Školarci
22.04.2020.

Najbolji rančevi za školu su oni koje deca sama izaberu

Sa upisom mališana u željenu školu kreću prve školske brige roditelja - od odluke u vezi sa odabirom škole i učitelja, sve do izbora najboljeg ranca za prvake. Kako odabrati najbolji ranac za školu kada je na tržištu ponuda  i brendova i desena i veličina poprilično velika? Kojim parametrima se rukovoditi? Šta ako dete pogreši? Moraju li baš Mini ili Spajdermen? Sve su ovo pitanja na koja sebi pokušavaju da odgovore roditelji prvaka ali i starijih školaraca, jer treba doneti dobru odluku. Ono što na početku treba da  imate na umu, najvažnije je da dete bude zadovoljno. 

Da li su anatomski rančevi za prvake i najbolji izbor?

U Srbiji je standard da se prvacima kupuju anatomski rančevi za školu. Razlog su najpre ojačana leđa koja če, verujemo, detetu pomoći da drži kičmu u pravilnom položaju. Treba znati da prosečan prvak ima telesnu težinu između 25 i 35 kg, a da su svetski standardi takvi da težina ranca ne premašuje 10% dečje težine kako ne bi doveli do kifoze i skolioze leđa.
Takvu sliku, nažalost, nemamo kod nas jer je prosečan ranac težak oko 6,5 kg pa je preporuka stručnjaka da prva dva razreda osnovne škole zapravo deca i ne nose rančeve već njihova starija braće i sestre, roditelji ili bake I deke. Ukoliko nismo u mogućnosti da obezbedimo stariju osobu da pomogne mališanima, anatomski ranac je najbolji izbor. Na tržištu je velika ponuda rančeva, a u poslednje vreme se pojavila lajt verzija mnogih brendova kao što su Target anatomski rančevi za školu. Iako su oni 200 do 300 g lakši od drugih sličnih, imajte na umu da to mnogo ne utiče na ukupnu težinu ranca sa knjigama, pa ne morate na njima da insistirate.
Ono na šta treba dodatno da obratite pažnju je oblik, broj pregrada i visina ranca. Naime, rančevi za prvake bi trebalo da imaju bar dve velike pregrade kako bi deca lako mogla da rasporede stvari. Najniži ranac za prvaka treba da bude 38 cm, a idealno je da ne prelazi 45 cm visine.
Kad je oblik u pitanju, postoje kutijasti, ovalni i klasični modeli. Kutijasti imaju dosta prostora. Mnogi ih biraju zbog stabilnosti s obzirom na to da dosta dece u školi rančeve drži na podu, pored klupa. Oni su samim tim i teži I viši od klasičnih. Ako je dete suviše sitno, kutijasti i ovalni rančevi nisu najbolji izbor za njih.
Međutim, ukoliko dete autom dolazi do škole, onda je izbor ranca za njega više estetski problem, jer od kapije škole do učionice ima stotinak metara koji neće uticati mnogo na nejaka leđa.

Za đake pešake razmislite o rančevima na točkiće

Često se roditelji već posle nekoliko meseci nošenja klasičnog ranca odlučuju za rančeve na točkiće. Uviđajući problem težine školske torbe ne samo prvaka već i dece starijih razreda, ova odluka je opravdana. U ranac na točkiće mnogo toga može da stane - i užina, i dodatna oprema za fizičko, po potrebi i knjige za vannastavne aktivnosti, a detetu nije problem da ga vuče za sobom bez bojazni da će optereteti leđa. Rančevi na točkiće su obično između 45 i 50 cm dužine, a neki od njih imaju 360 stepeni rotirajuće toćkove i ojačana leđa. Ukoliko dete mora da ponese takav ranac (obično kada već uđe u školu) ova ojačanja će mu mnogo značiti.
Pojedini modeli imaju štitnike za točkove i kabanicu za prekrivanje čitavog ranca, čime se  ranac štiti od kiše i snega, a dečija odeća od umazanih točkova.
Ukoliko razmišljate o rančevima na točkiće, imajte u vidu teren po kojem treba da bude vožen, kako bi njegova upotreba imala smisla. Takođe, obratite pažnju i na samu materijal od kojeg je napravljen, kao i mogućnost podešavanja šipke. Idealno je da postoje dve visine, jer jedna odgovara deci a druga odraslima.

Saznajte zašto je 2 u 1 ranac idealan za starije školarce

Stariji školarci imaju veliki izbor dezena i veličina rančeva. Pojedini su iz tzv.muzičke kolekcije, jer imaju odvojen prostor za slušalice i kabal za povezivanje. Uglavnom su veoma lagani, a neki modeli imaju ojačana leđa. Svake godine sve više na popularnosti dobijaju 2 u 1 rančevi za školu. Preko sredine ranca nalazi se veliki rajsferšlus čijim otvaranjem dobijamo jedan manji ranac sa jednom velikom i jednom pomoćnom pregradom I komforniji veći ranac sa jednom do dve pregrade. Manji ranac je idealan za vannastavne aktivnosti, manji broj časova ili svakodnevnu vanškolsku upotrebu, dok veći može da ponese knjige i školski pribor za svakodnevnu nastavu. U slučaju većeg broja časova, potrebe nošenja opreme za fizičko idealno je spojiti ova dva ranca.
Njihova visina je uvek preko 43 cm a poznati su Target 2 u 1 rančevi za školu,  Pulse 2 u 1 rančevi za školu, Extreme4me 2 u 1 rančevi za školu

Torbe na jedno rame, dobro rešenje za starije đake

Devojčice starijih razreda i srednjoškolke često u svojoj kolekciji imaju i torbe na rame. One su praktične pogotovo za one školske dane kada je manji broj časova. Takođe, ukoliko su vannastavne aktivnosti vezane za učenje stranih jezika ili dodatan rad iz nekih školskih predmeta, onda su torbe na rame pravi izbor. Pogodne su i za tablete i laptopove, uglavnom do 15 inča, a većina njih ima dodatne pregrade i džepove pa su neretko i izbor dečaka viših razreda. Uglavnom su modernog dizajna pa predstavljaju I modni detalj. Rade su u različitim veličinama, a idealno je da budu bar 30 cm dužine. Iako imaju ojačanja na kaiševima, zbog angažovanja samo jedne strane leđa ne preporučuju se za veliki broj udžbenika.
Najpoznatiji domaći brendovi su Pulse torbe na rame, Target torbe na rame i Extreme4me torbe na rame, a od inostranih brendova tu su Barcelona torbe na rame, Real madrid torbe na rame kao I za devojčice Santoro Gorjuss torbe na rame.
 

Santoro Gorjuss rančeve za školu i mame obožavaju

Kako je lik devojčice bez nosa i usta postao popularan u više od 55 zemalja sveta? Ovaj fenomen možda leži u emociji koju svaki model Santoro rančeva za školu donosi. Naime, Gorjuss ranac je zamišljen tako da konačnu ekspresiju lica daje sam vlasnik torbice.
Upečatljiva atmosfera na svakoj od njih vezuje se za situacije i faze u kojima se devojčice prilikom odrastanja nalaze, pa su i kolekcije ponele takva imena poput Red Riding Hood, Friends walk together, My gift to you, Sugar and Spice, My own universe i slične. Idejni tvorac je Suzan Vulkot, umetnica iz Glazgova. Santoro brend se pobrinuo za kvalitetne materijale, a već deceniju kolekcije Gorjuss rančeva za školu osvajaju devojčice širom sveta.
Osim rančeva, svaku kolekciju prate i Gorjuss pernice, torbe za patike, sveske i raznovrsni školski pribor. Međutim, ovaj brend se obraća i ženama s obzirom da njihovu ponudu čine i Gorjuss torbe na rame i Gorjuss modne torbe.

Anekke, novi brend za devojčice

Kako su ženama torbe neizostavan modni detalj i svakoj uvek neki dezen nedostaje, nije ni čudno što se dizajneri utrkuju da baš devojčicama u okviru školskog programa ponude novi lik, s željom da se nametne kao poznati brend. Jedan od njih je sigurno I španski brend Anekke. Anekke rančevi za školu su skromno pre dve godine ušli na naše tržište. Odlični materijali i nestvarni dezeni doprineli su popularnosti ne samo Anekke rančeva već i Anekke pernica, putnih I torbi na rame i mnogobrojnog aksesoara poput novčanika, kišobrana, privezaka i sl.

Činom upisa u školu, deci se otvara jedan novi, drugačiji svet. Oni vide koliko je nama roditeljima to važno, kako dosta pažnje poklanjamo obrazovanju i usmeravanju dece na postizanje što boljih rezultata. Psiholozi nam preporučuju da ih dobro pripremimo, pre svega razgovorom i opuštanjem. To svakako podrazumeva da i mi stariji budemo opušteni i da izbor ranca prepustimo deci. Naše je da sagledamo šta je najadekvatnije rešenje za dete, a da izbor desena prepustimo njima. Imajte na umu da će dečaci svoj školski ranac, ukoliko je neoštećen, dugo da koriste, dok kod devojčica budite spremni da ga već posle dve godine zamenite novim. 
Na našem tržištu je dosta dobrih brendova koji daju dve godine garancije na svoje proizvode. Svojim kvalitetom istakli su se Pulse rančevi za školu, Target rančevi, Extreme4me, Connect. Za koji god da se dete odluči, sigurni smo da neće pogrešiti. 
Na kraju, da bi ste bili sigurni u svoj izbor pročitajte i preporuke jednog prodavca. Verujemo da će biti od velikog značaja.
Foto: Dečji sajt

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Plišana jednorog sa torbom 11/80002
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci