Zdravlje
29.01.2020.

Ne paničite već naučite kada i kako se obara temperatura kod dece

Pored sezonskog gripa, koji je registrovan pre dva dana, u Srbiji su aktuelna tri virusa, dva respiratorna i jedan crevni. Jedan od respiratornih, kažu u domovima zdravlja, prati visoka temperatura zbog kojih roditelji masovno vode decu pedijatrima. Njihov strah, pretpostavlja se, dodatno podstiču vesti iz Kine, o širenju korona virusa, ali i činjenica da se temperatura koja se javlja kod dece ovih dana prilično teško obara.
A znate li uopšte kada se i kako pravilno obara temperatura?


Skok telesne temperature u skoro svim slučajevima posledica je neke infekcije, odnosno odbrambene reakcije organizma na „napad“ virusa ili bakterija, pa je ne treba obarati po svaku cenu.
Normalna telesna temperatura, merena ispod pazuha, kreće se od 36 do do 37 stepeni, a merena rektalno, što se radi samo bebama, u guzi, iznosi 37,5. Temperatura od 37,5 do 38 stepeni je povišena, a preko 38 stepeni visoka, a kada pređe 39 ili 39,5 reč je o veoma visokoj temperaturi. Temperatura koja prelazi 40 stepeni je izrazito visoka i zahteva neodložno, ali zaista neodložno obaranje.


Temperatura se, osim ako nije reč o novorođenčetu ili detetu sa hroničnim bolestima, ne obara dok ne pređe 38,5 stepeni, a dotle treba pribeći rashlađivanju. Dete s temperaturom ne pokrivajte da bi se preznojilo jer će pretopljavanje dodatno povećati temperaturu, što povećava rizik od komplikacija. Pre nego što detetu date antipiretik, lek za obaranje temperature, istuširajte ga mlakom, nikako hladnom, vodom. Ako dete gori ili ako čekate da lek počne da deluje, za šta je potrebno između 15 i 30 minuta, a lepo je raspoloženo, pustite ga da se brčka u mlakoj vodi. Tuširanju se pribegava i ako detetu temperatura skoči pre nego što prođe šest sati, kada može da mu se da nova doza antipiretika.


Nekada su lekari preporučivali roditeljima trljanje alkoholom, a bake natapanje čarapica rakijom, ali se u međuvremenu odustalo od ova dva vida lečenja jer su neefikasnija od lekova i neprijatnija od tuširanja mlakom vodom. Važno je i da roditelji, napominju pedijatri, ne očekuju da će temperatura da padne sa 39 na normalnu, jer to nije ni realno ni zdravo, a još je važnije da se detetu neprekidno nude voda, čaj i limunada, kako ne bi dehidriralo.
U svakom slučaju, valja se opremiti antipireticima i naoružati strpljenjem, jer je sezona virusnih infekcija u punom jeku.
Foto: chriskresser.com, partnersforyourhealth.com, babyology.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno