Problematično ponašanje
14.09.2017.

Ne oduzimajte im "utehu"

Pre mesec dana, kada su Simići krenuli na letovanje i odmakli 64 kilometra od kuće, morali su da se vraćaju po jednu žutu otrcanu pelenu koju je mama Milena već 1.000 puta bacila u kantu za smeće i 1.000 puta je izvadila iz smeća. Muka joj je od nje, od bezuspešnog ušivanja rupica i porubljivanja krajeva iz kojih vire končići, od drame koju joj ćerka pravi svaki put kad se pelena pere...
Milenina četvorogodišnja Simona bez ove žute pelene ne može da zaspi, bez nje ne ostaje u vrtiću, bez nje ne kreće kod bake na ručak, bez nje ne želi na letovanje, a očajni Simići ne žele da robuju jednoj krpi i pitaju se kako da se se reše.

Simona ima pelenu, neko drugo dete plišanog medu, ćebence, jastuče ili omiljenu lutku, a svima im je zajedničko da u stvari od koje se ne razdvajaju traže utehu.

Kod većine dece zavisnost od predmeta koji im pruža utehu razvija se između prve i druge godine života, vrhunac dostiže oko drugog rođendana, ali to kada će nestati zavisi od karaktera deteta. Nesigurniji mališani, oni koji se teže odvajaju od roditelja, svoju „utehu“ dugo vuku za sobom, oni samostalniji je odbacuju ranije, najkasnije do petog rođendana.

Većina dece, baš kao i Simona, od predmeta utehe ne žele da se odvoje kada su umorna, nervozna, frustrirana, uplašena, bolesna, kad menjaju okruženje, kad upoznaju nove ljude. Ako znate da će se vaše dete osećati bolje uz omiljenu igračku ili krpicu, ne oduzimajte mu je, ne zadirkujte ga i ne vršite pritisak da se odrekne onoga što mu pruža sigurnost.
Vremenom će, videćete i sami, postati sveno toga da se druga deca ne penju na tobogan sa ćebencetom, pa će početi da skriva svoju „utehu“ u vašoj torbi.

Da biste mu pomogli da pobedi ovu zavisnost i da stekne neophodnu sigurnost, zajedno odredite mesta na koja se ide bez ćebenceta, pelene ili omiljene plišane igračke, ali i vreme koje treba da provede bez „utehe“. Ako već znate u kojim situacijama dete ne želi da bude bez omiljene stvarčice, probajte unapred da ga zaokupite nekom aktivnošću, kako biste mu skrenuli misli. Vremenom će i samo shvatiti da mu takva podrška nije potrebna, pa će zaboraviti na nju.

Ukoliko vaš mališan ne preteruje, ako je u stanju da tokom većeg dela dana funkcioniše bez svog ćebenceta, pelene, jastučića ili igračke, opustite se i čekajte da ova zavisnost od predmeta prođe sama od sebe. Neka deca, posebno devojčice, čak i u pubertetu spavaju sa omiljenim medom, ali to već nije zavisnost već navika i ne treba da vas zabrinjava.

Međutim, ako primetite da detetu stara krpica više znači od ljudi, druge dece, da ne mari ni za jednu igračku, knjigu ili aktivnost, obratite se dečjem psihologu koji će vam pomoći da otkrijete uzrok patološkog vezivanja za predmet i da rešite problem.

Foto: Sleep.org, Pinterest

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje