Zdravlje
25.02.2022.

Lekovitost zove – cvet za sok, a bobice za Alpikol

Zova je biljka specifičnog mirisa i vrlo lekovita. Svi njeni delovi - cvetovi, zrele bobice, listovi, kora drveta, čuvaju zdravlje i vitalnost. 

 

Cvet zove kao lek

Zova je veoma popularna u nemačkoj travarskoj tradiciji, kao jedan od najboljih lekova protiv prehlada i gripa, a njeno antivirusno delovanje potvrdili su i nemački naučnici.
Mladi izdanci i listovi zove beru se u proleće, cvetovi u maju i junu, bobice nakon dozrevanja, a kora od februara do novembra. Ukus cvetova zove je gorkast i aromatičan zbog sastojaka koje sadrži. Ima etarsko ulje, u kome se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka – flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini...

Cvet zove je veoma koristan

Cvet zove koristi se u slučaju groznice, sinusitisa, stimuliše rad znojnih žlezda, a u kombinaciji s lipom posebno je efikasan u snižavanju temperature. Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa i herpesa simpleksa. Od cveta zove pravi se i sok, koji osim što je ukusan i osvežavajući, čuva naš organizam od virusa, mikroba i alergena.

Crna zova „lovi“ viruse

Važno je razlikovati crnu i crvenu zovu. Crvena zova, koja je vrlo slična korisnoj crnoj zovi, naziva se planinska, divlja ili grozdasta zova, ali ova vrsta je otrovna i treba je izbegavati.
Crna zova ((Sambucus nigra) koristila se još u vreme drevnog Egipta i Rima. O tome koliko daleko doseže korišćenje crne zove govori i to da je i Hipokrat, otac medicine, ovu biljku nazivao „kovčegom zdravlja” zbog njenih lekovitih svojstava. Bobice, plod crne zove, u sebi sadrže veliki broj jedinjenja koje olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatija su antocijanini i flavonoidi. Njihova uloga je da „love” viruse i onemogućavaju ih da se vežu i uđu u ćelije organizma. Crna zova dovodi svojim antioksidativnim efektom do brzog oporavka organizma, što je veoma značajno kod virusnih infekcija.

Alpikol, pametan izbor u sezoni virusnih infekcija 

Zbog svoje lekovitosti bobice crne zove koriste se i za pravljenje Alpikol sirupa. Alpikol sirup je dijetetski suplement koji sadrži standardizovane biljne ekstrakte južnoafričke muškatle i crne zove uz dodatak beta glukana. Ova moćna kombinacija predstavlja prirodnu podršku imunitetu, pojačava otpornost organizma i blagotvorno deluje u očuvanju zdravlja disajnih puteva.

promo tekst

foto:pawel-czerwinski-unsplash

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra 3D zmijice 31320
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac ortopedic,120/60
Dušek ortopedik • Poliuretanska pena - gustine 25kg/m3 • Žičano jezgro...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno