Školarci
01.11.2021.

Razgovarajte sa detetom o pubertetu

O seksu i vezama mnogo toga deca čuju i vide na TV-u i onlajn, ali razgovor o pubertetu je i dalje obaveza roditelja, pogotovo kada znamo da nisu sve ovako dobijene informacije pouzdane.
Nemojte čekati da vam deca dođu sa pitanjima o njihovom telu koje se menja. Možda i neće, posebno ako ne znaju da je sasvim u redu da vas pitaju o ovoj osetljivoj temi.
Razgovor o pubertetu nije jednokratni te pričajte sa svojom decom o promenama kroz koje će njihova tela prolaziti dok rastu. Neke devojčice počinju pubertet sa osam, a dečaci sa devet godine te ćete možda morati da započnete ove razgovore ranije nego što mislite. Bitno je da pričate o fizičkim i emocionalnim promenama koje dolaze sa pubertetom pre nego što one zaista i počnu.

Vreme sa dečacima i devojčicama

Obično pubertet kod devojčica počinje u periodu između osme i četrnaeste godine. Sa devojčicama roditelji treba da razgovaraju o menstruaciji pre nego što ih njihove ćerke prvi put dobiju.  Kod većina devojčica to je period između dvanaeste i trinaeste godine, što je oko dve godine nakon početka puberteta. Moguće je da neke devojčice dobiju menstruaciju već sa devet, a druge tek sa šesnaest godina.
Kod dečaka pubertet obično počinje u periodu između devete i petnaeste godine. U proseku, dečaci počinju da prolaze kroz pubertet nešto kasnije od devojčica, obično oko desete ili jedanaeste godine.
Deca imaju seksualno obrazovanje u školi te devojčice uglavnom čuju za menstruaciju, dok dečaci za erekciju i promenu glasa. Devojčice nauče i o promenama kroz koje dečaci prolaze, a dečaci o onim koje utiču na devojčice. 
Savet je da pregledate lekcije o seksulanom obrazovanju sa svojim detetom, i porazgovarate o njima, jer deca često i dalje imaju pitanja o nekim temama.

Šta da kažem detetu?

Kada razgovarate sa decom o pubertetu, budite umirujući. Ovo vreme donosi toliko promena da je deci lako da se osećaju nesigurno i usamljeno.
Deca, koja prolaze kroz pubertet često brinu o tome kako izgledaju. Može im pomoći da znaju da svi prolaze kroz ove promene, od kojih su mnoge nezgodne. Takođe treba da znaju da vreme ovih promena može uveliko varirati. Akne, promene raspoloženja, ubrzani rast i hormonske promene, sve je to deo odrastanja i svi prolaze kroz to, ali ne uvek istim tempom.
Devojčice mogu započeti pubertet već u drugom ili trećem razredu. Može biti uznemirujuće ako vaša ćerka prva dobije grudnjak za trening, na primer. Možda se oseća usamljeno i neprijatno ili kao da su sve oči uprte u nju.
Kod dečaka promene uključuju pucanje, a zatim i produbljivanje glasa i rast dlaka na licu. Dečak kod kojeg  rano ili kasno krene pubertet može se osećati neprijatno zbog napadnih pogleda svojih vršnjaka.

Šta deca treba da znaju o pubertetu?

Promene kod devojčica:
Devojke postaju zaobljenije, posebno u bokovima i nogama.
Grudi kod devojčica počinju da otiču, a zatim rastu, ponekad jedna brže od druge.
Kada devojka počne da ima menstruaciju, svakog meseca njena sluznica materice se puni krvlju u pripremi za oplođeno jaje. Ako jajna ćelija nije oplođena, imaće menstruaciju. Ako je oplođena, ona će zatrudneti.
Menstruacija kod devojčice može trajati od tri dana do jedne nedelje.

Promene kod dečaka:
Penis i testisi dečaka rastu.
Glasovi dečaka se menjaju i postaju dublji.
Dečacima rastu dlake na licu, a mišići postaju veći.
Dečaci ponekad imaju vlažne snove, što znači da ejakuliraju u snu.

Zajedničke promene kod dečaka i devojčica
Devojčice i dečaci dobijaju stidne dlake i dlake ispod pazuha, a dlake na nogama postaju gušće i tamnije.
I devojčice i dečaci često dobijaju akne i počinju da se više znoje.
I devojčice i dečaci imaju nagli rast.

Nastavite razgovore o pubertetu


Recite svom detetu da ste na raspolaganju za razgovor, ali i sami što otvorenije započnite razgovore o pubertetu i osećanjima koja dolaze sa njegovim promenama. Roditelji bi se mogli osećati neprijatno kada razgovaraju o ovim osetljivim temama, ali deca često odahnu kada s vremena na vreme preuzmu vođstvo. Pre nego što odgovorite na pitanja svog deteta, pobrinite se da dobijete odgovore na svoja. Ako vam nije baš prijatno da pričate o pubertetu, prvo vežbajte ono što želite da kažete. Dajte do znanja svom detetu da je to možda malo neprijatno, ali važno je razgovarati o tome.
Ako postoje pitanja ili nedoumice u vezi sa pubertetom i razvojem na koje ne možete da odgovorite, pitajte stručnjake za savet.

tekst:https://kidshealth.org/
foto:DzeeShah-pixabay-opt,27707-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Gift program 000019090
Planer dnevni Smitten Kitten Gorjuss 975GJ11
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci