Lekovito bilje
30.07.2013.

NJEGOVO VELIČANSTVO – ĐUMBIR


NJEGOVO VELIČANSTVO – ĐUMBIR
Đumbir  je poznat kao začin, ali i kao lek više od 3.000 godina. Poreklom je iz Azije, ali se gaji i koristi za ljudsku ishranu i lečenje u celom svetu. Najviše se gaji i koristi u Indiji, a poznate su kvalitetne vrsta đumbira iz Jamajke, Kine i Australije. Đumbir Kinezi već dugi niz godina koriste kao lek u svojoj tradicionalnoj medicini.
Đumbir je tropska, začinska, višegodišnja biljka slična trsci. Naraste do visine od oko jednog metra, a koren je debljine nekoliko santimetara, mesnat i dužine oko 20 santimetara.
Za ishranu i kao dodatak jelima koristi se koren i rizom pošto je jako aromatičan i sadrži mnoge korisne sastojke. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus đumbir čine veoma prijatnim. Ispitivanjima je ustanovljeno da đumbir sadrži dosta lekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala), a da ih najviše ima u korenu: belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljni hormoni, gingerol, zingeron, enzimi i eterična ulja. Interesantno je da đumbir u sadejstvu sa drugim lekovitim biljkama i lekovima značajno pojačava njihovo lekovito dejstvo.
Koren đumbira se koristi kao dodatak jelima, kolačima, čaju, pivu ili likerima. Kao začin, đumbir se naročito koristi u indijskoj kuhinji za spravljanje: soseva, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa, divljači i raznih poslastica. U Engleskoj je na ceni hleb sa ukusom đumbira (dodaje se u testo). Jelu se dodaje prah ili sitni komadići đumbira, a može se dodati i narendani koren. Za lečenje se koristi koren (svež ili sušen), ali i prah i razne tinkture, ulja ili čajevi na bazi đumbira. Koren ili prah od đumbira kombinuju se sa medom, belim lukom i drugim biljkama. Pored toga što se đumbir koristi kao lek koji se guta (pije), đumbirovi sastojci se koriste za spravljanje obloga, kupki ili čajeva za inhalaciju. Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Smatra se i da je afrodizijak.
Đumbir pomaže kao lek za mnoge bolesti i tegobe kao što su anoreksija, astma, bolovi u zglobovima, bolovi kičme, bolesti krvnih sudova, bolesti usta i organa za disanje, bronhitis, prehlade i grip, glavobolja, gljivične infekcije, gorušica, grčevi, gubitak apetita, dezinterija, dijabetes, edemi, zatvor, jutarnja mučnina i mučnina u vožnji, infekcije mokraćnih puteva, kamen u bubregu ili žučnoj kesi, menstrualne tegobe, nadutost i gasovi, nesanica, poremećaj metabolizma, povišena temperatura, poremećaj krvnih sudova (tromboza), povišeni nivo holesterola i triglicerida, potpomaže znojenje i izbacivanje toksina iz organizma, problemi sa varenjem, problemi sa kosom, problemi sa žučnom kesom, problemi sa jetrom, prostatom i želucem, problemi sa nervima, problemi sa cirkulacijom, proliv, upala jajnik...

Recept za spremanje soka od limuna i đumbira
Potrebno je
• 1 koren đumbira (može se nabaviti u megamarketima ili prodavnicama zdrave hrane)
• 1 kilogram šećera
• 1,5 kilograma limuna
• 2 litra vode
Način pripreme
Jedan koren đumbira oljuštiti i iseckati na kockice. Dodati 1 kg šećera. Preliti mešavinu sa 2 litra vode. Promešati pa staviti da provri. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nacediti 1,5 kg limuna u sirup i promešati. Sirup (oko 3-4 litra) sipati u plastične boce (flaše) i čuvati u frižideru.
Korišćenje
Kada hoćete da pijete (poslužite) sok, sirup rastvoriti u vodi i promešati (odnos količina sirupa i vode po želji).
Osobe sa osetljivim grlom mogu u hladan sirup sipati mlaku ili toplu vodu, kako bi dobili sok odgovarajuće temperature.

Napomena
U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavetovati sa lekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva: mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da đumbir sprečava (smanjuje) zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje (iz bilo kojih razloga) treba ograničiti upotrebu.

slike izvor:starmedic.rs,herbalistsa.blogspot.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje