Alternativna medicina
27.08.2022.

Prirodna rešenja za sinusnu glavobolju  

Polovina od ukupnog broja odraslih osoba na našoj planeti suočava se sa makar jednom glavoboljom godišnje. Najfrekventnije glavobolje javljaju se u dobi između 25. i 35. godine, češće kod žena nego kod muškaraca i dece. Postoji nekoliko tipova bolova u predelu glave i vrata koji se razlikuju po lokalizaciji i uzroku, a jedna od najčešćih je sinusna glavobolja, uglavnom nastala kao posledica upale sinusa. 

Srećom, sinusnu glavobolju retko prate komplikacije, i moguće je tretirati prirodnim lekovima koji su svima dostupni i koji ako ih pravilno koristimo ne izazivaju nus pojave.

Šta su sinusi?


Sinusi predstavljaju šupljine unutar kostiju lica koje pomažu udahnutom vazduhu da ostane vlažan i sprovode filtraciju tog vazduha uz pomoć lučenja mukusa. Pored toga jačaju lobanju i čuvaju je od traumatskih povreda. Stručnjaci kažu da sinusi održavaju toplotu u predelu glave i utiču na jačinu glasa.
Razlikujemo četiri vrste sinusa, a njihovi nazivi potiču od njihovog položaja u sklopu lobanje:
* frontalni – nalaze se u zoni čela, iznad očiju
* maksilarni – smešteni su u predelu obraza, unutar kosti poznate kao maksila
* etmoidni - u kosti koja razdvaja oči i nos
* sfenoidni - u klinastoj ili sfenoidnoj kosti u samom centru lobanje, iza očiju

Svaki od tih sinusa obložen je mukoznom membranom koja stvara transparentnu tečnost, odnosno mukus, i povezan je sa nosnim šupljinama putem malih kanala. Sinusi se mogu sa lakoćom začepiti zbog zadržavanja mikroorganizama i čestica iz vazduha. Tada sekret postaje gust i zadržava se, pa dolazi do upale i bolova u glavi.

Šta je sinusna glavobolja i kako se prepoznaje?


Sinusna glavobolja, kao što sam naziv govori, predstavlja neugodan osećaj koji uglavnom prati neko medicinsko stanje koje zahvata sinuse. Najčešće, bol i pritisak u predelu sinusa potiču od razvoja upale poznate kao sinusitis koji može imati akutni ili hronični oblik. Bolno stanje nema uvek istu dužinu trajanja i intezitet. Jačina bola se može povećati prilikom naglog pokreta glavom ili ustajanja iz kreveta. Zahvaćeni, upaljeni delovi su često osetljivi na dodir, a koža u zahvaćenom području je crvena. Otoci u ugroženim zonama takođe nisu retkost. Bol se locira u predelu čela i postoji tendencija širenja na slepoočnice, teme, zadnji deo vrata i desni.
Prilikom posete lekaru radi uspostavljanja tačne dijagnoze, radi se utvrđivanje faktora koji mogu biti potencijalni okidači, kao i  klinički pregled glave, ušiju, nosa i desni, a pacijent se nekada šalje na rendgen ili CT skener.
Uzroci sinusne glavobolje
Sinusitis i sinusna glavobolja koja ga obično prati mahom izazivaju virusne ili bakterijske infekcije, a jedan od mogućih razloga je alergijska reakcija. Patogeni i alergeni prodiru kroz nosne šupljine do sinusa gde se zadržavaju i izazivaju infektivno oboljenje. Kada su u pitanju mikroorganizmi kao uzročnici, na prvom mestu su virusi, a bakterijska infekcija se razvija kao prateća pojava aktivnosti virusa i blokadi disajnih puteva. Kada je reč o ređim pokretačima sinusnih glavobolja, u ovu grupu se mogu svrstati gljivične infekcije i tumori. Brojne alergijske reakcije obuhvataju sinusne glavobolje kao jednu od mogućih pojava.
Zato je jako važno što pre otkriti šta tačno pokreće sinusnu glavobolju radi uspešnog izlečenja pacijenta.
Događa se da pacijenti posumnjaju na sinusnu glavobolju, a da se nakon lekarskog pregleda utvrdi da je u stvari prisutna migrena ili tenziona glavobolja. Treba imati na umu da svaki tip glavobolje zahteva drugi vid terapije.

Simptomi koji prate sinusnu glavobolju


Osim bolova, u slučaju sinusitisa, odnosno infektivnog oboljenja sinusa praćenog upalom, kod pacijenta se javlja povišena telesna temperatura uz moguću groznicu i ukočenost zglobova i mišića. Mukus koji se izbacuje iz nosa ima žutu ili zelenu nijansu i gust je. Prisutna postnazalna sekrecija uzrokuje kašalj. Jedna od pratećih pojava jeste otok limfnih nodusa. Često pacijenti osećaju i malaksalost. Neki od simptoma mogu naznačiti koji sinusi su problematični. Recimo, bol u desnima vezan je za upalu maksilarnih sinusa.

Prirodna sredstva za ublažavanje sinusne glavobolje


Kajenska paprika 
sadrži jedinstvenu aktivnu komponentu, kapsaicin, zbog koje je delotvorna podjednako i kod akutnih i kod hroničnih formi sinusne glavobolje. Čisti sinuse od gustog mukusa i olakšava proces disanja. Takođe smanjuje upalu sinusa, kao i pritisak u bolnim zonama. Kajenska paprika se pokazala kao delotvorno prirodno sredstvo i za tretiranje drugih tipova glavobolja i alergija. Jednom dnevno popiti napitak pripremljen od 150ml vruće vode, tri kašike kvalitetnog jabukovog sirćeta, kafene kašičice meda i ¼ kašičice kajenske paprike u prahu.
Eukaliptus 
U sud sa toplom vodom nakapati nekoliko kapi etarskog ulja na bazi eukaliptusa. Udisati isparenje 10 minuta. Ponoviti po potrebi.
Ren 
Uzeti pola kašičice sosa od korena rena ujutru i u podne, a 10 minuta nakon upotrebe ovog prirodnog leka ne unositi hranu ili piće.
Slani rastvor 
Prokuvajte i prohladite 1l vode. Dodajte kašiku morske soli i mešajte dok se ne rastvori u vodi. Sipajte u bočicu za nos i više puta u toku dana prskajte dobijen rastvor u obe nozdrve. Delom rastvora možete i da ispirate grlo.
Cimet
Staviti 500 ml vode da proključa, pa 5 minuta u ključaloj vodi kuvati, iseckan jedan limun, 2 karanfilića, 2 kašičice šećera i pola kašičice cimeta u prahu. Procediti i uzimati kašikom po malo dok je veoma toplo, ali ne sme nikako biti prevruće da se ne opečete.
Rastavić
Oko tri minuta kuvati kašiku sušene biljke u 150 ml vode. Procediti prohladiti i ušmrkavati dobijenu tečnost nekoliko puta tokom dana.
Menta 
U 400 ml vode skuvati 15 svežih ili sušenih listića mente, a zatim procediti nakon pet minuta stajanja. Koristite dobijen čaj od mente za inhalaciju, kao i vruću vodu u koju ste dodali par kapi etarskog ulja na bazi ove aromatične biljke.
Đumbir 
Izmiksirati u blenderu 180 ml tople filtrirane vode, kašičicu limunovog soka, komadić svežeg korena đumbira dužine oko 1cm i pola kašičice meda. Popiti dobijenu smešu. Uzimati jednom ili dva puta dnevno. Bez dodatka meda koristite lekovitu tečnost za kvašenje bolnih delova glave i lica.

Cinnabsin


U apotekama širom Srbije bez recepta možete dobiti homeopatski lek Cinnabsin koji neguje sinuse, pomaže kod problema sa upalom sinusa i nosne sluznice, podstiče izbacivanje sekreta iz sinusa čime se smanjuje osećaj pritiska u glavi i sprečava nastanak infekcija. Zbog svog prirodnog sastava Cinnabsin mogu da koriste i mališani u predškolskom uzrastu, školarci, sportisti i odrasli i stare osobe sa ovim problemom. Cinnabsin je u obliku tableta koje se jednostavno otapaju u ustima i mogu se koristiti više puta u toku dana.

foto:koobonsil-pixabay, alpen-pharma, stefamerpick freepik

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kostim Supermena  881298
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja PL-07-603
Lady kolica za bebu Pilsan PL-07-603
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torbe za patike 530317EUR
Torba za patike Real Madrid 530317
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno