Alternativna medicina
25.10.2013.

10 načina da sprečite ili ublažite prehladu


10 načina da sprečite ili ublažite prehladu

Odrasle osobe imaju dve do četiri prehlade tokom godine, a tipičnoj infekciji respiratornog sistema potrebno je 10 dana da prođe. Međutim, postoje načini na koje taj prvi kašalj može biti i vaš poslednji.

Pogledajte 10 načina na koje možete zaustaviti prehladu na samom početku ili barem ublažiti njene simptome:

1. Cink

U pitanju nije lažna reklama. Istraživanja pokazuju da uzimanje cinka odmah nakon pojavljivanja prvih simptoma može ublažiti njihovu ozbiljnost i trajanje. Uzimanje suplemenata takođe može da pomogne.

2. Pronađite mir

„Kada ste pod stresom vaš imuni sistem slabije reagije na viralne i bakterijske infekcije“, tvrdi Sanda Adamson, internista i nekadašnji predsednik Američkog koledža lekara.

3. Povećajte unos vode

„Hidracija održava naše nazalne kanale vlažnim, tako da mogu da se otarase malih čestica bakterija“, tvrdi Adamsonova.

4. Grgućite

Dokazi pokazuju da grgotanje vode u ustima nekoliko puta dnevno tokom sezone gripa može da pomogne da se otarasimo virusa.

5. Popijte probiotik

U nedavno sprovedenoj studiji, probiotički suplementi skraćivali su trajanje prehlade sa 6 na 4 dana, simptomi su bili blaži za trećinu i smanjili su broj dana koje su bolesne osobe provodile kod kuće.

6. Probajte biljne lekove

Postoje dokazi da malo poznata biljka Pelargonium sidoides može da smanji intenzitet prehlade, Poput cinka, kapi ove biljke bi trebalo uzimati na prvi znak prehlade.

7. Povećajte unos vitamina D

Nije slučajnost da se prehlade najčešće pojavljuju kada na raspolaganju imamo najmanje sunčeve svetlosti. Pojedina istraživanja podržavaju uzimanje 800 do 1000 UI vitamina D3 tokom sezone gripa kod odraslih osoba kako bi se smanjio rizik od dobijanja prehlade i ubrzao oporavak.

8. Pauzirajte sa vežbanjem

Regularno umereno vežbanje je najbolje za odbijanje virusa, međutim, jednom kada se razbolite, napravite pauzu.

9. Jedite beli luk

Beli luk se koristi kao kućni lek zbog svojih navodnih antibakterijskih dejstava, ali njegov pravi efekat nikada nije detaljno proučavan. Međutim, pojedini dokazi idu u prilog tvrdnji da beli luk može da nas odbrani od prehlade.

10. Spavajte

S obzirom na to da san pojačava imune funkcije organizma, prvi simptomi prehlade mogu biti znak da ne spavate dovoljno. Istraživanje objavljeno u u žurnalu „Archives of internal medicine“ otkrilo je da su osobe koje spavaju manje od 7 časova podložnije prehladi od onih koje spavaju 8 ili više sati.

Izvor: MensHealth

slike:www.rainbowskill.com,www.healthtap.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina