Predškolci
06.08.2017.

Naučite ih da skupljaju igračke

Nema deteta koje će s radošću skupljati i pakovati igračke, s tim da vraćanje razbacanih autića, kockica, lutkica i ostalih drangulija najteže pada najmlađima. Da biste izbegli svakodnevnu borbu, ubeđivanje s decom, opomene i pretnje, od malih nogu ih učite da budu uredni.

Iako ćete na početku vi morati da vratite svaku stvar na svoje mesto, već od 2. ili 3. godine, kad dete počne potpuno samostalno da se kreće po kući, održite im prvih nekoliko lekcija kako bi im sređivanje loma koji su sami napravili prešlo u naviku.

Jedna od tehnika koja pomaže je skupljanje igračaka uz neku pesmicu. Ona će mu vremenom postati asocijacija na sređivanje sobe, a možete i da radite na buđenju takmičarskog duha. Pobednik će biti onaj ko prvi napuni svoju kutiju većim brojem igračaka ili onaj ko je u gomili autića, medvedića, kockica i robota prvi našao zadatu stvar i odložio je na mesto.

Odredite mesto za odlaganje
Učenje kroz igru biće lakše ako dete ima adekvatno mesto za odlaganje igračaka, To mogu biti police i ormarići koje ste zajedno ukrasili ili plastične kutije koje je dete samo odabralo. Najbolje bi bilo da svaka vrsta igračaka stoji na posebnom mestu, jer to olakšava odlaganje, ali i potragu za njima.
Ako dete želi da se igra autićima i zna u kojoj oni fioci stoje, neće vaditi ostale koje mu u tom trenutku nisu potrebne, niti će nervozno prosipati sav sadržaj kutija. Najbolje od svega je što će, kad završi igru, tačno znati gde šta treba da vrati.

Ukoliko imate više dece, svakom dodelite zaseban prostor za igračke i jedno mesto gde treba da stoji sve ono što dele. Tako više neće moći da tvrde da je ono drugo samo napravilo nered.

Sortiranje prepustite njima
Dok su deca mala, vi im klasifikujte igračke i usput im, koliko god to bilo dosadno, ponavljajte gde šta ide. Kutije i police im obeležite stikerima ili sličicama, a kad malo porastu, dozvolite im da igračke sortiraju i slažu po svojoj želji.

Ukoliko dete iz svoje sobe iznosi igračke u druge prostorije, neka u njima bude po neka kutia ili korpica koja će ga podsetiti da ih nakon igranja sakupi i vrati u svoju sobu, na određeno mesto.

7 zlatnih pravila
za uvođenje reda

Budite dobar primer - Ukoliko dete odrasta uz roditelje koji svoje stvari redovno sređuju i slažu, lakše će usvojiti takve navike.
Nema loma, nema sređivanja - Objasnite mu da skoro nikada neće morati da troši sate na sređivanje loma ako sve svoje stvari - garderobu, knjige, školski pribor, slikovnice, bojice i, naravno, igračke - redovno vraća na mesto.
Manje je više - Što manje igračaka, manje vremena za skupljanje i odlaganje. Ako se gomila opasno uveća, tražite od deteta da kad dobije novu igračku odvoji jednu staru koju će nekome poklonitii.
Pohvale su delotvorne - Pohvalite dete svaki put kada složi igračke i sredi nered za sobom. Važno je da zna da odobravate njegovo ponašanje, da cenite njegov trud i činjenicu da poštuje dogovor, a za to možete i da ga nagradite.
Ne mešajte se - Ukoliko dete tokom igre izvadi više igračaka odjednom, nemojte da intervenišete i da tražite da nešto vrati na mesto. Na taj način pokušavate da utičete na način na koji se igraju, što utiče na njihovu kreativnos i maštu.
Pomažite, ali s merom - Sve do 5-6. godine možete pomagati detetu prilikom sređivanja, ali minimalno. Važno je da ono ima utisak da vlada situacijom i da samo može da izvrši svoj zadatak.
Ne skupljajte umesto njih - Ne skupljajte igračke čak ni ako dete odbje da to uradi samo. Pustite ga da shvati koliko je teško kretati se i boraviti u prostoru koji je zatrpan igračkama.  Nešto će se možda slučajno slomiti pa će, da bi sačuvalo ono do čega mu je stalo, početi odgovornije da se odnosi prema svojim stvarima i da skuplja igračke kako ne bi ostalo bez njih.

foto: esVivir, Ahorradoras, pamietnikmamy.pl

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci