Alternativna medicina
26.04.2024.

Polen poranio zbog blage zime

Blaga zima i raniji početak vegetacije i cvetanja pomerio je unapred vreme kada počinju alergije na polen. Osobe koje imaju alergije disajnih puteva uveliko osećaju prve simptome - curenje iz nosa, kijanje, suvi kašalj, svrab i crvenilo očiju i sluznice nosa, iscrpljenost i umor. 
 

Sezona alergija ima tri faze

Sezona alergija je podeljena na tri faze, od kojih u prvoj, prolećnoj sezoni cvetaju drveća, potom sledi letnja sezona tokom koje cvetaju trave, dok je za kraj leta karakteristično cvetanje korova. 
Deca, ali i odrasli koji imaju alergiju na polene, treba u ovom periodu da izbegavaju boravak napolju koliko god je to moguće, a naročito kada je aerozagađenje veliko ili kada je magla. Veliki problem znaju da naprave i virusne infekcije koje sljušte sluzokožu disajnih puteva i tako dodatno pogoršaju alergiju. Lekari kažu da čim počne sezona cvetanja, od četvoro pacijenta koja dođu u njihovu ordinaciju – njih troje ima alergijske tegobe.

Šta je zapravo alergijska reakcija? 


Alergijska reakcija spada u jedan oblik imunoloških reakcija koja se, nažalost, odvija kod velikog broja ljudi. To je jedna vrsta napada na domaćina. Ali u startu ta imunološka reakcija nije imala ideju da bude nešto loše što je okrenuto protiv domaćina. Naprotiv, to je samo bio pokušaj da se organizam odbrani od različitih alergena – svejedno da li oni dolaze iz vazduha, hrane ili nekim drugim putem. 
Organizam alergične osobe burno reaguje na neke materije iz našeg prirodnog okruženja, koje inače nisu štetne i bezopasne su za većinu ljudi, a koje se nazivaju alergenima. Reakcija na alergene obično stvara posebnu vrsta upale u organizmu, koja uzrokuje različite simptome na disajnim putevima, koži, očima… 

Najčešće su alergije disajnih organa


Alergijom može biti zahvaćen kompletan organizam - disajni organi, gornji i donji, digestivni trakt, koža, centralni nervni sistem i kardiovaskularni sistem. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do 2050. godine svako treće dete u svetu bolovati od neke alergije. Najčešće alergijske reakcije kod odraslih ljudi jesu one koje napadaju disajne puteve – alergijska kijavica izazvana inhalacionim alergenima, a to su pre svega sezonski alergeni – poleni. 
Istraživanja pokazuju da je alergijski rinitis najčešće alergijsko oboljenje, čak je vodeće hronično oboljenje kod mladih. Zbog tolike učestalosti, kažu stručnjaci, naziva se i epidemijom 21. veka.  

Kalendar cvetanja 


Drveće – od početka februara do maja
Trava – od polovine aprila do polovine oktobra
Korovi – od kraja juna do kraja oktobra

POLINOL ima rešenje za alergije


Kao veoma efikasan kod alergije pokazao se nemački homeopatski lek „Polinol“. To su tablete, potpuno prirodnog sastava, zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine. Sprovođenjem mera koje nam omogućavaju da smo manje u kontaktu sa alergenima i primena „Polinol“ tableta na vreme, od velike su koristi za odlaganje alergijske reakcije i pojave prvih simptoma alergije, tako da duže možemo da uživamo u proleću, a ne da se skrivamo. Tablete se jednostavno otapaju u ustima, a za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode. Koriste se u lečenju polenskih kijavica. Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija (antihistaminici, kortikosteroidi, kapi za nos) koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može se uzimati tokom cele sezone trajanja alergija (od marta do novembra), dokle god postoje simptomi.
Promo tekst

Foto: dreamstime_m_122617453-MNStudio, alpekid.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke 0100554
Sto za šminku sa ogledalom, stoličicom i dodatnim asesoarima za ulepšavan...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.740,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 981545
Grnčarski točak za decu 981545
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 91/71065
Dečiji tablet piši briši Dino 91/71065
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac na točkiće ljubicasti 77/2213
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno