Alternativna medicina
25.05.2022.

Šta raditi kad dete dobije ovčije boginje – varičele? 

Varičela, u narodu često poznata pod imenom ovčije boginje ili vodene kozice, je akutno, generalizovano virusno oboljenje koje počinje iznenada sa povišenom telesnom temperaturom i razvojem ospe po koži.

Ovčije boginje izaziva varičela zoster virus

Izaziva ga varičela zoster virus – VZV. Za varičeloznu ospu je karakteristično da izbija postepeno i u talasima te da se karakteristike ospe postepeno menjaju: na početku i u trajanju od nekoliko sati ospa je makulopapulozna (crvene pege po koži koje su u ravni sa kožom) da bi postepeno promene postale ispunjene bistrom pa mutnom tečnošću (stadijum vezikule) i na kraju zadnji stadijum – kada se promene sasuše, i kada na koži ostanu kraste.
S obzirom da se promene na koži javljaju u uzastopnim talasima, istovremeno se kod jednog pacijenta može primetiti više razvojnih oblika. Češće su lokalizovane na pokrivenim nego na otkrivenim delovima tela, a mogu da se jave i u kosmatom delu glave, visoko u pazušnim jamama, na sluzokožama usta, na konjunktivama tj. unutrašnjoj strani očnih kapaka.

Kako se varičela prenosi i koliko traje zaraznost?


Varičela se prenosi direktnim kontaktom – vazdušno-kapljičnim putem, jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta obolelih. Drugi načini širenja obuhvataju direktni kontakt sa obolelim odnosno sa sadržajem vezikula kao i sa sadržajem vezikula oboljelih od herpes zostera pošto su te kožne promjene kasna komplikacija i posledica infekcije virusom varičele. Indirektan put prenosa je moguć preko predmeta kontaminiranih sadržajem vezikula. Poslednja faza kožnih promena – tzv. kraste nisu zarazne.
Period od momenta izlaganja virusu do pojave prvih simptoma (inkubacioni period) varira, a traje od dve do tri sedmice, obično 13 do 17 dana, dok period zaraznosti (kada obolela osoba može da širi virus u svojoj okolini) pokazuje značajne individualne varijacije i traje najčešće jedan do dva dana pre pojave ospe pa sve dok se i poslednje promene na koži ne sasuše – pređu u fazu kraste.

Kako se zaštiti i lečiti?


Pre svega neophodno je voditi računa o higijeni, redovno prati ruke, dezinfikovati predmete koji su u kontaktu sa obolelim. Terapija je simtomatska kao i za druge viruse.
Iskustva u lečenju ove bolesti nam prenosi dr Jelena Džarić: 
- Terapija virusnih infekcija je simtomatska, ali u svom radu sam koristeći homeopatski lek Influcid uspela da kod gotovo svih pacijenata koje sam lečila od Herpes zostera postignem izuzetne rezultate. Osnovni problem koji se javlja kod ovih pacijenata je, kako oni kažu, neizdrživ bol pomešan sa pečenjem i svrabom. Kod pacijenata koje sam lečila sam Influcidom postigla da kod većine već u prvih 24 sati prestaju tegobe od kojih bol dominira. Ovo je izuzetan efekat pošto su bolovi kod ovih pacijenata trajali danima dok nisam počela u terapiji da koristim Influcid. 
Dr Jelena Džarić objašnjava i kako da znamo da ako nismo preležali ovčije boginje, možemo da se razbolite ako smo bili u kontaktu sa pacijentom koji je oboleo od Herpes Zostera?
- Od ove bolesti, Herpes zoster, obolevaju samo oni koji su preležali ovčje boginje. Od njih se nakon preležane bolesti zadržava virus koji čeka pad imuniteta, neku stresnu situaciju I ispoljava se karakterističnim promenama koje se javljaju pojasno. Karakteristično je da ovo obolenje prate jaki bolovi uz intenzivan osećaj pečenja. Kožne promene u svojoj tečnosti imaju virus koji može zaraziti osobe koje nisu stekle imunitet na varičele.


Influcid je odličan u terapiji virusnih infekcija


U Srbiji je već 15 godina dostupan homeopatski lek, Influcid, koji na izuzetno nežan i vrlo efikasan način pomaže da se svaki organizam izbori sa virusnim infekcijama, bez obzira koji je izazivač u pitanju. Odličan je u terapiji virusnih, infekcija, ali nezamenjiv po svojoj efikasnosti i u prevenciji. Influcid se može dati preventivno pacijentu koji je bio u kontaktu sa obolelom osobom. Ovo je najčešći predlog pedijatara koji žele da pomognu pacijentima u kolektivima s ciljem smanjenja širenja infekcije, ali i vrlo bitno je da se njegovom upotrebom svodi na minimum pojavljivanje komplikacija i skraćuje tok bolesti.

sponzorisani tekst

foto:kelly-sikkema-unsplash,Rachel-Bostwick-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Konstruktivne P-0295T
Karike motoričko - matematičke, P-0295T
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.869,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne P-0154
Pertini matematička igraonica
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.649,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pribor za higijenu 000013371
Set za negu - neseser set 6/1 Mickey Cerda
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno