Deca
20.06.2019.

Broj bodova sa male mature ne pokazuje ko će sutra osvojiti svet

Protekla tri dana bila su paklena za sve male maturante, njihove roditelje, braću, sestre, bake, deke i ostale osobe iz njihovog okruženja koje su ih gledale kako lome prste, nerviraju se zbog odlaganja testa iz matematike, pogrešnih odgovora na dva pitanja iz srpskog i pomešanih kongresa u zadatku iz istorije. Danas se za neke agonija završava, a za neke tek počinje. Deca su racionalna i drže se stava „Šta sam uradio uradio sam“, ali su roditelji u panici, pa smo za njih pronašli i malo modifikovali pismo direktora jedne škole u Singapuru koje već godinama kruži po internetu.

Evo šta vam poručuje:

Dragi roditelji,
Molim vas da upamtite da je među ovim učenicima jedan umetnik koji ne treba da razume matematiku... Tu je jedan preduzetnik koji ne mari za istoriju, engleski i književnost... Jedan muzičar kome ocena iz hemije nije bitna... Tu je i sportista kome je fizička kondicija važnija od fizike.
Ako je vaše dete ostvarilo sjajan rezultat, to je odlično! Ali ako on ili ona nisu, molim vas nemojte im oduzimati samopouzdanje i dostojanstvo. Kažite im da je u redu, to je samo jedan običan ispit! Oni su stvoreni za mnogo veće stvari u životu. Kažite im da ih, bez obzira na rezultat, volite i da ih nečete osuđivati.
Molim vas uradite tako i onda gledajte kako vaša deca osvajaju svet. Jedan ispit ili loša ocena neće oduzeti njihove snove i talenat. I molim vas, nemojte da mislite da su samo doktori i inženjeri jedini srećni ljudi na ovom svetu“, napisao je on.


Mudar čovek zar ne? Možda je baš vaše dete, na koje ste se toliko ljutili zbog hemije, budući slavni muzičar. Možda je baš vaša ćerka buduća preduzetnica koja će one dve preskočene lektire pročitati na nekom od brojnih poslovnih putovanja koja je čekaju. Možda je baš vaš sin buduća uzdanica Real Madrida i zvezda prelaznog roka za fudbalere u sezoni 2023/24...
Možda neće biti ništa od toga, ali ga nećete manje voleti zato što nije slavno, bogato i veoma uspešno, kao što ni danas ne treba da ga volite manje zbog zbira bodova koji je manji od onog koji ste očekivali.

Ovo je tek jedan test, jedan ispit, jedan korak. Važan, ali ne presudan. Ako ste zadovoljni, slavite. Ako je dete podbacilo, naučite ga da ustane, otresite prašinu i gurajte dalja. Život je pun iznenađenja, a ona umeju da budu baš lepa!

Foto: uandihealth.com

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • AnaS
    AnaS

    Tekst kao pisan za mene! Divno! Hvala Vam na recima podrske

    21.06.2019. 11:27

Preporučeno