Alternativna medicina
17.07.2013.

Homeopatija leči noćno mokrenje kod dece

Homeopatija leči noćno mokrenje kod dece

Prema svetskoj statistici, u uzrastu od pet godina svako četvrto dete ima enurezu - problem sa noćnim mokrenjem. U Srbiji oko 150.000 zdrave dece ima taj problem, a oko 18.000 njih živi u Beogradu.
Kod dece s tim problemom bešika je potpuno normalna, njeno pražnjenje je kompletno, ali se umokravanje dešava mimo volje deteta, u snu, jer je dete u budnom stanju suvo i nikada nema problema sa mokraćnim infekcijama.
Najznačajniji uzroci noćnog mokrenja kod zdrave dece su genski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu ili relativno smanjen kapacitet mokraćne bešike.
U lečenju noćnog mokrenja kod dece odlične rezultate daje homeopatija.
- Postoji nekoliko tipičnih homeopatskih slika koje uključuju ovu tegobu, ali je terapija prevashodno individualna. To znači da se može uspešno primeniti preparat koji inače nije najčešći za ovaj problem. Od češće primenjivanih, može se navesti Natrium muriaticum, prepoznatljiv kod stidljivih dečaka finog tena koji ne žele da budu posmatrani. Ponekad u polusnu može se desiti da pronađu neki sud za uriniranje, kao što je saksija ili kanta za smeće. Medorrhinum je indikovan kod dece čiji je urin oporog mirisa, naročito ako je praćen osipom u perinealnoj regiji – kaže homeopata Gordana Jovanović.
Često, kod sasvim male dece javlja se bol čim urin dotakne tu zonu, tako da je ne mogu da tolerišu mokru pelenu.
- Phosphorus može biti od koristi kod dece koja se bude u strahu i imaju potrebu da pređu kod roditelja u krevet. To može biti veoma slično Pulsatilla tipu straha, ali ovaj drugi ima pogoršanje simptoma kada leži na leđima, što je jedan od tipičnih položaja za tu remediju. Odsustvo majke od kuće može biti okidač za sekundarnu enurezu. Kod dečaka, Sulphur može da bude lek izbora, ukoliko se radi o tipičnoj konstituciji i lošoj higijeni. Ako je dete hiperaktivno i sklono ponavljanju istih radnji stalno iznova, glasno i nemirno- sve ukazuje na Tuberculinum. Tuberculinum tip često razvije enurezu nakon akutne bolesti, kao što je, recimo,  infekcija gornjeg respiratornog  trakta ili groznica – objašnjava naša sagovornica.
Decji sajt

 

Slika izvor: roditelji.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno