Ordinacija
11.06.2014.

Letnje crevne infekcije kod dece i kako ih izbeći

Tokom leta kod dece se mogu javiti akutne crevne infekcije koje nastaju unošenjem lako kvarljivih namirnica. Poznato je da visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani. Ove infekcije se javljaju uglavnom sporadično i retko kada imaju epidemijski karakter.

Posledice infekcija

Upale gastrointestinalnog trakta, koje se manifestuju bolovima u stomaku, prolivima i povraćanjem, uz povišenu temperaturu su najčešći zdravstveni proble kod dece u letnjim mesecima. Izazvani su uglavnom virusima ali i bakterijama i najčešće su posledica konzumiranja neadekvatno termički obrađene hrane, ili neadekvatno čuvane hrane.

Posledica ovih infekcija može biti i dehidratacija. Prvi znaci dehidratacije su suvoća i ispucalost usana, suv, obložen jezik, uglavnom bezvoljno, apatično dete, dok mlađa deca u prvim fazama dehidratacije mogu biti jako razdražljiva i plačljiva.

- Letnje virusne infekcije uglavnom se manifestuju u blažoj formi u vidu stomačnog gripa. Uzročnici su najčešće iz porodice enterovirusa, među kojima je ključni takozvani rota virus. Put ove infekcije dolazi spolja preko zagađene hrane i vode, kao i prljavih ruku. Inkubacija od kontakta sa virusom do pojave simptoma bolesti traje jedan do dva dana – objašnjava dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Bakterijske infekcije su opasnije

Javljaju se i tegobe praćene bolovima u stomaku, koji su oštri, prodorni i difuzni. Takođe se ispoljava nagon za povraćanjem ili povraćanje, a prisutne su i tečne stolice bez sluzi i krvi, kojih je u proseku od četiri do osam. Posle stolice i dalje ostaje osećaj punoće sa lažnim pozivima na pražnjenje. Karakteristični simptomi su i blaga malaksalost, kao i povišena temperatura.

Međutim, bakterijske crevne infekcije daju mnogo težu kliničku sliku od virusnih. Uzročnici su patogene i nepatogene bakterije. Među patogenim su najagresivnije salmonela, šigela i stafilokok. Nepatogene, manje agresivne su enterobakterije tipa ešerihije koli.

- Sve one mogu da se nađu u hrani koju jedemo u letnjem periodu kada su temperature visoke. Tu pre svega mislim na brzu hranu sa kioska. One se izuzetno brzo razmnožavaju u lako kvarljivim namirnicama kao što su mleko, mlečni proizvodi, jaja, meso, majonez, kremovi...- upozorava dr Šehić.

Salmonela kao uzrok infekcije

Najčešći uzročnik infekcije u letnjem periodu je salmonela. Nakon dan, dva od uzimanja zagađene hrane počinje povraćanje, bolovi u stomaku i dijareja. Stolice su u početku kašaste, a zatim vodenaste i obilne. Oboleli gubi dosta tečnosti i malaksao je. Prisutna je i povišena temperatura, praćena glavoboljom i bolovima u mišićima. Simptomi se uglavnom smiruju petog dana od početka tegoba.

Izvori za ovu vrstu infekcije su jaja, kao i ukvareno pileće ili mleveno meso. Osim salmonele, šigela takođe zna da napravi neprijatan zdravstveni problem inficiranom. Simptomi karakteristični za ovu vrstu infekcije su bol u stomaku, dijareje sa primesama sluzi i malo krvi, ali i povišena temperatura. Ove infekcije se takođe prenose zagađenom hranom i vodom. I na kraju, stafilokokni toksin daje kliničku sliku samo nekoliko sati od trenutka infekcije. Prisutan je jak nagon na povraćanje, loše opšte stanje, kao i česte stolice.

Kako lečiti bakterijsku infekciju? 

I kod virusnih i kod bakterijskih infekcija pomoć se sastoji u adekvatnoj nadoknadi tečnosti i minerala. Prva pomoć u kući podrazumeva pojenje rastvorima za rehidrataciju, blagim čajevima i vodom.Nadoknadite tečnost i uvedite laganu ishranu.

Lekari savetuju da se u letnjem periodu koristi lagana hrana i da obroci budu količinski manji ali češći. Svaki dan treba unositi puno povrća i voća dobro opranog, kao i proizvode od žita, odnosno crnog integralnog brašna. Od mesa, preporučuje se pileće i riba. Pored vode, treba piti slatko i kiselo mleko, jogurt, biljne i voćne čajeve, negaziranu mineralnu vodu, blago zasoljene supe.

- Za bakterijske infekcije važi isto što i za virusne. Važno je mirovati, uvesti režim dijetalne ishrane, nadoknađivati tečnost i uzimati preparate protiv stomačnih bolova. Kod bakterijskih infekcija antibiotike treba uzimati isključivo uz savet lekara, nikako na svoju ruku. U težim slučajevima inficirana osoba može da završi i u bolnici, gde joj se daju infuzioni rastvori.

U slučajevima crevnih infekcija kod dece vrlo je delotvorna i homeopatija.

Kako izbeći crevne infekcije - saveti

-Temeljno perite ruke sapunom pre, u toku i posle pripreme hrane
-Namirnice životinjskog porekla obavezno obradite na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa
-Potrudite se da se pripremljena hrana jede odmah i da se ne drži duže od četiri sata na kuhinjskoj temperaturi
-Termički obrađenu hrana čuvajte na temperaturi do deset stepeni, najbolje na plus četiri, u plitkim posudama i po mogućnosti ne duže od dva sata
-Kuvana hranu dobro podgrejte i sprečite dodir termički obrađene i sirove hrane
-Hranu zaštite od kontakta sa insektima (posebno od muvama) i životinjama
-Posuđe i kuhinjski pribor dobro očistite
-Izbegavajte hranu sa kioska
-Kada namirnice kupujete u supermarketima, obavezno proverite rok upotrebe
-Vodite računa da voda za upotrebu u kuhinji bude higijenski ispravna
-Kada ste na letovanju, isključivo pijte flaširanu vodu. U zemljama s nižim higijenskim standardom čak ni u najboljim hotelima ne bi trebalo da pijete vodu sa česme

Gastrokind je kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje stomačnih tegoba koje se dešavaju prilikom promene režima ishrane beba, usled adaptacije na nove namirnice u ishrani, kao pomoć kod virusnih infekcija sistema za varenje ili nekog drugog funkcionalnog poremećaja gastrointestinalnog sistema kod  beba i male dece.  Velika pomoć za male stomake

• Mučnina i povraćanje
• Dijareja
• Konstipacija (zatvor)
• Flatulencija (nadutost)
• Bol u stomaku

http://dhu-homeopatija.com/srp159/product_item/gastrokind.html

 

 

foto:nastya-gepp-pixabay,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija