Zdravlje
15.04.2021.

Naučite kako da razlikujete kašalj kod dece i kako da im olakšate tegobe

Kašalj je odbrambeni refleksni mehanizam koji nam pomaže da održavamo disajne organe čistim i prohodnim, da se oslobodimo sekreta koji se sliva, mrvica hrane ili nekog drugog stranog tela, a ujedno je i jedan od pouzdanih simptoma raznih virusnih, bakterijskih, alergijskih i drugih oboljenja i stanja. I dok mi, odrasli, u većini slučajeva možemo da otkrijemo uzrok kašlja i da sami sebi olakšamo tegobe, kašalj kod dece zahteva malo više pažnje i opreza. Iako će kod najvećeg broja mališana sve proći spontano, bez odlaska lekaru, bez antibiotika i lekova protiv kašlja, ne treba zanemariti problem. Uklanjanje sekreta iz nosa, vlaženje sluzokože fiziološkim rastvorom, vlaženje vazduha, tople supe i čajevi ubrzavaju ozdravljenje.

Nije lako otkriti zašto se javlja kašalj kod dece

Za početak, savetuju pedijatri, treba proceniti da li je kašalj koji muči dete suv ili vlažan, jer to pravi ogromnu razliku, ali treba imati na umu da, što je dete manje, to je teže odrediti tip kašlja. Suvi kašalj se javlja kada beba ili dete imaju prehladu ili alergiju i on pomaže u uklanjanju kapljica koje se slivaju iz sinusa i nosa ili usled iritacije koja prati upalu grla. Kod vlažnog, produktivnog kašlja disajne puteve opterećuje sekret koji otežava disanje i koji može da izazove dalje komplikacije bolesti.
Bebe mlađe od četiri meseca skoro nikada ne kašlju, pa bi, ako do toga dođe, trebalo biti veoma oprezan, dok je za roditelje daleko manje stresno i alarmantno kada se zakašlje dete starije od godinu dana, jer se obično radi o prehladi.

Naučite kako da razlikujete kašalj kod dece

Da biste bili u stanju da procenite da li vaša beba ili dete kašlje iz uobičajenih, mahom banalnih razloga poput prehlade, virusne i bakterijske infekcije, ili ima problem koji zajteva medicinsku pomoć, morate da sačuvate pribranost i da pažljivo osluškujete.
Znaci koji ukazuju na virusnu prehladu uključuju začepljen nos ili curenje nosa, kao i upalu grla. Kašalj je obično suv, ali u zavisnosti od jačine prehlade, može se čuti „zviždanje“ ili „grebanje“ u grudima. Iako naši lekari u ovakvim slučajevima propisuju sirupe protiv kašlja, Američka akademija za pedijatriju savetuje da se oni ne daju deci mlađoj od šest godina jer su, tvrde, brojne studije pokazale da ne deluju i da mogu imati potencijalno neželjene efekte. Oni veruju da je bolje držati se prirodnih lekova kao što su med (za decu stariju od godinu dana), fiziološki rastvor, ovlaživač vazduha, topli čajevi, limunade i pileća supa.

Kada dete treba odvesti na pregled kod pedijatra

Dete vodite lekaru ako temperatura prelazi 38 stepeni, ako deluje bolesno, slabo, malaksalo, mrzovoljno i razdražljivo, ako odbija tečnost i hranu, ako kašalj prate otežano ili ubrzano disanje, otežano gutanje, ako dođe do prebojenosti usana i lica, odnosno ako ovi delovi tela pomodre. Takođe, lekaru zbog kašlja treba odvesti bebu mlađu od četiri meseca, posebno ako kašalj traje satima ili ako ima temperaturu. Iskašljavanje krvi, kašalj nalik lavežu psa, bučno udisanje i izdisanje, zviždanje i šištanje, takođe nalažu da dete obavezno pregleda lekar.

Zašto je „lavež psa“ opasan tip kašlja kod dece

Nijedan roditelj koji se makar jednom susreo sa kašljem kod svog deteta koji podseća na lavež psa, nikada neće zaboraviti taj zvuk jer on deluje zaista zastrašujuće. Pogađa najčešće decu mlađu od pet godina, javlja se pri udisaju, ne na izdisaju, i uglavnom počinje sa normalnom prehladom ili šmrckanjem. Da sve bude još gore, ovaj tip kašlja se mahom javlja noću, pa budi iz najdubljeg sna i vas i dete, pa je to dodatni razlog što deluje tako zastrašujuće. „Pseći lavež“ bi trebalo da prođe sam, spontano, uz odmor i pojačanu hidrataciju, spavanje na podignutom uzglavlju za tri do četiri dana, ali radi vaše sigurnosti, kada se prvi put suočite sa ovim problemom, dete možete odmah da odvedete lekaru, da vas umiri.
U međuvremenu gledajte da olakšate detetu tegobe tako što ćete s njim ući u kupatilo, zatvoriti vrata i pustiti vrelu vodu da šiklja. Topla vodena para će olakšati disanje, a slično deluje i para oz ovlaživača vazduha.

Kako izgleda kašalj kod dece koji ukazuje na upalu pluća

Prema tvrdnjama dr Rufina Frenklina iz Centra za pedijatriju i adolescente iz Capitola, Severna Karolina, ni bakterijska ni virusna upala pluća kod dece nije tako česta, ali se relativno lako dijagostikuje. Dete sa upalom pluća izgleda veoma umorno, ima produktivan kašalj kojim izbacuje sekret najrazličitijih boja i konzistencije. Sa ovim oboljenjem se nije šaliti i dete treba obavezno odvesti pedijatru koji će odrediti terapiju. Lečenje će zavisiti od toga da li je uzročnik virus ili bakterija, a tim da je bakterijska pneumonija znatno opasnija.

Kako da znate da je kašalj kod deteta izazvalo strano telo

Male igračke, komadići šargarepe, jabuke ili viršle, najčešći su uzrok gušenja i napada kašlja koji prati gušenje. Obično sve počinje naglim dahtanjem i kašljanjem tokom igre ili jela, ali se isto tako obično sve završava spontanim iskašljavanjem „uljeza“. Ako dete izgleda prepadnuto, svesno da je u nevolji, ako ne pušta nikakav zvuk, ako je pobledelo ili pomodrelo u licu, proverite da predmet koji je strpalo u usta nije potpuno blokiralo disajne puteve. U tom slučaju okrenite dete naglavačke i odmah ga dlanom udarite pet puta u leđa između lopatica, a ako vidite strano telo, pomozite detetu da ga iskašlje. Nagnite mu glavu i nežno ga tapšite po leđima. Ako vam ništa od toga ne polazi za rukom, zovite Hitnu pomoć.

Dijagnoza astme se kod dece ne postavlja brzo i lako

Iako se lekari načelno slažu da astma nije česta kod dece mlađe od dve godine, osim ako beba nije imala ekceme i ako postoji porodična istorija alergija i astme, mnogi roditelji sami „postavljaju“ dijagnozu. Međutim, sve dok ne postoji apsolutna dijagnoza, stezanje disajnih puteva, šištanje i pištanje u grudima, naziva se reaktivnom bolešću disajnih puteva. A na astmu se, saglasni su i lekari i roditelji malih pacijenata, uglavnom sumnja kada se kod deteta uoči uvlačenje i izbacivanje grudnog koša i dijafragme, svraba i suzenja očiju, sipljivog kašlja...
Sa ili bez dijagnoze astme, deci sa ovim tegobama se najčešće propisuju inhalacije sa ili bez lekova za širenje disajnih puteva. Nekada je dovoljno da se dete inhalira običnim fiziološkim rastvorom pa da mu bude bolje, nekad je neophodno dodati lek.
Foto: firstcry.com, littlespurspedi.com, babycenter.com, childrens.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina