Alternativna medicina
17.06.2014.

Letnje crevne infekcije kod dece i kako ih izbeći

Leto je idealan period za crevne infekcije i stomačne tegobe jer i najmanja nepažnja i nehigijena prilikom spremanja i čuvanja hrane može dovesti do infekcije

Tokom leta kod dece se mogu javiti akutne crevne infekcije koje nastaju unošenjem lako kvarljivih namirnica. Poznato je da visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani. Ove infekcije se javljaju uglavnom sporadično i retko kada imaju epidemijski karakter.
Upale gastrointestinalnog trakta, koje se manifestuju bolovima u stomaku, prolivima i povraćanjem, uz povišenu temperaturu su najčešći zdravstveni proble kod dece u letnjim mesecima. Izazvani su uglavnom virusima ali i bakterijama i najčešće su posledica konzumiranja neadekvatno termički obrađene hrane, ili neadekvatno čuvane hrane.
Posledica ovih infekcija može biti i dehidratacija. Prvi znaci dehidratacije su suvoća i ispucalost usana, suv, obložen jezik, uglavnom bezvoljno, apatično dete, dok mlađa deca u prvim fazama dehidratacije mogu biti jako razdražljiva i plačljiva.
  Letnje virusne infekcije uglavnom se manifestuju u blažoj formi u vidu stomačnog gripa. Uzročnici su najčešće iz porodice enterovirusa, među kojima je ključni takozvani rota virus. Put ove infekcije dolazi spolja preko zagađene hrane i vode, kao i prljavih ruku. Inkubacija od kontakta sa virusom do pojave simptoma bolesti traje jedan do dva dana – objašnjava dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.
Bakterijske infekcije su opasnije
Javljaju se i tegobe praćene bolovima u stomaku, koji su oštri, prodorni i difuzni. Takođe se ispoljava nagon za povraćanjem ili povraćanje, a prisutne su i tečne stolice bez sluzi i krvi, kojih je u proseku od četiri do osam. Posle stolice i dalje ostaje osećaj punoće sa lažnim pozivima na pražnjenje. Karakteristični simptomi su i blaga malaksalost, kao i povišena temperatura.
Međutim, bakterijske crevne infekcije daju mnogo težu kliničku sliku od virusnih. Uzročnici su patogene i nepatogene bakterije. Među patogenim su najagresivnije salmonela, šigela i stafilokok. Nepatogene, manje agresivne su enterobakterije tipa ešerihije koli.
- Sve one mogu da se nađu u hrani koju jedemo u letnjem periodu kada su temperature visoke. Tu pre svega mislim na brzu hranu sa kioska. One se izuzetno brzo razmnožavaju u lako kvarljivim namirnicama kao što su mleko, mlečni proizvodi, jaja, meso, majonez, kremovi...- upozorava dr Šehić.
Najčešći uzročnik infekcije u letnjem periodu je salmonela. Nakon dan, dva od uzimanja zagađene hrane počinje povraćanje, bolovi u stomaku i dijareja. Stolice su u početku kašaste, a zatim vodenaste i obilne. Oboleli gubi dosta tečnosti i malaksao je. Prisutna je i povišena temperatura, praćena glavoboljom i bolovima u mišićima. Simptomi se uglavnom smiruju petog dana od početka tegoba. Izvori za ovu vrstu infekcije su jaja, kao i ukvareno pileće ili mleveno meso. Osim salmonele, šigela takođe zna da napravi neprijatan zdravstveni problem inficiranom. Simptomi karakteristični za ovu vrstu infekcije su bol u stomaku, dijareje sa primesama sluzi i malo krvi, ali i povišena temperatura. Ove infekcije se takođe prenose zagađenom hranom i vodom. I na kraju, stafilokokni toksin daje kliničku sliku samo nekoliko sati od trenutka infekcije. Prisutan je jak nagon na povraćanje, loše opšte stanje, kao i česte stolice.
Nadoknadite tečnost i uvedite laganu ishranu
I kod virusnih i kod bakterijskih infekcija pomoć se sastoji u adekvatnoj nadoknadi tečnosti i minerala. Prva pomoć u kući podrazumeva pojenje rastvorima za rehidrataciju, blagim čajevima i vodom.
Lekari savetuju da se u letnjem periodu koristi lagana hrana i da obroci budu količinski manji ali češći. Svaki dan treba unositi puno povrća i voća dobro opranog, kao i proizvode od žita, odnosno crnog integralnog brašna. Od mesa, preporučuje se pileće i riba. Pored vode, treba piti slatko i kiselo mleko, jogurt, biljne i voćne čajeve, negaziranu mineralnu vodu, blago zasoljene supe.
- Za bakterijske infekcije važi isto što i za virusne. Važno je mirovati, uvesti režim dijetalne ishrane, nadoknađivati tečnost i uzimati preparate protiv stomačnih bolova. Kod bakterijskih infekcija antibiotike treba uzimati isključivo uz savet lekara, nikako na svoju ruku. U težim slučajevima inficirana osoba može da završi i u bolnici, gde joj se daju infuzioni rastvori.
U slučajevima crevnih infekcija kod dece vrlo je delotvorna i homeopatija.

Saveti
Kako izbeći crevne infekcije
Temeljno perite ruke sapunom pre, u toku i posle pripreme hrane
Namirnice životinjskog porekla obavezno obradite na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa
Potrudite se da se pripremljena hrana jede odmah i da se ne drži duže od četiri sata na kuhinjskoj temperaturi
Termički obrađenu hrana čuvajte na temperaturi do deset stepeni, najbolje na plus četiri, u plitkim posudama i po mogućnosti ne duže od dva sata
Kuvana hranu dobro podgrejte i sprečite dodir termički obrađene i sirove hrane
Hranu zaštite od kontakta sa insektima (posebno od muvama) i životinjama
Posuđe i kuhinjski pribor dobro očistite
Izbegavajte hranu sa kioska
Kada namirnice kupujete u supermarketima, obavezno proverite rok upotrebe
Vodite računa da voda za upotrebu u kuhinji bude higijenski ispravna
Kada ste na letovanju, isključivo pijte flaširanu vodu. U zemljama s nižim higijenskim standardom čak ni u najboljim hotelima ne bi trebalo da pijete vodu sa česme

slike:healthmeup.com,www.kurir-info.rs,www.feminiya.com,www.sinaichildrenshospital.org

Velika pomoć za male stomake

• Mučnina i povraćanje
• Dijareja
• Konstipacija (zatvor)
• Flatulencija (nadutost)
• Bol u stomaku

Gastrokind je kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje stomačnih tegoba koje se dešavaju prilikom promene režima ishrane beba, usled adaptacije na nove namirnice u ishrani, kao pomoć kod virusnih infekcija sistema za varenje ili nekog drugog funkcionalnog poremećaja gastrointestinalnog sistema kod  beba i male dece.   Četiri puta na dan jedna tabletica Gastrokinda se rastvori u kašičici vode i tako daje bebama i maloj deci. Odrasli mogu tableticu direktno rastvoriti u ustima.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno