Alternativna medicina
26.04.2023.

Najčešći uzroci alergijskog rinitisa i kako ih ublažiti

Ukoliko vaše dete ima alergijski rinitis to znači da njegov imuni sistem pogrešno identifikuje bezopasnu supstancu kao uljeza koja se tada naziva - alergen. Odavno cvetaju leska, jova, tuje, čempresi, vrbe i jasen, a počinju i topole i breze. Gde je polen, tu su alergeni, odnosno alergija. Alergijske reakcije ispoljavaju se na različite načine – kao ekcem, alergijski rinitis, bronhitis, astma, kolitis...

Imuni sistem reaguje na alergen tako što oslobađa histamin i hemijske medijatore koji obično izazivaju simptome u nosu, grlu, očima, ušima, koži i u usnoj duplji. 

Polen tegobe pravi


Sezonski alergijski rinitis najčešće uzrokuje polen kog ima u vazduhu, a njegovi simptomi se naglo pogoršavaju u proleće i u jesen. Alergijski rinitis takođe može nastati i usled alergijske reakcije na različite supstance u zatvorenom prostoru, kao što su prašina, grinje, insekti, dlaka ili pljuvačka kućnih ljubimaca. Ovaj tip rinitisa se naziva višegodišnji alergijski rinitis, jer se simptomi obično javljaju tokom cele godine. 
Alergijski rinitis ne moraju samo izazvati supstance koje svrstavamo u alergene, već i supstance iz grupe iritansa, kao što su dim, jaki mirisi, promene temperature ili vlažnosti vazduha. Često ljudi sa alergijskim rinitisom imaju i alergijski konjunktivitis tj. alergija oka. Pored toga, alergijski rinitis može dovesti do pogoršanja simptoma astme. Podaci pokazuju da oko 40 odsto obolelih od alergijskog rinitisa u daljem toku bolesti dobija i astmu.

Najčešći simptomi alergijskog rinitisa


I da, istraživanja pokazuju da je alergijski rinitis najčešće alergijsko oboljenje, čak je vodeće hronično oboljenje kod mladih. Zbog tolike učestalosti, kažu stručnjaci, naziva se i epidemijom 21. veka.  
Najčešće tegobe kod alergijskog rinitisa su začepljen nos, curenje iz nosa, kijanje, svrab i crvenilo nosa, nadražajan, suv kašalj, otežano disanje, zviždanje u grudima, gušenje.

Kako do dijagnoze alergijskog rinitisa


Dijagnoza alergijskog rinitisa postavlja se na osnovu tipičnih anamnestičkih podataka i kliničke slike, kao i rezultata ciljanog alergološkog ispitivanja, a to su alergijski kožni testovi inhalacinim alergenima, određivanje nivoa ukupnog IgE kao i/ili alegen specifičnih IgE antitela u krvi, izvođenjem specifičnih nazalnih provokacionih testova...Tad je važno da pacijent nekoliko dana pre testiranja ne uzima nikakve lekove protiv alergija.

Kako ublažiti simptome alergijskog rinitisa


* Izbegavajte da dete izvodite napolje boravak za vreme suvih i vetrovitih dana.
* Izbegavajte parkove i kampovanja, šetnju pored i kroz površine obrasle korovom.
* Za odlazak u prirodu izaberite dan posle kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže.
* Zatvarajte prozore u vreme najveće polinacije (od 10 do 18 časova), posebno tokom prepodneva kada je koncentracija polena najveća. 
* Prozore otvarajte između deset sati uveče i četiri ujutru.
*  Ako ste u mogućnosti koristite klima uređaj sa filterima.
* Pratiti polenski izveštaj na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine (www.sepa.gov.rs).
* Ne sušite veš napolju.
* Po dolasku u kuću obavezno istuširajte dete, operite mu kosu i promenite garderobu. 

POLINOL ima rešenje za alergije


Kao veoma efikasan kod alergije pokazao se nemački homeopatski lek Polinol. To su tablete, potpuno prirodnog sastava, zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine. Sprovođenjem mera koje nam omogućavaju da smo manje u kontaktu sa alergenima i primena „Polinol“ tableta na vreme, od velike su koristi za odlaganje alergijske reakcije i pojave prvih simptoma alergije, tako da duže možemo da uživamo u proleću, a ne da se skrivamo. Tablete se jednostavno otapaju u ustima, a za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode. Koriste se u lečenju polenskih kijavica. Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija (antihistaminici, kortikosteroidi, kapi za nos) koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može se uzimati tokom cele sezone trajanja alergija (od marta do novembra), dokle god postoje simptomi.


Promo tekst

Foto:cenczi-pixabay.jpg,milada-vigerova-unsplash.jpg

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke razne 27/8453
Defa lutka pretty musician 27/8453
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke mesec, fi
Drvena igračka mesec
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gift program 000019127
Planer dnevni Smitten Kitten Gorjuss 975GJ11
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno