Alternativna medicina
10.09.2013.

Muzika leči srce

SRPSKI STRUČNJACI DOKAZALI: Muzika leči srce
Muzika koju volimo odličan je lek koji pomaže svima koji imaju kardiovaskularnih problema da se brže oporave
Kod pacijenata sa srčanim oboljenjima omiljena muzika poboljšava vaskularne funkcije. Ovo su otkrili kardiolozi iz Srbije, čija je studija predstavljena na Kongresu Evropskog društva kardiologa (ESC) u Amsterdamu, gde je naišla na veliku pažnju austrijskih stručnjaka.
- Najbolji efekti postižu se kada se redovno slušanje muzike kombinuje s telesnim vežbama – prenosi Austrijsko društvo kardiologa.
Srpsku studiju uradila je ekipa stručnjaka niškog univerziteta, koju predvodi profesorka Marina Deljanić Ilić. Tokom istraživanja praćeno je 74 pacijenata sa stabilnim koronarnim srčanim oboljenjima. Funkcija unutrašnjeg zida krvnih sudova je izmerena na osnovu različitih markera u krvi kao što su azotni oksidi (NOx) ili ksantinoksidaza (XO).
Učesnici u studiji su bili podeljeni u tri grupe. Jedna je bila izložena nadgledanom fitnes-treningom, druga je dodatno slušala dnevno 30 minuta željenu muziku, a treća grupa je apsolvirala samo muzički program. Nakon tri nedelje su vrednosti NOx, u muzičkoj grupi i kombinovanoj grupi porasle, pri čemu je kombinacija muzike i vežbi pokazala najbolje rezultate. Vrednosti XO su se smanjile u sve tri grupe, ali najviše u grupi sa kombinovanim tretmanom.

Telesni kapacitet se u poređenju sa početkom studije u grupi sa muzikom i vežbama poboljšao za 39 odsto, a u grupi onih koji su samo vežbali – za 29 odsto, a onih koji su samo slušali muziku za 19 odsto.
- Rezultati studije, prema kojoj muzikoterapija kao dodatak medicinskoj terapiji vežbi poboljšava endotelne funkcije, veoma su interesantni. Terapija muzikom, kao mera podrške u rehabilitaciji pacijenata ima već danas određenu ulogu posebno kod relaksacije ili smanjenja stresa i straha – konstatovao je Hans Altenberg, lekar iz Salcburga.
(Tanjug)
 

slike:blic.rs, pharmamedica.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno