Alternativna medicina
05.08.2014.

Akupunktura je prirodni lek za sterilitet

Zagovornici integrativne medicine kombinuju metode zvanične i tradicionalne medicine, u koje spada i akupunktura, i to daje najbolje rezultate kod lečenja neplodnosti

Akupunkturom se stimulišu određene tačke na telu, aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, uspostavlja ravnoteža jin i janga i dolazi do niza pozitivnih reakcija koje se ogledaju u smirivanju napetosti, smanjenju stresa, poboljšanju cirkulacije kao i imunološkog i endokrinog odgovora.
Ukratko, bude se prirodne lekovite sposobnosti tela što kod steriliteta, kao jedne od 300 dijagnoza kod kojih se akupunktura primenjuje, dovodi do trudnoće.

Izraelski tim stručnjaka s Univerziteta u Tel Avivu upoređivao je uspešnost tretmana za lečenje steriliteta kod parova koji su koristili klasične medicinske metode i kod onih koji su ih kombinovali s kineskim biljem i akupunkturom.

Rezultat je bio sledeći: pomoću akupunkture zatrudnelo je 65 odsto žena, dok je tu sreću imalo samo 39 odsto onih koje je nisu koristile.
Akupunktura je veoma stara i uspešna metoda za lečenje mnogih bolesti, od alergija preko glavobolje do steriliteta.

– Ova metoda leči neplodnost poboljšavajući cirkulaciju energije i krvi u maloj karlici, ali i jačanjem svih funkcija organizma, naročito hormonske ravnoteže – objašnjava dr Boško Hristić, doktor klasične medicine i specijalista regenerativne akupunkture u Centru za uravnotežen i kvalitetan život „Balans medika“.

Ako žena, ističe naš sagovornik, ni nakon godinu dana urednog seksualnog života ne uspeva da ostane u drugom stanju, potrebno je ispitati uzroke neplodnosti. Neophodno je da oba partnera prvo urade sve potrebne medicinske analize. Međutim, u praksi se često dešava da su svi dobijeni rezultati dobri, a da ipak nema začeća.

- U tim slučajevima najviše se može uraditi s akupunkturnim terapijama jer one podižu snagu organizma, popravljaju imunitet, omogućavaju bolji dotok krvi u jajnike i matericu, pojačavaju pokretljivost i životnost spermatozoida.

Uspostavlja ravnotežu

On ističe da akupunktura, pre svega, podrazumeva rad na jačanju ravnoteže organizma. Ovim tretmanima osnažuje se životna energija koja cirkuliše kroz svaku ćeliju našeg tela. Od te vitalne snage organizma najviše i zavisi moć ženskog organizma da stvori novi život.

– Nekada je kod žene potrebno lečiti jajnike ili jajovode, a najbolji rezultati postižu se kada se klasični načini lečenja kombinuju sa akupunkturom.

Tretmani akupunkturom pokazuju odlične rezultate i kod poremećaja menstruacije, predmenstrualnog sindroma, policističnih jajnika, otklanjanja mučnine u prvim mesecima trudnoće, prevencije spontanog, prevremenog porođaja. Doprinose i jačanju psihofizičke ravnoteže trudnica, a efikasni su i u toku samog porođaja jer utiču na smanjenje bola.

Ako se akupunktura radi paralelno s vantelesnom oplodnjom, broj žena koje ostaju trudne povećava se za 50–60 odsto.

– Imao sam pacijentkinju koja je posle devet godina bezuspešnog lečenja neplodnosti, paralelno s vantelesnom oplodnjom, išla na tretmane akupunkture. Zatrudnela je nakon drugog pokušaja i uspešno iznela trudnoću do kraja iako joj prvobitno niko nije davao velike šanse. Sećam se i para koji sam lečio pre šest godina. Žena je tada imala 40 godina, prekomernu težinu, povećan šećer, neredovne menstruacije, a muškarac slabo pokretljive spermatozoide. Bili su zajedno 14 godina, ali ona nije ostajala u drugom stanju. Predložio sam im promenu životnih navika, zdraviju ishranu, više kretanja, sport, jogu, meditaciju.

Tek nakon što su jedno vreme živeli po novim pravilima, počeli smo akupunkturnu terapiju koja je trajala dva meseca. Ubrzo po završetku terapije javili su mi da je supruga u drugom stanju. Dobili su devojčicu, a onda su prošli novi ciklus akupunkture i postali roditelji jednog preslatkog dečaka. U svojoj tridesetogodišnjoj praksi imam dosta sličnih primera.

Metoda je bezbedna i pouzdana

Razloga za strah nema jer su igle za akupunkturu jako tanke i njihov ubod je neznatan, ne može ni u kom slučaju da se uporedi s ubodom od igala za injekcije jer su one mnogo deblje. Igle za akupunkturnu stimulaciju ostaju zabodene u tačno određenim tačkama, koje su različite za svaku vrstu bolesti, i obično se vade nakon 45 minuta, a ponekad i sat i po. Na mestu uboda ne ostaju nikakve trajne promene, a za razliku od savremenih lekova, akupunktura nema nikakva neželjena dejstva.

Koliko će dugo trajati lečenje, procenjuje akupunkturolog. Strpljenje je neophodno, jer ni problem koji je doveo do neplodnosti nije nastao preko noći.

Naučna potvrda

Američko udruženje za reproduktivnu medicinu potvrdilo je značajan uticaj akupunkture na endokrinološku bazu - hipotalamus, pituitarnu žlezdu, ovarijum, kao i povećanje prokrvljenosti materice. Studije dokazuju da se iglicama stimuliše lučenje beta-endorfina, koji ima gonotropni uticaj, odnosno on je taj koji podstiče jajnike i testise na rad.

foto: jorge-paredes-pixabay,anna-hecker-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
3D puzzle RA12556
Ravensburger 3D puzzle  Ajfelova kula RA12556
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.359,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac ortopedic,120/60
Dušek ortopedik • Poliuretanska pena - gustine 25kg/m3 • Žičano jezgro...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Steznik za porodilje PP01-U
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.000,00 RSD
Veličina
1
2

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno