Deca
09.09.2020.

Sedam zlata vrednih saveta za nenaspavane majke male dece

Ukoliko ne spadate u one retke srećnice za koje smo sve čule, čije bebe od prvog dana u kući spavaju čitavu noć, bez buđenja, moraćete da se dovijate i da kradete svaki minut sna. Po pravilu, najteža su prva tri meseca, dok se vaše čedo i vi još uhodavate, dok bebu muče grčevi, dok uči da sisa i dok vi pokušavate da se naviknete na sve promene koje vam je doneo novi član porodice. No, kako je svaka beba priča za sebe, tako ovo pravilo u vašem slučaju može olako da padne u vodu, da vaše muke sa nespavanjem traju kraće, ali i daleko duže, pa bi valjalo da budete spremne za svaki slučaj.


Iskoristite svaku priliku da dremnete

Ako ste neispavane setite se onih dobronamernih saveta tipa „Kad god beba spava, spavaj i ti“ koje su vam sigurno dale prijateljice, majke, sestre... Zato, ako vam se spava, dremnite dok beba spava. Ne potcenjujte značaj 15, 20 ili 30 minuta sna, svaki minut je dragocen, svaki minut vraća snagu. Uostalom, postoji i nekoliko studija koje su pokazale da dve polučasovne dremke mogu da neutrališu štetu koju mozgu pričini noćno nespavanje

Nije besmisleno ni leškarenje bez sna

Nevažno je da li ćete zaspati ili nećete, vašem organizmu će prijati kratak odmor u ležećem položaju, zatvorenih očiju. Probajte da izbacite iz glave sve teške misli i brige, jer u suprotnom nema odmora. Ne razmišljajte o obavezama koje čekaju da vi ustanete i završite ih, bilo da je reč o gomilama neopeglanog veša, bilo da treba da pomognete starijem detetu oko domaćeg zadatka. Samo leškarite žmureći, organizam će vam biti zahvalan.


Brinite o sebi onako kako brinete o bebi

U prvim danima, nedeljama i mesecima po bebinom rođenju vi i beba morate da budete u prvom planu. Beba mora da dobije sve što joj je neophodno da raste i razvija se – mamino mleko, san, puno ljubavi i nežnosti – kao što i vi morate da dobijete sve što vam je neophodno da budete zdrave i lepo raspoložene. Ako vama nije dobro, neće biti dobro ni vašim ukućanima. Ako se vi ne osećate dobro, nećete moći da brinete ni o bebi, ni o sebi, ni o ostatku porodice. Ne sme da vas grize savest zato što ste lodremali u podne, ni zato što ste duže odspavali kad vam se ukazala prilika.

Dojite, dojenje vam kupuje vreme za spavanje

Jedno istraživanje iz 2018. pokazalo je da majke, ali i očevi dojenih beba u proseku spavaju 40-45 minuta duže od roditelja beba koje su hranjene formulom. Mamino mleko je optimalne temperature i uvek je spremno za bebu. Ako dojite ne morate noću da tumarate po kući, da prokuvavate i zagrevate vodu, da razmeravate i rastvarate prah, mućkate bočice potpuno razbuđeni jer vaše gladno čedo ne prestaje da plače. Zato se, ako nemate zdravstvenih ograničenja, opredelite za dojenje, bićete odmornije.


Ne budite bebu da biste joj promeni pelene

Ako beba ne može da spava zato što joj je pelena puna, probudiće vas da je presvučete. Međutim, ako beba spava s punom pelenom, ne budite je. Većini dece ne smeta ni malo ni puno urina, ako čvrsto spavaju i ako se ne bude zbog gladi, pa nema razloga da im vi menjate ovu naviku. Čak i ako se beba probudila da sisa, ne treba da joj menjate pelenu ako nije prepuna i ako se nije ukakila.

Danju se izlažite suncu, noću gasite svetla

Gledajte da što više vremena provedete napolju, jer više nije pretoplo, kako biste i vi vaše čedo bili izloženi dnevnom svetlu, a za dnevne dremke bebi zamračujte prostoriju u kojoj spava. Za nju je to važno da bi što ranije usvojila obrazac spavanja, a za vas da probudite setotonin, hormon sreće, koji će vam pomoći da se lakše nosite s periodima nespavanja.


Ne libite se da potražite pomoć najbližih

Manjak sna povećava rizik od bolesti i postporođajne depresije, što je loše i za mamu i za bebu i zato nastojite da ne dođete u ovu situaciju. Verujte svojim instinktima! Ako ste iscrpljeni i osećate se loše zato što noćima ne spavate, zato što ste preumorni, zatražite pomoć. Zamolite partnera, majku, sestru, prijateljicu, prvu komšinicu, bilo koga pouzdanog da pazi na bebu dok se vi naspavate. Ako dojite, izmuzite se ranije, spremite mleko da bi neko njime mogao da nahrani bebu. Odspavajte onoliko koliko vam je potrebno da biste se osećale bolje,

Zapamtite! Sve ovo će proći i stvari će postati bolje!
Foto: sheknows.com, parenting.firstcry.com, sheknows.com, pixabay, babycenter.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""