Alternativna medicina
16.10.2018.

Oprezno s lekovima

U sezoni virusa raste potrošnja antipiretika, koje roditelji lakonski daju deci čim im temperetura malo skoči, ali i ostalih lekova, iako medikamente treba koristiti oprezno i uz posebnu pažnju. Lekove, a to je osnovno pravilo kada je reč o deci, treba davati samo po preporuci ili uz saglasnost pedijatra, treba ih pravilno dozirati, voditi računa o vremenu uzimanja, jer oni u suprotnom mogu da budu neefikasni, pa čak i štetni.

– Dečji organizam nije organizam odraslog čoveka. Postoje velike razlike u zrelosti i funkcionisanju organa, posebno jetre i bubrega koji su zaduženi za obradu lekova. Na primer, lekovi na bazi acetil-salicilne kiseline u određuenoj dozi kod odraslih efkasno spuštaju povišenu telesnu temeraturu, dok kod dece mlađe od 16 godine mogu da izazovu ozbiljna oštećenja organa – objašnjava Marina Mirković, farmaceut, i dodaje da se dečji lekovi razlikuju od lekova za odrasle i po doziranju i po vremenu koje treba da prođe između primene dve doze.

 

– Kada pomislite da svom detetu date bilo koji lek, razmislite o tome da li je taj taj lek preporučio pedijatar. Ako pak lek kupujete u apoteci, obavezno slušajte uputstva farmaceuta o doziranju. Najbolje bi bilo da obelezite datum kada ste otvorili kutiju leka i da proverite u uputstvu za upotrebu koliko je dozvoljeno da se lek koristi od momenta kada se otvori – savetuje naša sagovornica.
Ona roditeljima savetuje da pročitaju za šta služi određeni lek koji dete pije, da li on sme da se uzima u kombinaciji s drugim medikamentima, na koliko sati se uzima i u kojoj količini, kakva su eventualna neželjena dejstva i kad se mogu očekivati

Dok se kod primene hemijskih preparata, u koje spadaju i antipiretici, roditeljima savetuje da budu posebno oprezni, sa homeopatskim lekovima stvari stoje drugačije prvenstveno zato što su oni prirodnog porekla. Među njih spada i „Influcid“, homeopatski lek čija se upotreba prvenstveno preporučuje u zimu i jesen zbog učestalih prehlada, povišene temperature, groznice, kijavice, upale grla i ždrela. „Influcid“ tablete su jednako korisne i zimi i leti jer rešavaju probleme povišene temperature, kašlja i malaksalosti. Pomažu kako deci, tako i roditeljima.

Promo tekst
Foto: volodymyr-hryshchenko-unsplash, alpenkid

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno