Bebe
09.06.2018.

Beba okom, a vi skokom

Da prvi dani i meseci po bebinom rođenju i dolasku iz porodilišta prođu što teže pobrinuće se mnoge „Drage Savete“ koje sve znaju najbolje, a naročito se ističu u zbunjivanju neiskusnih roditelja, ali i u odgajanju i vaspitavanju tuđe dece. To su one bake, strine, tetke i komšinice koje će vam, šta god da uradite, reći da to ne treba tako, posebno vodeći računa da slučajno ne razmazite svoju bebu.

Može li beba uopšte da se razmazi?

– Tokom prvih šest meseci, ali i kasnije, do prvog rođendana, bebu nikako ne možete da razmazite time što ćete zadovoljavati njene protrebe. Međutim, to ne znači da treba namerno da podstičete određeno ponašanje koje koliko sutra ne biste tolerisali kod svog deteta. Granica je tanka, pa je zato neophodno da roditelji naprave razliku između potreba i prohteva. Tromesečna beba ne plače zato što pokušava da „dresira“ roditelje već zato što je mokra, ukakana, gladna, žedna, zato što želi da oseti maminu ili tatinu blizinu, i zato na njen plač treba reagovati – objašnjava dr Keri Masia Vorner, vanredni profesor psihologije na Univerzitetu „Viliam Paterson“, i izdvaja pet situacija koje kod mladih roditelja bude najveće nedoumice.
 

Brza reakcija na plač i nošenje – može

U prva tri meseca bebu ne treba puštati da plače ni danju ni noću, jer u tom periodu izaz svakog plača stoji dobar razlog – glad, žeđ, puna pelena, strah... Naravno da se bebi ništa neće desiti ako ne skočite iste sekunde, ali neće ništa ni naučiti iz vašeg oklevanja da je uzmete, jer ona samo očekuje da zadovoljite njenu urgentnu potrebu. Od vaše reakcije na njen plač, jer je to jedini način na koji ona ume da vam se obrati, zavisi bebina sigurnost.
Nakon trećeg meseca već možete da sačekate nekoliko minuta da vidite da li će se beba smiriti sama, a kad napuni devet meseci već ćete znati da li beba plače i doziva vas zato što ste joj zaista potrebni ili samo želi društvo, pažnju i zabavu. E, tada može malo i da sačeka. Tada nećete morati da skačete na svaki njen „mig“.
 

Dojenje na svaki bebin zahtev – obavezno

U prvih šest nedelja, savetuju stručnjaci Američke akademije za pedijatriju, bebu treba dojiti svaki put kad zatraži, ali to ne znači da joj svaki put kad zaplače treba gurati bradavicu u usta. Prvo treba utvrditi zašto beba traži mamu i traži li uopšte mamu, pa je tek onda nahraniti. U početku bebe sisaju zato što su gladne i žedne, zato što žele da osluškuju otkucaje maminog srca, zato što žele da osete njen miris, kasnije zato što intenzivno rastu, pa im treba više „goriva“, a nakon šestog meseca, kad im uvedete nemlečne obroke, bebe sisaju jer žele da se uteše ili da se pomaze. Tada i cucla može da im pomogne da nastave noćni san.
 

Uspavljivanje – svakako, dok ne nauči da se uspava sama

U prva tri meseca, dok se vi navikavate na bebu i ona na vas, uspevljivanje se podrazumeva, osim u izuzetnim situacijama, ali već u periodu od trećeg do šestog meseca treba krenuti sa stvaranjem večernjih rutina. Već tada bebi treba pružiti priliku da se uspava sama, kako bi joj to prešlo u naviku, Neke bebe ovom veštinom ovladaju veoma rano, već oko šeste nedelje, nekima treba malo više vremena, ali je izvesno da nakon šestog meseca svaka može da se uspava sama.
 

Igranje stvarima koje nisu za igru – ne, nikako

Kao što je bebama u prva tri meseca života plač bio jedini način da vam saopšte da im nešto treba, tako od trećeg meseca plačem počinju da vam saopštavaju šta žele. Žele vaše ključeve, žele vaš mobilni telefon, žele daljinski upravljač od televizora, žele tablet... Što se vi više opirete u ispunjavanju ovih želja, to beba glasnijim plačom poručuje šta misli o vašim zabranama.
Ne, nije rešenje da stavite dvostranu masku na mobilni, da ga beba ne iskvasi, niti je rešenje da vadite baterije iz daljinskih upravljača, jer će tako moći bezbednije da ga glocka. Rešenje je da je ne zabavljate stvarima koje nisu za igru i da joj ne popuštate ako plače. Tako ćete je samo razmaziti a to –  setite se svojih dilema iz prvih dana po porođaju – ne želite.
 

Tolerisanje loših navika u ishrani – nije pametno

Već od petog, šestog meseca bebe počinju da pokazuju interesovanje za ono što jedu odrasli i starija braća i sestre. I dok će većina „dići ruke“ od vašeg sladoleda ili kiflica sa sirom ukoliko ih ignorišete, ima i onim bebaca koji će plakanjem pokušati da iznude od vas koji zalogaj namirnica koje nisu primerene njihovom uzrastu i digestivnom traktu.
Budite oprezni, jer odstupanjem od pravila ishrane za decu mlađu od godinu dana možete da probudite i podstaknete neke trajno loše navike.
Ne popuštajte, beba samo čeka trenutak vaše slabosti.

Foto: 1zoom.me, trendbible.com, financialtribune.com, babyclub.asda.com, 01-whattoexpect.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno