Alternativna medicina
21.03.2018.

Ublažite bol u stomaku i konstipaciju kod dece

Bol u stomaku i konstipacija kod dece

Stomačni bolovi uobičajeni su kod dece između 4. i 8. godine i javljaju se zbog neuravnotežene ishrane, lenjih creva, stresa i razvoja organa za varenje. Iako su neprijatni, razloga za brigu i trčanje lekaru nema, jer obično prolaze sami od sebe ili uz pomoć ovih prirodnih sredstava koja će garantovano umiriti bolan stomačić.

1. Čaj od kamilice za ublažavanje bola u stomaku


Ima antiupalno i umirujuće dejstvo, opušta mišiće digestivnog trakta, ublažava grčeve i olakšava varenje hrane. Najbolje je da jednu kesicu čaja stavite u 100-150 ml vruće vode, sačekate da se prohladi i date detetu da popije nezaslađen čaj ili čaj sa vrlo malo meda. Pored kamilice, čaj od nane tj. mente takođe dokazano umiruje bolove i potpomaže varenje.

2.  Đumbirova voda za bolove u stomaku i grčeve


Mnogi roditelji deci daju mineralnu vodu kada se žale na bolove, grčeve i mučninu. To je dobar izbor, a biće još bolji ako u čašu kisele vode stavite komadić đumbira i sačekate da malo odstoji. Osim što je sjajan antioksidans, đumbir dokazano ublažava mučninu, želudačnu kiselinu i ublažava upalu.

3. Tople obloge uvek pomažu


Prislonite flašicu tople vode na stomak i bolovi će uminuti za nekoliko minuta. Toplota podstiče bolji protok krvi i tako umanjuje osećaj bola.

4. Refleksologija


Stopala su prepuna refleksnih tačaka i njihovim masiranjem opuštaju se određeni delovi tela.

Predelu stomaka odgovara središnji deo luka na levom stopalu.
Desnom rukom uhvatite dečje stopalo a palcem leve ruke masirajte i stiskajte taj deo stopala nekoliko minuta dok se dete ne opusti i ne oseti olakšanje u stomaku.

5. Dijetalna ishrana idealna za ublažavanje tegoba u stomaku


Dok bolovi ne prođu dete treba da jede hranu koja ne budi nagon za povraćanjem i ne podstiče lučenje želudačne kiseline.

Najbolje je da mu spremite tost, keks, blagi jogurt, ovsenu kašu, pirinač ili pire od pečene jabuke. Izbegavajte začinjenu i masnu hranu koja će samo još više nadražiti stomak.

6. Jogurt sadrži dobre bakterije koje pomažu crevima


Jogurt sadrži dobre bakterije, tj, probiotike koji pomažu vraćanju crevne flore u normalu. Suvo voće je takođe dobar izbor jer ima dosta hranljivih materija, a deci će se sigurno dopasti. Za mališane koji su mlađi od četiri godine napravite kašu od suvog voća.

Ukoliko dete često pati od konstipacije generalni savet je da ga podstičete da se više kreće i da ima više aktivnosti na otvorenom. Kretanje i fizička aktivnost uvek potpomažu varenje i fukncionisanje stomaka.

Ublažavanje bola u stomaku kod dece na prirodan način

Ipak, ovi domaći lekovi mogu da pomognu samo ako problem nije ozbiljniji. Ako dete ima osetan gubitak apetita, ako se bolovi ne smire ni posle nekoliko časova, ako ih prate zatvor ili dijareja, posavetujete se s pedijatrom koji će odrediti dalju terapiju, ukoliko je potrebna. 

izvor: parents.com/health

foto: nld.com.vn, Parents Magazine, NDTV Food, Live Love Fruit, Dreamstime.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno