Alternativna medicina
12.06.2013.

Vreme je malina

Vreme je malina


Srbija spada u zemlje sa najvećom proizvodnjom i izvozom malina. Dečji sajt vas podseća na njena lekovita svojstva i beskrajne mogućnosti za upotrebu.
Malina (Rubus idaeus) spada u jagodičasto voće, raste kao višegodišnji grm, sa sitnim, crvenim i sočnim plodovima slatkag ukusa.
Ukrštanjem i kalemljenjem dobijeno je više sorti, a poznati nazivi su: malina, crvena jagoda, crvena kupina, planinska malina, pitoma kupina...
Plod maline u sebi sadrži: belančevine, biljna vlakna, bioflavonoide, vitamin C, vitamin E, vitamine B, glukozu, eterična ulja organske kiseline (limunsku, salicilnu, elaginsku i jabučnu)... Ima jako antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo.
Malina se koristi u ishrani kao svež ili smrznut plod, sušeno voće, džem, pekmez, sok i sirup. Od lista maline mogu se spravljati veoma lekoviti čajevi. Eksperimentima se došlo do zaključka da se masažom malinama veoma povoljno deluje na kožu.


Stručnjaci su utvrdili da pored antioksidantskog delovanja, antitoksičnog delovanja, malina deluje povoljno na srce, krvne sudove, kožu i imuni sistem. Sadrži dosta kalijuma tako da deluje diuretski pa je blagotvorna kod bolesti bubrega, bešike, mokraćnih kanala, kamena i peska u bubrezima i hipertenzije. Zbog sadržaja pektina može povoljno da deluje kod proliva. Malina sadrži prirodne aspirine te podstiče znojenje. Zajedno sa antivirusnim dejstvom može pomoći kod bolesti usta, grla i pluća. Plod podstiče pankreas na lučenje inzulina te ga mogu koristiti dijabetičari.
Narodna medicina preporučuje čaj od maline kod ginekoloških bolesti, hormonskih poremećaja i neplodnosti, za ispiranje usta i grla kod zapaljenja sluzokože, kao i kod proliva.
Dečji sajt

 

 

Napravite  sirup od malina za vaše mališane

Ispasirajte 5 kilograma malina i na svaki litar soka dodajte po jedan kilogram bagremovog meda. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne dobijete gust sirup.
Napomena: Sirup odmah sipajte u zagrejane flaše i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Slike preuzete sa sajtova tipsfromhome.blogspot.com i raspberriesketonereview.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno