Alternativna medicina
20.05.2013.

Apiterapija - Od meda se lepo raste

SAVET ČIKA DOKTORA
Deco, ni jedno jutro ne sme da prođe bez kašičice meda

Primarijus  dr Vidoje Kulić
pčelar iz Sombora


Med je prirodna hrana koja sadrži proste šećere, vitamine i minerale i deluje pozitivno na apetit i probavu. Zato ga treba upotrebljavati umesto šećera u ishrani starije odojčadi i male dece.


Čovek je oduvek koristio med kao hranu i lek. Sačuvani dokumenti drevnih civilizacija Egipta, Grčke, Rima upućuju da je čovek još  tada cenio lekovita svojstva meda,  a u svojim delima pominju ga Hipokrat, Aristotel, Galenus i Avicena.
O blagodetima meda u ishrani najmlađih razgovarali smo sa primarijusom dr Vidojem Kulićem, pulmologom i pčelarom iz Sombora.
- Med je prirodna zdrava i funkcionalna hrana sa lekovitim svojstvima. Stvaraju ga medonosne pčele koje skupljaju nektar i druge slatke sokove sa miliona cvetova. One sve to odnose u košnicu, prerađuju i obogaćuju dodatkom sokova iz svojih žlezda a zatim deponuju u voštano saće – kaže dr Kulić

Prirodni antibiotik

Med je vrlo vredna hranljiva materija jer sadrži sve što je našem organizmu potrebno - energiju, gradivne i zaštitne materije. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dečijeg organizma dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se 100 odsto iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije.
- U njemu se nalaze ugljeni hidrati u obliku monosaharida glukoze i fruktoze, aminokiseline, organske kiseline, vitamini, minerali. Sve te materije su u idealnom međusobnom odnosu, tako su pripremljene da ih organizam bez napora vari i preko probavnog sistema šalje u krv , gde su odmah na raspolaganju našim ćelijama. Lekovito svojstvo meda je poznato od praistoriskog doba, a znanje o lekovitosti meda, stečeno vekovnim iskustvom je u poslednjih 50 godina naučno potvrđeno i objašnjeno u mnogim  naučnim institutima i klinikama širom sveta.
Med ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antioksidativno svojstvo i zato čuva organizam od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja.
- Pravilnim korišćenjem meda u optimalnim količinama jačamo odbrandbene snage organizma. Svi parametri imuniteta, koji se klinički i laboratoriski dokazuju - krvna slika, aktivnost leukocita, titar antitela i opšte fizičko i psihičko stanje, se poboljšavaju. Uzimanjem meda postičemo rast i razvoj organizma, usporavamo starenje, ubrzavamo oporavak od stresa i  bolesti, jačamo opštu fizičku i psihičku sposobmost organizma. Zato se s pravom kaže: „ Redovno koristite med da ga kasnije ne bi tražili kao lek!“

Energetska bomba

Med  kao hranu može koristiti svako od navršene prve godine života do kraja života,  pod uslovom da nije alergičan na pčelinje proizvode i da ne boluje od šećerne bolesti.
- Med se može koristiti svakodnevno, pola sata pre jela. Naročito je preporučivo da se uzima u sezonama prehlada i gripa u kombinaciji sa biljnim čajevima. Uvek ga treba rastvoriti u vodi, čaju, mleku ili soku, ne treba se uzimati gust, koncetrovan med, progutati ga i iza toga popiti vodu. Med se ne jede već se pije. Ne treba ga rastvarati u vrućim tečnostima, jer se visokom temperaturom uništavaju vrlo vredni fermenti u medu. Deca pre odlaska u školu treba da popiju šolju mleka sa dve kafene kašike meda. Med i mleko sinergično deluju i obezbeđuju jutarnju startnu energiju za mozak i mišiće – savetuje dr Kulić.
Nauka o medu i drugim pčelinjim proizvodima zove se apiterapija. To je komplementarna naučna disciplina koja predstavlja spoj moderne medicine i tradicionalnog iskustva iz naroda. Potiče od latinske reči “apis” što znači pčela, i označava primenu pčelinjih proizvoda - meda, cvetnog praha, propolisa, matičnog mleča, pčelinjieg otrova i voska u prevenciji i lečenju ljudi.
Olga Petrović


Koliko meda nam je potrebno?
Optimalna dnevna količina meda je jedan gram na kilogram telesne težine. Jedna supena kašika sardži  25-30 grama, a kafena kašika oko 10 grama meda.


Narodni recepti

Angina
- Sok od crnog luka skuvati sa medom, pa ispirati grlo na svaki sat, a na 2 sata popiti po jednu kašičicu ovog sirupa
- Uzeti  10g korena belog sleza i skuvati u 150 ml vode, procediti, dodati 30g meda, mešanjem ujednačiti a zatim ispirati grlo.

Anemija
- Sitno narendati jabuku, dodati kašiku šumskog meda,  kašiku soka od limuna i jednu kašičicu soka od bokvice ili drenjina,pa dobro izmešati I pojesti natašte ujutru. Terapija traje 10 dana.
- Uzeti po 50g listova koprive i kupine, preliti 1l vode, ostaviti da stoji 24h, zatim malo prokuvati, ostaviti da se ohladi dodati 7-8 kašika meda i dobro izmešati. Piti po 1jednu šolju tri puta dnevno pre jela. Terapija traje 20-30 dana.

Apetit
- U svakodnevnoj ishrani uzimati med uz dodatak malo polena (cvetni prah)
- Dobro izmešati narendanu svežu jabuku, med i jogurt. Uzimati pre svakog obroka.

Astma
- Dobro izmešati 1/4 kg meda i 1/4 kg neslanog maslaca, pa dodati 3-4 kašike narendanog rena i 100 g istucanog belog luka. Uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu.

Afte
Nekoliko puta u toku dana, držati što duže  malo meda u ustima.

Ukusno i zdravo
Slatka kaša od meda i jabuka

Očistite jednu krupnu jabuku, sitno je naribajte i dodajte jednu kafenu kačičicu meda, pa sve izmiksajte. Ovoj kaši možete dodati i pola banane. Ukusno je i veoma hranljivo.

Autor: Olga Petrović

 

Slika preuzeta sa sajta www.spicie.com i nutritionsolutionsanneguzman.com i
petetheplanner.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina