Alternativna medicina
09.03.2015.

Bezbolno i prirodno: sinusi se nameštaju

Ova stara metoda uspostavlja normalnu, fiziološku funkciju i prohodnost sinusa, kaže prof. Boris Jovanov, praktikant nameštanja sinusa

Metoda nameštanja sinusa potiče iz Indije, a kod nas se prenosi s kolena na koleno više od 200 godina. Opstala je i dan-danas na Balkanu jer se pokazala kao veoma efikasna i delotvorna u lečenju akutnog i hroničnog sinuzitisa.

Retki su, međutim, oni koji uspevaju da ovladaju ovom veštinom, a Borisu Jovanovu, u Centru za uravnotežen i kvalitetan život „Balans Medika“, to je pošlo za rukom. On je jedan od ukupno tri stručnjaka na ovim prostorima koji ume da namesti sinuse i ponovo uspostavi njihovu prohodnost.

– Manipulacija, odnosno nameštanje sinusa, mehanička je procedura, koja nema ništa s melemima i travama, tinkturama, mastima ili sličnim pomoćnim sredstvima – objašnjava Boris Jovanov.

Traje kratko i ne boli

Nameštanje sinusa je bezbolna i neinvazivna metoda, a jedan tretman traje oko 15 minuta. Rade se tri tretmana u razmaku od sedam dana. Metoda je potpuno prirodna i bez mogućnosti komplikacija.

– Zahvaljujući ovoj metodi uspostavlja se normalna, fiziološka funkcija i prohodnost sinusa. Radi se takozvana manipulacija mekih tkiva na glavi, čime se oslobađaju limfni tokovi te regije i uspostavlja nesmetana cirkulacija.

Počinje laganom masažom

Tretman počinje laganom i prijatnom masažom vrata i kosmatog dela glave.

– Nakon uvodne, pripremne procedure, sledi lagana manipulacija refleksnih zona za sinusne kanale. Na taj način oni se oslobađaju i dovode u funkcionalo stanje. To donosi trenutno olakšanje i uspostavljanje normalne prohodnosti izvoda sinusa.

I to nije sve. Zahvaljujući ovoj metodi rešićete se otežanog disanja i hrkanja, nestaće bol u predelu lica i čela, smanjiće se iritacije i upale gornjih disajnih puteva i nećete morati na hiruršku intervenciju.

– Kada je u pitanju akutni sinuzitis, evidentirana je uspešnost.  Kod hroničnih stanja takođe, s tim što na trajnost efekata utiču i drugi faktori kao što je zagađenost sredine, pušenje, iritirajuće supstance u našem okruženju, degeneracija sluzokože nosa, polipi... – ističe Jovanov.
Naš sagovornik kaže da i sekundarne alergije nestaju nakon tretmana nameštanja sinusa.

– Kroz dugogodišnju praksu uvideo sam i druge dobrobiti ove tehnike. Recimo, nakon tretmana nestaje i problem česte upale krajnika.

foto: eli-defaria unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno