Alternativna medicina
10.07.2014.

Kako da sebi pomognete ako patite od niskog krvnog pritiska?

Nizak krvni pritisak je vrednost ispod 100/60 mmHg. Problem nastaje ako merite pritisak nekoliko puta uzastopno i vrednost ne prelazi ovu granicu

Uzrok hipotenzije mogu biti različite bolesti, upotreba lekova, alkohola, može da se javi posle jela ili pri nagloj promeni položaja tela. Karakterističniji je za žene. Kod pripadnica lepšeg pola može da se javi bez posebnih razloga i tada se radi o primarnoj (konstitucionalnoj) hipotenziji.

Nizak pritisak može da ukazuje na poremećaj cirkulacije, infektivne bolesti, psihički napor, lošu ishranu...

Trajno nizak krvni pritisak retko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremećaja.

Postoji ramimoilazenje u mišljenju lekara da li je hipotenzija uopšte bolest; jedni smatraju da ne ostavlja posledice po zdravlje ljudi, a drugi da zahteva lečenje i kontrolu. Jedno je sigurno, svaki simptom za sebe nije naročito ozbiljan, ali uzeti zajedno mogu prilično da ometaju normalno funkcionisanje i smanje kvalitet života. Istraživanja pokazuju da od niskog pritiska najviše pate žene izmedu 30 i 40 godina, naročito one koje se bave intelektualnim radom.

Kao „prva pomoć” preporučuju se promena načina života, uzimanje dosta tečnosti, soli u ishrani, povećana fizička aktivnost, izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku lekara, potrebni su i lekovi.

SAN
Spavajte i hranite se zdravo. Jedite malo i često, izbegavajte ugljene hidrate. To su osnovne stvari koje treba da uradite za sebe da bi vam bilo bolje i da biste se osećali normalno.

KAFA
Osobe sa niskim krvnim pristikom po pravilu su kafopije jer bez kofeina jednostavno ne mogu da se razbude. Tri kafe u toku dana su u redu, ali tu granicu ne smete da pređete, jer će vam se stanje samo pogoršati.

KRETANJE
Šetajte što više. Ako ste u mogućnosti idite na plivanje ili lagano trčanje. Ove aktivnosti spadaju u najbolje rešenje za osobe sa niskim pritiskom.

LEKOVI
Postoje i različite alternativne metode lečenja. Na primer homeopatski preparat u obliku kapi „Vivoton S”, potpuno je prirodnog sastava, savlađuje hipotenzivna stanja različitog porekla i ostale povezane simptome, ubrzava i potpomaže proces ozdravljenja, aktivirajući sopstvenu zaštitu i odbrambenu snagu organizma. Deluje sistematski, bez neželjenih dejstava i bezbedan je za upotrebu čak i kod trudnica i dojilja. Pre upotrebe, ipak, se konsultuje sa lekarom.

TEST

Da li patite od niskog krvnog pritiska?

1.Osećate da ste napeti bez nekog objašnjivog razloga, ili ste pak isto tako bez razloga tužni i bezvoljni?
2.Osećate nestabilnost, zanošenje pri ustajanju iz ležećeg u stojeći položaj ili pri hodu?
3.Osećate se kao Šurda – ujutro se budite nenaspavani, treba vam dugo da se rasanite, tokom dana ste često umorni?
4.Pijete više od tri kafe na dan?
5.Imate poteškoća sa koncentracijom?
6.Otežano dišete, imate osećaj da vam nedostaje vazduha?
7.Da li imate osećaj da vam srce lupa brže i da se znojite više nego obično?
8.Imate problema sa vrtoglavicama?
9.Tegobe navedene u predhonim pitanjima na koja ste odgovorili sa DA češće se javljaju leti pri visokim temperaturama?
10.Da li svakodnevno koristite nešto od lekova?

Ukoliko imate 7 ili više odgovora DA, postoji visoka verovatnoća da patite od niskog krvnog pritiska. Tegobe koje osećate remete vaš kvalitet života. Obratite se lekaru koji će vam proveriti krvni pritisak i dati odgovarajući savet. Neki od preparata na biljnoj bazi mogu biti izuzetno efikasni u ovakvim slučajevima.

Ukoliko imate 4 - 7 odgovora DA, postoji mogućnost da je vaš krvni pritisak na donjoj granici, sa tendencijom ka hipotenziji. Izbegavajte sunce, provodite više vremena u hladu, unosite dovoljno tečnosti. Neka vaš odmor bude aktivan. Šetnja, plivanje ili lagano trčanje su najbolji sportovi za vas.

Ukoliko imate manje od 4 odgovora DA, slobodno se opustite, nemate problema sa niskim krvnim pritiskom!

foto: Stevepb unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Canpol Grudnjak za dojilje beli Classic 85A je napravljen od 100% pamuka, koji ne iritira ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.730,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pojas za trudnice, UB04  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.800,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno