Alternativna medicina
29.05.2023.

Detetu je zapušen nos? Evo kako da znate da li je u pitanju prehlada ili grip

Kašalj, kijavica, visoka temperatura, glavobolja  –  neki su od najčešćih simtoma respiratonih infekcija. Grip i prehlada su respiratorne infekcije koje nastaju usled delovanja različitih vrsta virusa. Prehladu može izazvati više od 200 različitih virusa, ali smatra se da je grip, ipak, mnogo ozbiljnije stanje.

Zato je jako važno da znamo da li dete ima grip, koji može da dovede do ozbiljnih komplikacija, zapaljenja pluća, bakterijske infekcije i hospitalizacije, ili je ipak reč o prehladi koja je manje ozbiljno stanje.  

Simptomi prehlade


Visoka temperatura, curenje iz nosa, umor, glavobolja i bolovi u mišićima zajednički su simptomi prehlade i gripa. Nekada je teško razlikovati ove dve bolesti, ali smatra se da su curenje iz nosa, zapušen nos, bol u grlu, kijanje, blaga temperatura, uobičajeni pokazatelji prehlade.

Ključni simptomi gripa


Simptomi koji ukazuju na grip obično su teže prirode od prehlade i praćeni su visokom temperaturom, mučninom, kašljem, osećajem jeze, bolovima u telu, znojenjem i nedostatakom apetita. Simptomi prehlade razvijaju se postepeno, dok simptomi gripa mogu da se pojave iznenada i bez upozorenja.

Ne postoji lek za prehladu


I pehlada i grip su zarazne bolesti, virus gripa se prenosi kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem. U stanju je da preživi u spoljašnjoj sredini i na nižim temperaturama. Period od dolaska u kontakt sa izvorom zaraze do pojave simptoma gripa traje tri do pet dana, a kod dece i do nedelju dana. Razvoju bolesti pogoduje boravak u neprovetrenim prostorijama u kojima je veća grupa ljudi.
Specifičnim dijagnostičkim metodama stručnjaci mogu sa sigurnošću da utvrde da li je reč o gripu ili prehladi. Ovi testovi, ipak se retko kada primenjuju, jer se grip ili prehlada uglavnom dobro leče i u kućnim uslovima. 
Simptomi gripa i prehlade traju oko 10 dan. Ne postoji lek za prehladu, ali u nekim teškim slučajevima gripa, lekar može da propiše antivirusne lekove, koji se smatraju, posle vakcinacije protiv gripa, drugom linijom odbrane.

Antibiotici samo kod bakterijske infekcije


Kod prehlade i gripa antibiotici su nedelotvorni, pa samim tim i nepotrebni. Zato ih treba izbegavati i uzimati samo po savetu lekara, kada se na osnovu dodatnih analiza utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. Ako temperatura traje duže od tri-četiri dana, a pacijent je malaksao i žali se na bolove u grlu, potrebno je da se javi lekaru. 

Saveti zlata vredni


I kod gripa i kod prehlade stručnjaci savetuju odmaranje, izbegavanje pušenja i alkohola, preopručuje se i pojačan unos vode, čajeva, limunada. 

Cinnabsin za zapušen nos


Homeopatija blago i nežno i na potpuno prirodan način  podstiče vaš organizam na aktiviranje svih unitrašnjih resursa za održanje zdravog stanja. U apotekama širom Srbije možete dobiti homeopatski lek Cinnabsin koji neguje sinuse, pomaže kod problema sa upalom sinusa i nosne sluznice, podstiče izbacivanje sekreta iz sinusa čime se smanjuje osećaj pritiska u glavi i sprečava nastanak infekcija . Zbog svog prirodnog sastava Cinnabsin mogu da koriste i mališani u predškolskom uzrastu, školarci, sportisti i odrasli i stare osobe sa ovim problemom. Cinnabsin je u obliku tableta koje se jednostavno otapaju u ustima više puta u toku dana.

Promo tekst    

Foto:marina-vitale-unsplash, alpenkid.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bicikl 12 Zuzum tirkiz hrom 1120084
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Koferi 46.611.21
Kofer 55cm The Time is now 46.611.21
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Koferi 43.217.21
Kofer za decu 55cm Mickey 43.217.21
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.698,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno