje!
Da pre nego što izađe iz kuće proveri da li kod sebe ima sav potreban pribor i dokumenta .
Da pažljivo sasluša uputstva!
Da slobodno pita kako da ispravi pogrešan odgovor.
Da prvo rešava one zadatke koje najbolje zna  –  tako će ojačati samopouzdanje.
Da pažljivo pročita svako pitanje pre nego što označi odgovor.
Da obrati pažnju na sitnice i “cake”. Uvek ih ima.
Da ostavi dovoljno vremena da još jednom pregledaš svoj rad pre nego što ga preda.
Posle testa neka se dobro odmore i razonode kako bi bili spremni za naredni dan

foto:md-duran-unsplash,PourquoiPas-pixabay, StockSnap-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dečiji lusteri 008DF4803-3VBL
Visilica 3xE27 DF4803-3V plava
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Koferi 94154
Set kofera Anekke Jungle 94154
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
38.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Stone lampe 71796/30/16
Stona lampa Philips Stormtrooper-Black Star Wars   Philips stona lampa sa likom ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
2.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci