Školarci
23.08.2021.

Kako da ohrabrite đaka prvaka?

Polazak u prvi razred osnovne škole nova je faza u životu deteta koje je još nesamostalno i zavisno od druge osobe. Ma koliko dete bilo komunikativno i pripremljeno za taj proces, treba mu oslonac i podrška roditelja. Ovo je za sve nov životni ciklus pa slede saveti koji će vam pomoći u tome.1.Ne libite se da porazgovarate nasamo sa učiteljicom, ispričate nešto o svom detetu i njegovim navikama iz vrtića. Nisu sva deca ista, to učitelji odlično znaju i zato su spremni da prvo polugodište bude period prelaska deca iz vrtića u školu.
2. Saznajte šta se očekuje od dece u prvom razredu, razgovarajte s detetom o razlici između vrtića i škole. Pričajte mu o ponašanju na času, sedenju mirno u svojoj klupi, ali i obavezama koje mora završavati na vreme. Mnoga deca poslaskom u školu nastavljaju da se šetaju po učionici, ako im zafali flomaster, bojica ili jednostvano žele da odu do druga. Ne brinite, takve navike će kroz mesec dva nestati i dete će shvatiti kako treba da s eponaša u školi.
3 . Podstaknite dete da se oseća ponosnim što kreće u školu. Ovo poprilično zavisi od roditelja i baka i deka. Neka se u kući o školi uvek priča u pozitivnom smislu, ističući njene predsnosti, druženja, odlaske na ekskurzije…
4.  Recite detetu da ćete mu pomoći u izvršavanju zadataka i da imate poverenja u njegove sposobnosti, ali da mora biti samostalno. U slučaju da se javi problem, vidite da li je u pitanju lenjost, nezainteresovanost ili poteškoće u učenju. Svakako, nemojte angažovati privatnog učitelja, dok ne vidite o čemu je reč.
5. Prisustvujte svakom roditeljskom sastanku. Bićete upućenu u sve ono što se dešava i sa vašim ali i drugom decom. Moći ćete da predlažete različite aktivnosti koje će poboljšati rad odeljenja ali i kvalitet nastave.
6. Ako želite aktivno da se uključite u program škole, prijavite se u Savet roditelja. U Savetu su prisutni i roditelji iz drugih odeljenja i ova skupina ljudi može udružena mnogo toga da učini, promeni.


7. Sastanite se sa roditeljima čija su deca išla u isti vrtić. Možda neće sva deca biti u istom odlejenju, ali će m,ališanima značiti da u školi viđaju drugare na koje su navikli. Naravno, podstaknite ih da upoznaju sve nove drugare i za eventualnuj pomoć i nedoumicu oko časova, knjiga, zadataka im se uvek obrate.
8. Negujte kod deteta pozitivan stav o polasku u školu, o učenju i sticanju novih znanja i veština. Svakodnevno se raspitujte šta je novo naučilo, kako je to što zna primenljivo u njegovom svakodnevnom životu.
9. Negujte i razvijajte kod deteta samopouzdanje. Podstaknite dete da se redovno  javlja u školi, makar njegovi odgovori bili pogrešni. Objasnite mu da je ono u školi zato što tek treba da nauči i sasvim je normalno da ne zna ono što ranije nije savladalo. 
10. Naučite ga da uveče samo iskombinuje odeću za naredni školski dan.Dete će biti važno, želeće da izgleda lepo i uredno, i poput roditelja steći će naviku pripreme za naredni dan umesto da ujutri+u razmišlja i gubi vreme  i rizikuje da zakasni u školu.
11. Pustite ga da samo spakuje knjige, a Vi samo prekontrolišite. U početku ćete to zajedno raditi, ali nikada to nemojte vi raditi umesto njega. Vremenom, prepustite mu pakovanje ranca, a vi samo prekontrolišite.
12. Naučite dete da obavezno doručkuje pre odlaska u školu. Koliko god da je rano, neka dete stelne naviku da ne izlazi bez doručka. Na ovaj način sačuvaćete ga od nezdrave ishrane u pekarama, a steći će zdravu naviku koja će mu značiti u životu.
13. Obavezno ga angažujte i u vannastavnim aktivnostima, poput sporta i jezika, ali nemojte preterivati. Treba detetu dati vremena da se odmori, igra sa drugarima i u krajnju ruku, malo i dosađuje.

foto:unplush.com

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pernice 322451
  3D pernica sa likom Frozen. Prazna pernica za devojčice.    
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ergonomski ranac Apollo Military 161420
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torbe za patike 000014935
Torba za fizičko Basketball Team 41969
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gift program 000016867
Novčanik na preklop Mary Rose 1074GJ02
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno