Dojenje
10.07.2019.

Zašto bebe koje sisaju spavaju duže od beba koje se hrane formulom

Većina trudnica, pokazuju zvanični podaci zdravstvenih radnika, želi da doji svoje bebe, ali većina majki, sudeći po statistici, odustaje od dojenja kad beba napuni šest meseci, a mnoge i mnogo ranije. Dojenje je najlepša obaveza na svetu, ali nije laka, posebno prvih dana po bebinom rođenju.



Mama neispavana, umorna i iscrpljena, beba plačljiva i razdražljiva, stolica zelena, pa kuća počinje da se puni bočicama i mlečnim formulama. Šteta, jer od maminog mleka nema ničeg boljeg. Ono je 100 odsto zdravo, 100 odsto prirodno, 100 odsto besplatno, ono je 100 odsto ljubav, i zato, drage mame i buduće mame, treba što duže da dojite svoje bebe.

Ako vam ovo nije dovoljan argument, evo još pet dodatnih, manje poznatih činjenica o dojenju... 

1. Majke koje doje brže gube kilograme stečene tokom trudnoće u odnosu na majke čije bebe jedu mlečnu formulu, jer za proizvodnju mleka telo troši između 600 i 1.000 kalorija dnevno. Na to odlazi čak 25 odsto energije, a na rad mozga samo 20 odsto dnevne potrošnje energije.

2. Ako ste mislili da beba koja sisa svaki dan jede jednu te istu hranu, istog ukusa, grešite, jer ukus mleka zavisi od majčinih obroka. Na ovaj način beba upoznaje ukuse raznih namirnica s kojima će se suočavati odmah po uvođenju čvrste hrane i kasnije tokom prvih godina života.

3. Beba iz jedne dojke isisa oko 65 odsto mleka po obroku, jer jede dok se ne zasiti, a ne dok ne pojede sve što joj je na raspolaganju.

4. Čak 75 odsto žena ima više mleka u desnoj dojci, ali ne zato što su dešnjakinje i što njih ima više. Ova činjenica nema nikakve veze s tim da li majka više koristi levu ili desnu ruku, prosto je desna dojka dominantnija.

5. Jedna od brojnih studija o blagotvornosti majčinog mleka pokazala je da tromesečne bebe koje isključivo sisaju spavaju 45 minuta duže nego druge bebe. Naučnici tvrde da se to dešava zbog toga što majčino mleko sadrži melatonin, hormon sna.



Ako želite da čujete dragocene savete Milene Popević, naše sertifikovane savetnice za dojenje, ali i da joj postavite pitanja koja vas muče, dođite na 32. radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta koja je zakazana za četvrtak 18. jula od 10 do 13 časova. Broj mesta je ograničen, pa je neophodno da se prijavite OVDE, a mi ćemo vas čekati u u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125.

Osim Milene, na radionici vas očekuju i prijatelji Dečjeg sajta koji su pripremili zanimljive poklone i nebrojeno mnogo korisnih saveta o izmlazanju i čuvanju majčinog mleka, lečenju matičnim ćelijama i homeopatskim lekovima, o stipendijskom osiguranju...
Foto: medela.ru, todaysparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno