Bebe
02.10.2017.

Rešite se pelenskog osipa

Od pelenskog osipa pati više od 75 odsto beba u prvim mesecima života uglavnom zbog gljivičnih i urinarnih infekcija, alergije na šampone, kreme i losione ili pelene za jednokratnu upotrebu. Međutim, koliko god dramatično delovalo, ovaj problem nije nerešiv.

Pelene koje bebe nose 24 sata dnevno znatno povećavaju vlažost kože i njenu pH vrednost, izazivaju trenje površinskog sloja, što kožu čini osetljivom i sklonom iritacijama.
Iako ovaj problem često zabrinjava roditelje, najčešće se rešava češćim menjanjem pelena i korićšenjem zašititnih krema sa cinkovim oksidom ili mastima koje smiriju kožu i štite je od vlage.
Za smirivanje osipa roditelji često koriste puder sa talkom koji sadrže parferme i sitne čestice koje mogu da uzrokuju jaku iritaciju kože i disajnih organa.
Lekari savetuju da izbegavate proizvode koji sadrže formaldehid, dioksan, nitrosamin, jer je dečja koža neuporedivo osetljivija od kože odraslih.
Preporučuje se da se za negu dečje kože koriste preparati koji ne sadrže veštačke boje i parfeme, proizvodi koji sadrže bilje ekstrakte i esencijalna ulja nevena, kamilice ili aloje, koja deluju umirujuće na kožu.

Neven: ima antiupalna i antimikrobna svojstva i pomaže obnavljanje kože.

Aloja vera: ublažava upale i vraća koži elastićnost i vlažnost.

Kamilica: stimuliše regeneracju iritirane i oštećene kože.

Ulje noćurka: sadrže esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline koje podstiču stvaranje novih slojeva epiderma.

Vitamini A, C i E: pPomažu obnavljanje ćelija kože, jačaju njenu otpornost, poboljšavaju cirklulaciju.

Kad god ste u mogućnosti, dopustite dečjoj koži da diše, koristite što prirodnije preparate za kupanje i negu. Kad god menjate pelene operete guzu mlakom vodom i dobro je osušite, pa tek onda namažite kremu koja će stvoriti barijeru između kože i pelene. Tako ćete smajiti vlažnost i preduprediti razvoj bakteija i sredine pogodne za nastanak pelenskog osipa. 

foto: Huffington Post, Common Sense With Money

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno