Školarci
01.09.2021.

Polazak u školu za prvake je velika stvar, učinite da ga pamte po lepom!

Oni sa svojih šest,sedam godina nisu svesni neizvesnosti u kojima se nalazi ova školska godina. Njih ne interesuje ni da li se mame brinu što nisu savladali sva slova, niti kako će da sede mirno ceo čas, ni da li im se nogavica uvukla u čarapu, ni da li su pertle vezane. Oni samo žele što pre da upoznaju nove drugare, da se igraju u školskom dvorištu i produže, koliko je god to moguće svoje detinjstvo. Oni su deca željna pažnje i ljubavi u porodici bez tenzija. Omogućite im to, koliko je u vašoj moći.

Polazak u školu nije običan dan


Sigurno ste par dana unapred odlučili šta će vaše prvače nositi danas na svečanom prijemu, kako će mu izgledati frizura i kako ćete usmeriti i svoju energiju baš ka ovom činu, upoznavanju drugara i učiteljice. Ne dozvolite da vas išta iznervira na poslu niti kod kuće, već unesite radost u sam događaj. Ako sa drugim roditeljem deteta ne živite u zajednici, pokušajte da imate divne odnose i da veselim očima posmatrate svoje dete pružajući mu veliku podršku, zajedno jedno pored drugog. Detetu će to veoma značiti jer porodica je baza od koje kreće i njegov lični i profesionalni razvoj, ali i sreća kojoj svako biće teži.
Ako ima brata ili sestru, obavezno i njih povedite na svečani prijem, a porodično svi budite svečano odeveni. Sigurni smo da ćete naći i najbolji ugao za savršenu fotografiju, koju ćete podeliti sa bakama i dekama. I za njih je ovo veliki čin, i oni osećaju želju i obavezu da detetu daju maksimalnu podršku i neizmernu ljubav u koju će mnogi od njih, koji su u prilici usaditi i vreme za preuzimanje iz škole, kao i za kontrolu domaćih zadataka. Imajte na umu da baš činom polaska u školu i preuzimanjem dela obaveza baka i deka dobijaju novu snagu i važnost jer su značajna karika u školskom uzrastu svojih unuka.

 

Polazak u školu i sticanje novih odgovornosti


Ništa se ne dešava preko noći pa tako i nije za očekivati da vaš mališan već u prvim danima čim dođe iz škole odmah uradi domaći. To je navika koju zajedno stvarate. Čak i ako ide u boravak i tamo rešava zadatke obavezno prekontrolišite urađeno i objasnite im gde greše. Koliko god da i vama bude mučno, čak i kada petak dođe, naučite dete da odmah po dolasku iz škole završi sa svojim obavezama kako bi za vikend bilo slobodno i kako mu se ne bi desilo da nema urađen domaći.


Polazak u školu je za roditelje obnavljanje gradiva iz prvog razreda


Nakon prvonedeljne euforije polako ćete se ukolotečiti. Dobro je što u prvom razredu deca dobijaju opisne ocene što je i blaga priprema za ono što kasnije u obrazovanju sledi. Desiće vam se da dete zaboravi da uradi domaći i da se tek kasno uveče toga setilo. Ne dozvolite da Vi umesto njega ispunjavate njegove obaveze, već, koliko god da je umorno, naterajte ga da završi domaći. Sledeći put će biti odgovornije i neće ponoviti istu grešku. Čak i ako to za sve bude prava agonija, budite istrajni. Za uvođenje deteta u obrazovanje treba dosta strpljenja, pogotovu kod one detinjaste i manje odgovorne dece. Pokušajte da se spustite na dečiji nivo i sagledate predmete iz ugla sedmogodišnjaka.


Polazak u školu podrazumeva da je učiteljica uvek u pravu


Ona je najveći autoritet, sve najbolje zna i najbolje radi. Niko bolje od nje ne poznaje gradivo te budite spremni da je ispred svog deteta “ne uvredite” jer ona je za dete neprikosnoveni autoritet. Čak i kada pokušavate na lakši način nešto detetu da stavite do znanja, budite spremni na suze i rečenicu “Ali, učiteljica nije tako rekla!” Ostaje vam samo da se prilagodite i dete naučite da treba i sebe i druge da prekontroliše u radu.


Polazak u školu i korona


Više od godinu i po dana se ne odvajamo od maski za lice pa ni ovaj početak školske godine neće se razlikovati. Deca su stekla naviku da ih nose, pa uz užinu i flašicu vode neka dete ima i rezervnu masku, ali i vlažne maramice i alcohol ili drugi sprej za dezinfekciju. Vi ćete biti spokojni, a dete će steći naviku da vodi računa o sebi na svakom mestu, sve dok ova korona jednom ne prođe i ponovo ne počnemo da hrlimo jedni drugima u zagrljaje, koje svako iskreno drugarstvo zaslužuje. Dok to ne dođe, predlažemo da spremite detetovu omiljenu tortu, pozovite najdraže i nazdravite malom đaku.
Srećan početak obrazovanja prvacima!

 
foto:robo-wunderkind-unsplash, kelli-tungay-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Prazne pernice NS32470
3D Pernica prazna Happiness SC2209
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Rančevi za vrtić 2100004018
3D ranac za vrtić Minnie 2100004018
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski rančevi 000014462
Gorjuss ranac anatomski Time To Fly Gorjuss G4100007
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
9.389,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci